Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland gir Syria nytt antiluftskyts

De russiske mobile forsvarsbatteriene S-300. (Foto: Andrey Korchagin, flickr.com)
Russland vil nå forsyne det syriske militæret med de russiske forsvarsbatteriene S-300. (Foto: Andrey Korchagin, flickr.com)
Leverer det avanserte systemet S-300 til det syriske militæret.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu sa mandag 25. september at Russland vil levere det avanserte antiluftsystemet S-300 til Syria innen to uker. Det skjer etter at et russisk spionfly ble skutt ned av det syriske militæret, da de forsøkte å stanse et israelsk angrep på et syrisk militæranlegg, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

S-300 skal angivelig bli utstyrt med avansert russisk teknologi og er ment å «roe ned personer med kort lunte» hvis handlinger «setter våre styrker i fare», ifølge den russiske forsvarsministeren.

Kunngjøringen kommer dager etter at det russiske forsvarsdepartementet presenterte sine funn av etterforskningen etter nedskytingen av spionflyet av typen Iljusjin Il-20. Rapporten konkluderte med at Israel bærer et ansvar for at flyet ble skutt ned og at 15 russiske soldater ble drept.

Et russisk spionfly av typen Iljusjin Il-20 ble skutt ned av det syriske militæret mandag 17. september. (Foto: Wikipedia)
Et russisk spionfly av typen Iljusjin Il-20 ble skutt ned av det syriske militæret mandag 17. september. (Foto: Wikipedia)

Russland hadde opprinnelig gått med på å selge S-300 til Syria i 2010, men salget ble satt på vent etter anmodning fra Israel. Det syriske militæret har imidlertid allerede fått opplæring i hvordan de skal bruke systemet.

– I 2013 gikk vi med på å stanse overføringen av systemet til Syria på grunn av en israelsk anmodning. Men nå har situasjonen har endret seg, og det er ikke på grunn av oss, sier Shoigu. Han legger til at Russland også vil ta i bruk utstyr som blokkerer radaren til militære fly utenfor Middelhavet.

Det syriske militæret bruker i dag det utdaterte antiluftsystemet S-200. Det var dette systemet som skjøt ned det russiske spionflyet. Systemet skal ikke ha vært sofistikert nok til å gjenkjenne det russiske flyet som et vennlig fly.

Det israelske forsvaret har avvist de russiske anklagene og sier det er det syriske militæret som har det hele og fulle ansvaret for at de skjøt ned det russiske flyet. Det syriske militæret skal ha skutt antiluftskyts helt vilkårlig.

– Israel holder Assad-regimet, som skjøt ned det russiske flyet, fullstendig ansvarlig. Israel holder også Iran og terrororganisasjonen Hizbollah ansvarlig for denne uheldige hendelsen, sa det israelske forsvaret etter nedskytingen.

Nedskytingen av det russiske flyet skjedde da israelske jagerfly utførte et angrep på et syrisk militæranlegg i Latakia-provinsen i Syria. Ifølge det israelske forsvaret ble anlegget brukt til å produsere presisjonsvåpen på vegne av Iran, som skulle leveres til terrorgruppen Hizbollah i Libanon.

Dette bildet fra en regime-vennlig kilde viser antiluftskyts som prøver å skyte ned israelske raketter utenfor den syriske hovedstaden Damaskus.
Dette bildet fra en regime-vennlig kilde viser antiluftskyts som prøver å skyte ned israelske raketter utenfor Damaskus.

Israel har siden 2017 angrepet over 200 mål i Syria. Formålet har vært å hindre at Iran forankrer seg militært i Syria, samt stanse leveranser av avanserte våpen til Hizbollah-militsen i Libanon. Selv om Russland er alliert med både Syria og Iran, har de tillatt de israelske angrepene inne i Syria.

Det nye luftvernsystemet kan derimot gjøre det vanskeligere for Israel å utføre nye angrep i Syria, men flere militære analytikere mener at så lenge det styres av det syriske militæret, og ikke det russiske, så vil det ikke forhindre israelske jagerfly fra å kunne fortsette angrepene.

Tidligere i år bagatelliserte forsvarsminister Avigdor Lieberman israelsk bekymring over påståtte planer om å installere S-300-systemet i Syria.

– En ting må være helt klart: Hvis noen skyter ned våre fly, så vi vil ødelegge dem. Det betyr ingenting om det er S-300 eller S-700, sa han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart