Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

IDF-sjef bekymret for økende ustabilitet i Jordan

Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)
Gadi Eisenkot sier Israel må være beredt til å hjelpe naboen i øst.

Den israelske ambassadøren til Jordan, Einat Schlein, ga et pessimistisk bilde av situasjonen i Jordan da hun for noen måneder siden informerte IDF-sjef Gadi Eisenkot om utfordringene landet står overfor. Schlein og Eisenkot skal ha disktutert flyktningekrisen fra Syria, hvor mange har flyktet til Jordan, skriver avisen Ha´aretz.

En høytstående israelsk tjenestemann, som ønsker å være anonym i intervjuet med avisen, sier møtet fant sted i oktober 2016 etter et personlig ønske fra IDF-sjefen. Tjenestemannen sier Eisenkot ønsket å høre om situasjonen fra Israels ambassadør i Jordan, et land som er av stor strategisk og sikkerhetsmessig betydning for Israel.

Det som Eisenkot fikk høre skal ha skapt stor uro hos IDF-sjefen. I et lukket møte noen uker senere skal han ifølge den samme kilden ha uttalt at han var sjokkert over det han hadde hørt fra ambassadøren. IDF-sjefen skal også ha uttalt i møtet at Israel må vurdere å hjelpe nabolandet hvis det skulle vise seg å bli nødvendig.

Israel og Jordan har et tett sikkerhetssamarbeid, men mesteparten av detaljene er ukjent for allmennheten, til tross for at det i over to tiår har vært en fredsavtale og tette diplomatiske bånd mellom landene. Hovedårsaken til at samarbeidet sjeldent kommer frem i offentligheten er at Jordan ikke ønsker noe fokus på det. Nesten halvparten av befolkningen i Jordan er av palestinsk opphav, og så lenge konflikten mellom Israel og palestinerne er uavklart, ønsker kongehuset i Amman å samarbeide med Israel uten store fanfarer.

En av årsakene til at Israel ønsker ro og stabilitet i nabolandet Jordan, er at landets grense mot naboen i øst er Israels lengste grense, i tillegg til den roligste. Skulle det bryte ut en intern konflikt i kongeriket vil det kunne skape store sikkerhetsmessige utfordringer for Israel. I helgen ble 15 personer henrettet ved henging i Jordan. 10 av de dødsdømte skal ha vært involvert i terror.

Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jorda. (Foto: IDF)
Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jordan. (Foto: IDF)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart