Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bernie Sanders vil kutte i støtten til Israel og heller gi penger til Gaza

Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders på talerstolen i august 2019. (Foto: Gage Skidmore/Flickr)
Den demokratiske presidentkandidaten vil også bruke bistand til å presse Israel.

Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders sa på en konferanse i regi av aktivistgruppen J Street at deler av USAs militære bistand til Israel, på rundt 35 milliarder kroner i året, heller burde gå til humanitære tiltak på Gazastripen. Sanders sa også at hvis han blir USAs neste president vil han bruke bistanden til å presse Israel politisk, skriver Times of Israel.

– Jeg ville brukt de 35 milliardene til å få økt innflytelse. Det er mye penger og vi kan ikke gi dem til den israelske regjeringen uten forbehold, eller noen andre regjeringer for den saks skyld. Vi har rett til å kreve respekt for menneskerettighetene og demokrati, sa Sanders på konferansen.

Det var USAs tidligere president, demokraten Barack Obama, som tilbake i 2016 inngikk den rekordstore avtalen om militær bistand til Israel. Nå tar flere av de demokratiske presidentkandidatene, som kjemper om å bli partiets presidentkandidat ved valget i 2020, til orde for å bruke støtten til presse Israel. Men Sanders er den eneste som tar til orde for å flytte noen av pengene over til Gazastripen, som i dag styres av terrorgruppen Hamas.

– Min løsning er, for Israel, hvis dere ønsker militær bistand må dere endre deres forhold til folket på Gaza fundamentalt. Jeg synes noen av de 35 milliardene burde gå til humanitær hjelp på Gazastripen, sier politikeren.

Sanders politikk får liten støtte hos den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, som for øvrig var visepresident under Barack Obama.

– Israelere våkner opp hver dag med en eksistensiell trussel hengende over seg. Det er derfor vi alltid må stå fast ved støtten som gjør at Israel er i stand til å kunne forsvare seg selv, sier Biden om den militære bistanden.

Republikaneren og tidligere FN-ambassadør Nikki Haley reagerer kraftig på at Sanders vil gjøre Israel mindre i stand til å forsvare seg selv.

– Akkurat da du trodde Bernie Sanders ikke kunne bli mer radikal, så klarer han å overgå seg selv. Han vil ta pengene vi gir Israel for å forsvare seg mot terrorister, og gi dem til Gaza, som blir styrt av terrorister?? Uvirkelig, skriver Haley på Twitter.

Yuli Edelstein, Likud-politiker og president i nasjonalforsamlingen Knesset, mener det er absurd at Sanders antyder at Israel er skyld i forholdene på Gaza. I en Twitter-melding skriver han at Sanders «må slutte å prate tull».

– Hamas-lederne på Gaza har alle nødvendige midler, men de bruker penger øremerket til å gå allmennheten til gode til å angripe staten Israel, sier han.

Edelstein peker også på at Hamas bruker hundrevis av millioner kroner på å bygge terrortunneler inn på israelsk territorium, på raketter, våpen og annen terror. Han mener det ikke er mangel på penger som er problemet, men at dem som styrer Gazastripen – Hamas – ikke prioriterer å hjelpe sine egne.

Israel er langt fra det eneste landet som får militær bistand fra USA. Flere av USAs allierte verden over får militær bistand. Store deler av midlene Israel får går blant annet til å utvikle rakettforsvaret Iron Dome.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart