Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Rex Tillerson sammen med Igor Sechin, en av Putins næreste allierte. (Foto: Kremlin, Wikimedia Commons)
Rex Tillerson sammen med Igor Sechin, en av Putins næreste allierte. (Foto: Kremlin, Wikimedia Commons)

Trump bekrefter at Rex Tillerson blir utenriksminister

Rex Tillerson har nære bånd til både Russland og gulf-landene på grunn av hans karriere i oljebransjen. Båndene til Israel er mer sparsomme.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Det er nå bekreftet at USAs nyvalgte president Donald Trump har utnevnt som Rex Tillerson som utenriksminister i sin nye administrasjon. Tillerson kommer fra jobben som administrerende direktør for firmaet ExxonMobil, verdens største oljeselskap.

– Tillersons brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk gjør at han er den perfekte kandidaten som utenriksminister for USA. Han kommer til å fremme stabilitet i regionen og å fokusere på USAs hovedområder innenfor nasjonale interesser, sa Trump i en uttalelse.

Tillerson har sagt at han deler Trumps «visjon om å gjenopprette USAs troverdighet i utenrikssaker, og å fremme landets nasjonale sikkerhet».

Trump valgte Tillerson, 64 år gammel, etter at han fikk støtte av flere republikanere, deriblant tidligere utenriksministere som James Baker og Condoleezza Rice, samt tidligere forsvarsminister Robert Gates.

Deres støtte blir sett på som svært viktig når det gjelder å få bekreftelse fra senatet, som sannsynligvis kommer til å fokusere mye på Tillersons forhold til Russlands president Vladimir Putin.

Lovgivere fra de to store partiene har stilt spørsmål ved både Tillerson og tidligere FN-ambassadør John Bolton, som også var en kandidat til stillingen som utenriksminister, på grunn av deres syn på Irak og Iran.

Senator John McCain, som har spilt en viktig rolle innenfor landets utenrikspolitikk, fortalte nyhetsbyrået Reuters at han er bekymret på grunn av Tillersons nære forhold til Putin.

Trump, derimot, kalte Tillerson en «spiller i verdensklasse» da han ble intervjuet av Fox News på søndag. USAs neste president mente at Tillersons bånd til Russland er en fordel. Som ExxonMobils administrerende direktør hadde Tillerson nære bånd til Russland, og mottok en vennskapspris av president Putin i 2013.

Hvis Tillerson blir godkjent av senatet, kommer hans evner til å få i stand avtaler til å bli satt på prøve i internasjonal diplomati. Han kommer til å møte umiddelbare utfordringer i Syria og Kina. Trump har også vurdert tidligere guvernør for Massachusetts Mitt Romney og senator Bob Corker fra Tennessee.

Eric Cortellessa, skribent for Times of Israel, er bekymret over at Tillerson har for nære bånd til gulf-landene.

– Tillerson har fått mange venner i land som Saudi Arabia, Yemen og Qatar i løpet av sin karriere i oljebransjen, forklarer Cortellessa. Dermed har Tillerson hatt lite interesse i å bruke mye tid å etablere et forhold til Israel.

Ron Halber, leder for Jewish Community Relations Council, fortalte til Times of Israel at det ser ut som Tillerson avviser bruk av sanksjoner som et diplomatisk verktøy. Økonomiske sanksjoner har spilt en viktig rolle i å få iranerne til å forhandle.

Nå stiller Cortellessa spørsmål om hva som vil skje med atomavtalen med Iran, særlig fordi Trump har vist sterk misnøye og motstand til denne avtalen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart