Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– En alvorlig tabbe å gi Syria S-300

USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton. (Foto: Gage Skidmore)
USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton ber Russland revurdere å gi S-300 til Syria. (Foto: Gage Skidmore)
Israel og USA advarer Russland mot å gi det avanserte antiluftskytset til Syria.

Både Jerusalem og Washington advarer Russland mot å levere det avanserte antiluftskytset S-300 til den syriske hæren. Mandag informerte det russiske militæret om at de innen to uker vil levere bakke-til-luft-missilene til Syria. Israel og USA frykter det vil destabilisere regionen ytterligere og øke den allerede høye spenningen, skriver nettavisen Times of Israel.

Det israelske sikkerhetskabinettet møttes tirsdag morgen for å diskutere den siste utviklingen, i kjølvannet av at et russisk spionfly ble skutt ned av Syria. Det syriske militæret prøvde å stanset et israelsk angrep i Syria, men endte i stedet opp med å skyte ned et russisk fly. 15 russiske soldater omkom.

Den russiske presidenten Vladimir Putin skal søndag ha informert Benjamin Netanyahu over telefon om at Russland ville levere S-300-systemet til Syria.

Ifølge en uttalelse fra statsministerens kontor skal Netanyahu ha svart at det å levere avanserte våpen til en uansvarlig aktør som Syria vil forsterke farene i regionen, og at Israel vil fortsette å forsvare sine interesser.

Samtidig sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton at Russlands avgjørelse «var en alvorlig tabbe». Han oppfordrer Moskva til å revurdere. Amerikanerne frykter systemet vil utgjøre en trussel mot amerikanske jagerfly, som fortsatt opererer mot Den islamske staten (IS) i Syria.

– Å bringe flere antiluftmissiler inn i Syria vil ikke løse den syriske hærens uprofesjonelle og vilkårlige avfyring av missiler. Det vil heller ikke redusere faren for fly som opererer i området, sier en ikke navngitt kilde.

De russiske mobile forsvarsbatteriene S-300. (Foto: Andrey Korchagin, flickr.com)
Russland vil nå forsyne det syriske militæret med de russiske forsvarsbatteriene S-300. (Foto: Andrey Korchagin, flickr.com)

Til tross for at det var det syriske militæret som skjøt ned det russiske flyet mener Russland at også Israel bærer et ansvar for nedskytingen. Det avviser det israelske forsvaret og sier det er det syriske militæret som har det hele og fulle ansvaret. Det syriske militæret skal ha skutt antiluftskyts vilkårlig.

– Israel holder Assad-regimet, som skjøt ned det russiske flyet, fullstendig ansvarlig. Israel holder også Iran og terrororganisasjonen Hizbollah ansvarlig for denne uheldige hendelsen, sa det israelske forsvaret etter nedskytingen.

Nedskytingen av det russiske flyet skjedde da israelske jagerfly utførte et angrep på et syrisk militæranlegg i Latakia-provinsen i Syria. Ifølge det israelske forsvaret ble anlegget brukt til å produsere presisjonsvåpen på vegne av Iran, som skulle leveres til terrorgruppen Hizbollah i Libanon.

Israel har siden 2017 angrepet over 200 mål i Syria. Formålet har vært å hindre at Iran forankrer seg militært i Syria, samt stanse leveranser av avanserte våpen til Hizbollah-militsen i Libanon. Et nytt antiluftskyts vil kunne svekke det israelske militærets evne til å operere i Syria.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart