Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske forskere kan ha løst en medisinsk gåte

Nathalie Balaban har hatt ansvaret for den nye medisinske studien. (Foto: Hebrew University)
Nathalie Balaban har hatt ansvaret for den nye medisinske studien. (Foto: Hebrew University)
Studien til forskerne ved Det hebraiske universitet i Jerusalem kan redde mange menneskeliv.

Bakterier som er resistente mot antibiotika er en av de største truslene mot moderne medisin, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Men nå kan israelske forskere ha funnet en måte å bekjempe slike bakterier på, skriver mediehuset Times of Israel.

Forskere ved Det hebraiske universitet i Jerusalem sier de har oppdaget en enkel metode for å måle en bakteries toleranse, eller hvor lang tid det tar å drepe en bakteriepopulasjon. Dette vil gjøre det mulig for leger å effektivt behandle bakteriestammer som er i ferd med å bli resistente, sier forskerne.

– Denne toleransen har stort sett blitt oversett i klinisk sammenheng, sier Nathalie Balaban, som er hovedforfatteren bak studien utført av de israelske forskerne.

Prøvepopulasjoner av bakterier blir tilsatt ulike konsentrasjoner av antibiotika over varierte tidsperioder for å se hvor mange som overlever og hvor lenge de overlever.

– Ved å rutinemessig måle toleransen kan vi få verdifull informasjon om varigheten til antibiotikaen, og redusere sjansen for både under- og overbehandling. Data utarbeidet av slike målinger kan også gi oss et estimat over hvor utbredt resistente bakterier er, noe som for øyeblikket er komplett ukjent for oss, sier Balaban.

I dag tester leger bakteriell motstand for å avgjøre hva slags antibiotika og hva slags dose pasientene skal få. Den nye metoden måler derimot toleranse for bakterier. Det gir legene en enklere oppgave med å velge hvilken antibiotika som vil være mest effektiv. Nylig slo Kreftforeningen alarm om faren ved økende antibiotikaresistens.

– Før døde nesten alle av kreft. Nå overlever to av tre. Uten virksom antibiotika kan fremtidens kreftbehandling rykke tilbake til start. Dobbelt så mange kan dø av kreft. Kampen mot de resistente bakterier må begynne nå, skrev generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel i et blogginnlegg på Kreftforeningens sider.

Her kan du lese Folkehelseinstituttets rapport om antibiotikaresistens.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart