Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kutter i obligatorisk militærtjeneste

I 2015 ble militærtjenesten for menn kuttet fra 36 til 32 måneder. Nå kuttes den ytterligere. (Foto: Det israelske forsvaret)
Israelske menn må ikke lenger tjenestegjør 32 måneder i forsvaret.

Det israelske forsvaret kunngjorde onsdag 1. juli at den obligatoriske militærtjenesten for menn kuttes fra 32 til 30 måneder. Endringen trer i kraft med øyeblikkelig virkning, skriver nettavisen Times of Israel.

Endringen skjer som følge av en lov som ble vedtatt i 2016, som reduserte den obligatoriske tjenestetiden for menn. IDF skal den gang ha vært imot. Dermed er den obligatoriske militærtjenesten for menn kuttet med et halvt år i løpet av de fem siste årene. I 2015 ble den kuttet fra 36 til 32 måneder.

For israelske kvinner vil militærtjenesten fortsatt være på 24 måneder, altså et halvt år mindre enn for menn.

Det har ikke kommet noen umiddelbar respons på kunngjøringen fra forsvarsminister Benny Gantz, som var IDF-sjef fra 2011 til 2015.

Naftali Bennett, som var forsvarsminister før Gantz, har derimot uttalt seg om kuttet. Han mener regjeringen bør gripe inn og omgjøre endringen. Han sier partiet sitt, Yamina, vil jobbe for å endre loven som førte til kuttet. Bennett mener kortere militærtjeneste vil gå utover IDFs kampevne.

IDF har allerede varslet nye rekrutter om at hvis det blir endringer i loven, som gjør at lengden på militærtjenesten øker igjen, vil det også gjelde dem.

Beslutningen om å forkorte militærtjenesten til 30 måneder var en del av en femårsplan som forsvars- og finansdepartementet besluttet i 2015. Kortere militærtjeneste skal bidra til kutt i forsvarsbudsjettet, samtidig som det gjør at soldater raskere kan komme seg ut i utdanning og arbeid. Det håper de vil bidra positivt til den israelske økonomien.

Målet med å kutte militærtjenesten ned til 30 måneder er å spare penger og få soldatene ut i studier og arbeid. (Foto: IDF)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart