Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske forskere bak mulig gjennombrudd i behandling av Alzheimers sykdom

Tel Aviv Universitet - avdeling for biovitenskap (Foto: Wikipedia Commons)
Tel Aviv Universitet - avdeling for biovitenskap (Foto: Wikipedia Commons)
Det pågår mye forskning rundt omkring i verden for å løse Alzheimers-gåten. Forskere ved universitetet i Tel Aviv har utviklet en ny og lovende behandling av sykdommen.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Alzheimers sykdom er den mest vanlige typen demens, og betyr at hjerneceller blir skadet eller går tapt. Vanligvis utvikler sykdommen seg langsomt over mange år.

Ifølge den britiske nettsiden Alzheimer’s Disease International led nesten 44 millioner mennesker av demens på verdensbasis i 2014.

Forskere ved universitetet i Tel Aviv kan nå ha utviklet en metode for å behandle pasienter som lider av Alzheimers sykdom. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 5. oktober 2016.

Resultatet av forskningen, som har vært et samarbeid mellom universitetet i Tel Aviv og det California-baserte kommersielle selskapet Artery Ltd, ble publisert i Journal of Alzheimer’s Disease i september.

På venstre side ser du en normal fullt utvokst hjerne, mens til høyre ser du skadene på hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Tegningen til venstre viser en normal hjerne. Til høyre er hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)

Fra før er det kjent at man i rundt 60 prosent av Alzheimers-pasientene finner en «syk» variant av et gen, kalt APOE4. I friske mennesker finnes genet i en «frisk» variant, kalt APOE3.

De israelske forskerne, ledet av professor Daniel Michaelson, har utviklet en metode for å måle egenskapene, og deretter forandre det «syke» APOE4-genet til et «friskt» APOE3-gen.

I laboratorieforsøk med genetisk modifiserte og syke mus kunne forskerne observere at de var forvirret og desorienterte før behandling, men etter behandling klarte de å finne igjen en nedsunket øy midt i en kunstig dam.

Professor Daniel Michaelson (Foto: Tel Aviv Universitet)

Professor Daniel Michaelson (Foto: Tel Aviv Universitet)

Science Daily er en nettside for nyheter innen forskning. I en artikkel publisert 5. oktober fremkommer flere detaljer om forskningen.

– APOE4-genet er et veldig viktig og uutforsket område. Et friskt APOE-gen fungerer som en kontaktflate for å transportere lipider inn og ut av celler. Lipider er naturlige molekyler som inkluderer fett, kolesterol, fettoppløste vitaminer og andre komponenter som er nødvendige for cellenes helse. Mens APOE3 gjør det på en effektiv måte, er APOE4-varianten svekket. Vi vet at APOE4 flytter færre lipider, så vi bestemte oss for å lete etter metoder for å motvirke denne svekkelsen, sier Michaelson i artikkelen.

– Deretter begynte vi å teste for terapeutiske behandlinger rettet mot APOE4-genet. Vi fokuserte på en samling av proteiner kalt ABCA1 som forsyner lipider til APOE4. Vi fant ut at vi kunne motvirke de negative virkningene av APOE4 ved å aktivere ABCA1. Det førte til en reversering av musenes hjerneskade og deres svekkede hukommelse. Mus som hadde glemt vanlige objekter – som for eksempel Coca Cola-flasker – kjente dem plutselig igjen.

Professoren understreket at dette bare er én retning i forsøkene på å finne en kur for sykdommen.

– Finnes det én magisk løsning? Én behandling som dekker alle aspektene ved Alzheimer? Det er lite trolig. Derfor er det nødvendig å fokusere på bestemte segment av befolkningen og utvikle behandlinger rettet mot genetiske risikofaktorer for sykdommen, som for eksempel APOE4, avsluttet professoren.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart