Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Trump freder den militære bistanden til Israel

Trump kutter ikke i den militære bistanden til Netanyahu og Israel. Her fra et møte i Det hvite hus. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
I februar besøkte Netanyahu Trump i Det hvite hus. Nå kommer Trump til Israel. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Til tross for store kutt i Trumps første budsjettforslag forblir støtten til Israel urørt.

USAs president Donald Trump presenterte torsdag sitt først budsjettforslag. Der legges det opp til store kutt i miljøverndepartementet, arbeidsdepartementet og utenriksdepartementet. Til tross for massive kutt i store deler av budsjettet, ser den militære bistanden til Israel ut til å stå urørt. I budsjettforslaget er det lagt opp til at USA gir 26 milliarder kroner til landets forpliktelser overfor Israels sikkerhet.

«Det er for å sikre at Israel har evnen til å forsvare seg selv fra alle trusler og kunne opprettholde sitt militære overtak», står det beskrevet i budsjettforslaget, som har fått tittelen «America First», skriver den israelske avisen Times of Israel.

Israel er langt fra det eneste landet som får militær bistand av USA, men ingen andre er nevnt ved navn i budsjettforslaget. Det gjør at mange nå frykter kutt i støtten. Utenriksdepartementets budsjettkutt var på hele 28,7%. Trump har lovet å kutte i statens utgifter og ønsker ikke lenger å sende like mye penger utenlands.

Ifølge avisen The New York Times skal Trump ha gitt utenriksminister Rex Tillerson ansvaret med å bestemme hvor støtten skal kuttes, med unntak av Israel. Støtten til den jødiske staten skulle ikke røres. Det er ikke kjent om USA vil kutte i støtten til Egypt og Jordan, som er de nest største mottakerne av militær bistand fra USA.

Den tidligere amerikanske ambassadøren i Israel, Dan Shapiro, skriver på Twitter at kutt i støtten til Jordan og Egypt kan ha en negativ innvirkning på Israel. Begge bistandsavtalene ble signert etter at de inngikk en fredsavtale med Israel.

I 2016 signerte president Barack Obama en rekordstor avtale om militær bistand til Israel. Fra og med 2018 og frem til 2028 vil bistanden øke til 38 milliarder kroner i året. Store deler av midlene er øremerket israelske forsvarsprogrammer, ikke minst rakettforsvaret Iron Dome og lignende systemer.

Iron Dome-batteri utplassert ved Ashkelon. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Store deler av den militære bistanden går til rakettforsvaret Iron Dome. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart