En buss fra selskapet Egged (Foto: Wikipedia Commons)
En buss fra selskapet Egged (Foto: Wikipedia Commons)

Byen Herzliya vil tilby gratis busstransport på sabbat og helligdager

Det nye tilbudet vil etter planen starte fra 1. juli.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Tirsdag denne uken bestemte kommuneadministrasjonen i Herzliya å tilby innbyggerne gratis busstransport i noen av byens områder. Det melder Ha’aretz.

Bussene vil kjøre langs enkelte store gater og skal hovedsakelig gi passasjerene transport til stranden, sykehuset, parken og til området med butikker, servering og underholdning.

De vil ikke kjøre gjennom boligområder der det bor mange religiøse innbyggere.

Hittil har kun byer med en stor andel ikke-jøder tilbudt en slik tjeneste på sabbaten og helligdager.

For flere tiår siden ble det vedtatt en lov som forbyr offentlig transport som busser å kjøre disse dagene. Men loven definerer offentlig transport som noe passasjerene må betale for. Det er årsaken til at busstransporten vil bli gratis i Herzliya.

– Kommuneadministrasjonen vil gjøre alle innbyggere i Herzliya – også de som ikke har bil – i stand til å dra til underholdningsområdet, stranden og steder for fritidsaktiviteter på en enkel og bekvem måte, sa ordfører Moshe Fadlon.

Han la til at bussenes kjøreruter ble valgt etter grundig planlegging for å unngå å krenke noen.

Herzliya ligger litt nord for Tel Aviv.

I byen Holon har de hatt gratis busser til og fra Tel Aviv siden 2009, men de kjører bare fredagskvelder, ikke lørdager.

I noen få andre byer, som for eksempel Jerusalem, Ramat Gan, Givataim og Tel Aviv, har private grupper organisert et begrenset busstilbud på sabbaten, men de mottar ingen offentlig støtte. Denne tjenesten er lovlig fordi den regnes å være privat transport.

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført i september 2015 svarte 72 prosent av israelerne at de støtter en eller annen type offentlig transport på sabbaten. 27 prosent mener at byene bør tilby et komplett busstilbud, mens 45 prosent foretrekker et mer begrenset tilbud.

Noen sekulære medlemmer av bystyret i Herzliya er imidlertid ikke fornøyd med den nye ordningen. Yariv Fisher fra partiet Meretz protesterte både på det begrensede tilbudet, og at skattebetalerne skal betale for ordningen i stedet for passasjerene.

– Innbyggerne i Herzliya vil ha offentlig transport i helgene og ikke bare skyss til sjøen i noen få måneder, sa han.

På søndag skal en departementskomité for lovgivning i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset debattere et lovforslag som vil tillate ethvert bystyre å tilby offentlig transport på sabbat innenfor byens grenser og mellom byer, men bare i minibusser.

Lovforslaget er skrevet av tre Knesset-representanter fra partiet Yesh Atid. En av dem, Yael German, sa at uten offentlig transport blir de fattige låst til hjemmet sitt på sabbaten og i helligdagene. Dermed kan de ikke gå på stranden, parken eller til områder for underholdning på fritiden.

– Forslaget er ment å gi denne delen av befolkningen rettferdighet, sa hun.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart