Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu trekker begjæring om immunitet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Det betyr at den israelske statsministeren nå kan straffeforfølges.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde tirsdag 28. januar at han trekker sin anmodning om immunitet fra straffeforfølgelse i de tre sakene hvor han er tiltalt for korrupsjon, skriver avisen Ha’aretz.

Netanyahu sendte begjæringen om immunitet 1. januar. Etter planen skulle nasjonalforsamlingen Knesset diskutere anmodningen tirsdag, men debatten er avlyst nå som anmodningen er trukket. Det betyr også at riksadvokaten når som helst kan sende tiltalen til domstolen i Jerusalem, i stedet for å måtte vente på en avgjørelse om eventuell immunitet i parlamentet.

Timer etter at Netanyahu trakk anmodningen ble det kjent at den israelske riksadvokaten har sendt saken videre til domstolen i Jerusalem. Når rettssaken mot Netanyahu vil starte er foreløpig ikke kjent.

Det var i november 2019 at den israelske riksadvokaten tok ut tiltale mot Netanyahu for bestikkelse, svindel og økonomisk utroskap. Netanyahu har avvist alle anklagene og mener han er utsatt for en heksejakt. Han mener politiets etterforskning har vært politisk motivert og påvirket utenfra.

Sak 1000 dreier seg om påståtte ulovlige gaver til Netanyahu og familien fra hans støttespillere. Det skal dreie seg om sigarer og champagne for flere hundre tusen kroner. Netanyahu avviser at det er gjort noe ulovlig. Han mener også verdien på gavene er langt lavere enn det de blir framstilt som.

Sak 2000 handler om en angivelig avtale mellom Netanyahu og eieren av en av Israels største aviser. Statsministeren skal ifølge mistanken ha forsøkt å vedta en lov som ville begrense distribusjon av avisens hovedkonkurrent, i bytte mot at Netanyahu fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Også denne anklagen avvises på det sterkeste av den israelske statsministeren.

Sak 4000 har mange likheter. Netanyahu anklages for bestikkelser og økonomisk utroskap. Riksadvokaten mener han har gitt landets største teleselskap Bezeq forretningsmessige fordeler mot løfter om positiv omtale på den Bezeq-eide nettavisen Walla. Også dette avvises av Netanyahu.

Den israelske statsministeren befinner seg for øyeblikket i Washington i USA, hvor han har hatt møter med USAs president Donald Trump om fredsplanen til Trump-administrasjonen. Det er ventet at planen snart blir offentliggjort.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart