Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Markerte 75 år siden frigjøringen av Auschwitz

Kronprins Haakon la ned krans på vegne av Norge ved Holocaust-minnesmerket Yad Vashem i Jerusalem. (Foto: Video)
Over 40 statsledere fra hele verden var til stede på arrangementet i Jerusalem.

Over 40 statsledere fra hele verden var til stede på 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Auschwitz-Birkenau på Yad Vashem, minnesenteret for Holocaust i Jerusalem. Norge var representert med kronprins Haakon.

Seremonien varte i underkant av fire timer. Russlands president Vladimir Putin, USAs visepresident Mike Pence, Frankrikes statsminister Emmanuel Macron og prins Charles var blant gjestene som talte på markeringen.

– Dette var det verste massemordet i historien. Før krigen var over, etter å ha vart i fem år, var over 1,1 millioner menn, kvinner og barn blitt drept i Auschwitz. […] I dag står vi her, nesten 50 nasjoner samlet, og sier med én felles stemme: Aldri igjen, sa visepresident Pence fra talerstolen.

Putin sa Holocaust var «et av de verste kapitlene i menneskehetens historie» og sa videre at mange av jødene som ble drept var sovjetiske borgere.

– For oss har Holocaust alltid vært et dypt sår. Det er en tragedie vi aldri må glemme, fortalte den russiske presidenten.

Macron sa at synet som møtte soldatene fra Den røde arme, som frigjorde Auschwitz for 75 år siden, sjokkerte en hel verden da historiene deres ble kjent. – Vi må aldri returnere til slike mørke tider, sa Frankrikes president.

Også Israels president Reuven Rivlin, statsminister Benjamin Netanyahu og flere Holocaust-overlevende stod på talerstolen under markeringen. Den store begivenheten ble avsluttet med at statslederne la ned krans til minne om ofrene for Holocaust. Kronprins Haakon la ned krans på vegne av Norge.

Her kan du se hele seremonien fra Jerusalem i opptak:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart