Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Byen Herzliya vil tilby gratis busstransport på sabbat og helligdager

En buss fra selskapet Egged (Foto: Wikipedia Commons)
En buss fra selskapet Egged (Foto: Wikipedia Commons)
Det nye tilbudet vil etter planen starte fra 1. juli.

Tirsdag denne uken bestemte kommuneadministrasjonen i Herzliya å tilby innbyggerne gratis busstransport i noen av byens områder. Det melder Ha’aretz.

Bussene vil kjøre langs enkelte store gater og skal hovedsakelig gi passasjerene transport til stranden, sykehuset, parken og til området med butikker, servering og underholdning.

De vil ikke kjøre gjennom boligområder der det bor mange religiøse innbyggere.

Hittil har kun byer med en stor andel ikke-jøder tilbudt en slik tjeneste på sabbaten og helligdager.

For flere tiår siden ble det vedtatt en lov som forbyr offentlig transport som busser å kjøre disse dagene. Men loven definerer offentlig transport som noe passasjerene må betale for. Det er årsaken til at busstransporten vil bli gratis i Herzliya.

– Kommuneadministrasjonen vil gjøre alle innbyggere i Herzliya – også de som ikke har bil – i stand til å dra til underholdningsområdet, stranden og steder for fritidsaktiviteter på en enkel og bekvem måte, sa ordfører Moshe Fadlon.

Han la til at bussenes kjøreruter ble valgt etter grundig planlegging for å unngå å krenke noen.

Herzliya ligger litt nord for Tel Aviv.

I byen Holon har de hatt gratis busser til og fra Tel Aviv siden 2009, men de kjører bare fredagskvelder, ikke lørdager.

I noen få andre byer, som for eksempel Jerusalem, Ramat Gan, Givataim og Tel Aviv, har private grupper organisert et begrenset busstilbud på sabbaten, men de mottar ingen offentlig støtte. Denne tjenesten er lovlig fordi den regnes å være privat transport.

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført i september 2015 svarte 72 prosent av israelerne at de støtter en eller annen type offentlig transport på sabbaten. 27 prosent mener at byene bør tilby et komplett busstilbud, mens 45 prosent foretrekker et mer begrenset tilbud.

Noen sekulære medlemmer av bystyret i Herzliya er imidlertid ikke fornøyd med den nye ordningen. Yariv Fisher fra partiet Meretz protesterte både på det begrensede tilbudet, og at skattebetalerne skal betale for ordningen i stedet for passasjerene.

– Innbyggerne i Herzliya vil ha offentlig transport i helgene og ikke bare skyss til sjøen i noen få måneder, sa han.

På søndag skal en departementskomité for lovgivning i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset debattere et lovforslag som vil tillate ethvert bystyre å tilby offentlig transport på sabbat innenfor byens grenser og mellom byer, men bare i minibusser.

Lovforslaget er skrevet av tre Knesset-representanter fra partiet Yesh Atid. En av dem, Yael German, sa at uten offentlig transport blir de fattige låst til hjemmet sitt på sabbaten og i helligdagene. Dermed kan de ikke gå på stranden, parken eller til områder for underholdning på fritiden.

– Forslaget er ment å gi denne delen av befolkningen rettferdighet, sa hun.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart