Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Trumps utenriksminister sier en tostatsløsning fortsatt er ambisjonen

USAs utenriksminister Rex Tillerson blir mer påvirket av arabiske oljenasjoner, enn av den israelske bosetterbevegelsen, skriver avisen Ha´aretz. (Foto: Office of the President-elect)
USAs utenriksminister Rex Tillerson blir mer påvirket av arabiske oljenasjoner, enn av den israelske bosetterbevegelsen, skriver avisen Ha´aretz. (Foto: Office of the President-elect)
Rex Tillerson, som trolig blir USAs nye utenriksminister, sier samtidig at palestinerne må slutte med terror skal de få sin egen stat.

Donald Trumps valg til utenriksminister i USA, Rex Tillerson, sa onsdag at han støtter tostatsløsningen. Det var i forbindelse med en høring i senatets utenrikskomite at den tidligere sjefen for oljeselskapet Exxon Mobile for første gang uttalte seg om den israelsk-palestinske konflikten. Tillerson blitt plukket ut av Trump som landets neste utenriksminister, men han må formelt bli godkjent av det amerikanske senatet først.

I den flere timer lange høringen, som bare delvis berørte Midtøsten-problematikken, pekte Tillerson på det palestinske lederskapet som en av de største årsakene til at fredsforhandlingene er fastlåst. Han kritiserte også Obama-administrasjonens håndtering av konflikten og advarte mot svakheter i atomavtalen med Iran.

– Tostatsløsningen er en drøm som alle prøver å oppnå, men om det noen gang kan bli en realitet gjenstår å se, sa Tillerson, ifølge avisen The Times of Israel.

Den kommende utenriksministerens støtte til tostatsløsningen kommer på et tidspunkt hvor det har blitt skapt tvil om Trump-administrasjonen støtter det som lenge har vært gjeldende politikk. Usikkerheten spredte seg spesielt etter at Trump valgte David Friedman, en høylytt støttespiller av israelske bosettinger på Vestbredden, til USAs ambassadør i Israel.

Tillerson kritiserte også det palestinske lederskapet for at de ikke klarte å få en stopp på terroren mot Israel. Han mener det ikke nytter å si at man tar avstand fra vold hvis man ikke gjør noe for å forhindre den. Som MIFF har påpekt flere ganger, belønner palestinske myndigheter terrorister bedre enn lærere og politifolk. Familien til terroristen som søndag drepte fire personer i Jerusalem vil få 7000 kroner i måneden i belønning av palestinske myndigheter.

– Det palestinske lederskapet må være villig til å gjøre mer enn å bare si at det er motstandere av vold. De må faktisk gjøre noe for å forhindre terror mot Israel, og det må de gjøre før det kan være noen produktive diskusjoner rundt bosettinger, fortalte Tillerson til utenrikskomiteen, skriver Jerusalem Post.

Samtidig erkjente han at situasjonen til mange palestinere er vanskelig, men pekte på det palestinske lederskapet som hovedårsaken til problemene.

– Det palestinske folks lidelser skyldes i stor grad deres egne ledere, sa Tillerson, som understreket at det ikke kan bli noen palestinsk stat før terroren opphører. Når det kom til spørsmål om fredsforhandlinger kritiserte han både israelske og palestinske ledere for manglende vilje til å inngå nødvendige kompromisser.

– Det har vært mange sjanser for partene til å sette seg ned og løse problemene, men lederskapet har ikke grepet disse mulighetene, sa den tidligere forretningsmannen, som også er svært kritisk til FN-resolusjon 2334. Den hevder alle israelske bosetninger på Vestbredden og i den østlige delen av Jerusalem har “ingen juridisk gyldighet og utgjør et klart brudd på folkeretten” Den anti-israelske resolusjonen ble vedtatt etter at USA valgte å ikke nedlegge veto. Tillerson mener USA har sviktet sin beste allierte i regionen.

– FN-resolusjonen som ble vedtatt vil etter min mening ikke hjelpe på situasjonen. Faktisk så ødelegger den gode muligheter for fremtidige forhandlinger.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart