Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Skal teste ut koronamedisin på pasienter i Israel

Et potensiell medisin mot koronaviruset skal testes ut på pasienter i Israel. (Illustrasjonsfoto: Pixbay)
Legemidlet har vist gode resultater i dyretester.

Et legemiddel som har vist lovende resultater mot koronavirus skal bli testet ut på fire sykehus i Israel, som en del av en global studie som involverer 40 kliniske sentre, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Legemidlet Selinexor, eller XPOVIO som det markedsføres som i USA, var utviklet av det onkologi-fokuserte farmasøytiske selskapet Karyopharm. Den israelske forskeren Sharon Shacham var med å etablere firmaet i 2008. Selskapet har hovedkontor i USA, men har et regionalt kontor i Israel.

– I vår forskning er vi opptatt av å utvikle medisiner som også kan brukes til andre formål, sier Anat Haas Mizrahi ved Karyopharms israelske avdeling.

XPOVIO ble utviklet for å behandle pasienter med tilbakefall eller refraktær benmargskreft. Legemidlet er godkjent av det amerikanske FDA til dette formålet. Imidlertid har det vist seg som et potensielt verktøy i kampen mot koronaviruset. Derfor trengs det kliniske studier for å vurdere hvor effektivt legemidlet er mot korona, forteller Haas Mizrahi.

Anat Haas Mizrahi sier det var viktig for selskapet å gjennomføre studier i Israel. (Foto: Karyopharm)

– En av studiene våre var fokusert på virussykdommer, og vi testet medisinen på flere av dem. Da koronaviruset dukket opp bestemte vi oss for å se på vår data og informasjon, og vi innså at dette kunne være et alternativ som aktuell behandling for COVID-19 [korona], sier hun.

For en måneds tid siden begynte selskapet å jobbe døgnet rundt med behandlingen. De innså at legemidlet hadde potensiale til å forstyrre replikasjonen av viruset og gi en betennelsesdempende effekt, inkludert mot luftveisinfeksjoner. Tester ble i første omgang utført på flere dyremodeller.

– Med XPOVIO kan vi angripe COVID-19 antiviralt og antiinflammatorisk, noe som vil redusere sykdomsbyrden i alle aspekter som er viktige for pasientpopulasjonen, sier Dayana Michel, medisinsk direktør i Karyopharm.

– For å bekrefte at det vi trodde var korrekt, så gjennomførte vi to studier på dyr hvor infeksjonen ligner en menneskelig virusinfeksjon. Det vi har sett i to forskjellige eksperimenter er at produksjonen av viruset ble hemmet med 90 prosent ved en lav dose, legger direktøren til.

Behandlingen inkluderer å ta medisinen oralt tre ganger i uken, i en to ukers periode. Denne perioden kan forlenges til en måned hvis det er nødvendig.

– Vi ser etter pasienter som er alvorlig syke, men som enda ikke er intubert. Vi tror det er i dette vinduet vi kan ha en innvirkning, forklarer Michel.

Den kliniske studien vil involvere 230 pasienter i USA, Europa og Israel. Å gjennomføre deler av studien i Israel var svært viktig for Karyopharm.

– Vi er veldig opptatt av det israelske samfunnet, forteller Haas Mizrahi.

Karyopharm regner med at den kliniske testen er fullført om tre måneder.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart