Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

19 jemenittiske jøder hentet ut i hemmelig operasjon

Jemenittiske jøder ankommer Israel søndag 20. mars 2016. (Foto: Jewish Agency)
Jemenittiske jøder ankommer Israel søndag 20. mars 2016. (Foto: Jewish Agency)
Nå er det bare 50 jøder igjen i Jemen.

Israelske og amerikanske myndigheter har de siste dagene samarbeidet om en hemmelig operasjon der 19 jemenittiske jøder fikk hjelp til å emigrere fra Jemen til Israel, ifølge blant andre Ha’aretz og Jerusalem Post.

Dette var de siste av de gjenværende jødene i Jemen som har ytret ønske om å emigrere til Israel. Dermed regner Jewish Agency helgens operasjon som det siste leddet i den store prosessen med å hente jemenittiske jøder til Israel, en aksjon som begynte i 1949.

– Dette markerer slutten på et historisk oppdrag, sier Nathan Sharansky, direktør for Jewish Agency.

– Dette kapitlet i historien til et av verdens eldste jødiske samfunn er i ferd med å ta slutt. Men de jemenittiske jødenes unike totusenårige bidrag til det jødiske folk vil fortsette i staten Israel, fortsetter Sharansky.

I løpet av 1949 og 1950 flyttet nesten 50.000 jemenittiske jøder til Israel. Etter dette har en liten jødisk minoritet holdt stand og blitt værende i landet. Men på grunn av hard forfølgelse gjennom mange år (særlig siden 2008) og generelt vanskelige forhold under krigen som nå herjer i Jemen, har stadig flere av dem valgt å emigrere, for det meste til Israel eller USA.

 

Les også: Jemens siste jøder vil flykte

 

Nå er det bare om lag 50 jøder igjen i det en gang blomstrende jødiske samfunnet i Jemen. De fordeler seg på to små lokalsamfunn: Ett i byen Raidah og ett i hovedstaden Sanaa. Jødene i Sanaa lever på et innesperret område ved siden av den amerikanske ambassaden i byen, under forhold som minner om en myndighetspålagt husarrest.

Jewish Agency opplyser om at de siste gjenværende jødene i Jemen også vil få bistand til å emigrere dersom de etter hvert skulle komme til å ønske det.

17 av de 19 som emigrerte i operasjonen, ankom Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv søndag. De to andre kom noen dager tidligere. De er nå innkvartert på et senter for nyankomne innvandrere i Beersheeba. 14 av dem kommer fra Raidah og en familie på fem kommer fra Sanaa. En av immigrantene er en rabbiner som har fraktet med seg en mer enn 500 år gammel Torah-rull.

 

Temasider:

Alle MIFFs artikler om Jemen

Alle MIFFs artikler om de jemenittiske jødene


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart