Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Terrororganisasjonene forsøker å knekke Israels rakettforsvar

Innkjøpsprosessen av rakettforsvarsbatteriene Iron Dome kan bli rammet av amerikanske budsjettkutt. (Foto: IDF)
Rakettforsvaret Iron Dome kalkulerer banen på raketter og skyter ned dem som er på vei mot befolket område. (Foto: IDF)
Terroristene prøver nye metoder for å overvinne Iron Dome.

Hamas og Islamsk jihad har i denne runden med kamphandlinger gjort sitt ytterste for å overvinne det israelske rakettforsvaret Iron Dome med å ta i bruk relativt nye utskytningsmetoder, skriver Yoav Zitun i Yedioth Ahronoth.

Blant annet har de palestinske terrorgruppene sendt store mengder raketter – noen ganger opp mot 50 stykk – på under ti minutter. Både mandag ettermiddag og natt til tirsdag ble det sendt flere dusin raketter i ett.

Formålet med dette har vært å knekke det israelske rakettforsvaret Iron Dome. Ved å skyte så mange raketter på en gang håpet terroristene at rakettforsvaret skulle gå tom for ammunisjon. Planen var at med denne metoden skulle flere av rakettene komme forbi skjoldet og treffe Israel.

Men det israelske luftforsvaret (IAF) var forberedt på et slikt scenario og hadde klargjort ammunisjon til å lade opp Iron Dome-batteriene som står utplassert over hele det sørlige Israel. I tillegg var det utplassert flere Iron Domes enn normalt og det var satt opp ekstra mannskap til å betjene dem.

Terror-rakett fra Hamas blir stanset av Iron Dome over Ashkelon 10. juli 2014. (Foto: Haim Zach, GPO)
Terror-rakett fra Hamas blir stanset av Iron Dome over Ashkelon 10. juli 2014. (Foto: Haim Zach, GPO)

Derfor ble Iron Dome en stor suksess også denne gangen. Av de 460 rakettene som ble skutt mot Israel skjøt systemet ned 120 av dem som ellers ville ha truffet bebodde områder. Iron Dome kalkulerer banen på raketter og skyter ned dem som er på vei mot befolket område. Raketter som er på vei mot ubefolkede områder blir ikke skutt ned. Systemet klarer å skyte ned rundt 90 prosent av rakettene på vei mot befolkede områder.

Rundt 20 raketter kom likevel forbi rakettforsvaret og traff bygninger og infrastruktur, som førte til at en person ble drept og flere titalls ble skadet.

IDF påpeker at selv om Iron Dome er svært effektivt, så gir det ikke 100 prosent sikkerhet. Men Iron Dome i kombinasjon med Red Alert, systemet som varsler om innkommende raketter, hindrer en rekke dødsfall i Israel.

Iron Dome, som hadde sin første suksessfulle nedskyting av en rakett i april 2011, har hatt en stor utvikling de siste sju årene. Nå har hvert batteri plass til flere raketter, det dekker et større område og kan skyte ned kortrekkende Qassam-raketter og bombekastergranater. Det klarte de ikke tidligere.

Den største utfordringen, som IDF jobber med å finne en løsning på, vil komme på et senere tidspunkt: En av Hamas’ skjulte trumfkort i den neste konflikten vil være bombekastergranater som kan bære massive 150 til 200 kilos stridshode. Det ville kunne føre til at hele gater i israelske byer langs grensen kan bli ødelagt, det kan forårsake omfattende skader på militære stillinger og drepe mange soldater som er samlet på samme sted.

På grunn av denne trusselen har IDF flyttet troppene lenger bort fra Gaza-grensen. Likevel er det mulig at kun god etterretning og preventive angrep for å ødelegge bombekasterne, i tillegg til evakuering av innbyggerne langs grensen, kan redusere den potensielle fare, skriver Zitun i analysen.

Dette bildet viser skadene på leilighetskomplekset i Ashkelon. (Foto: Ambulansetjenesten United Hatzalah)
Iron Dome klarer ikke å stanse alle rakettene som blir skutt mot Israel. En av rakettene som kom forbi skjoldet traff dette leilighetskomplekset i Ashkelon mandag. En person døde. (Foto: Ambulansetjenesten United Hatzalah)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart