Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel kan sove trygt om natten med Bidens utenrikspolitiske ledelse

Joe Biden besøkte Israel for siste gang som visepresident i mars 2016. Da møtte han statsminister Benjamin Netanyahu. Nå har Biden valgt sin utenrikspolitiske ledelse, et valg som Israel trolig er komfortabel med. (Foto: US Embassy)

Av de 20 kandidatene som i starten av Demokratenes primærvalg i 2019 kjempet for å bli partiets presidentkandidat, var valget av Joe Biden og Kamala Harris trolig det beste som Israel kunne håpet på, skriver den anerkjente journalisten og kommentatoren Herb Keinon i Jerusalem Post.

Han viser til at flere av kandidatene som kjempet for å bli Demokratenes presidentkandidat, som Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Beto O’Rourke, offentlig kritiserte den israelske ledelsen. Flere åpnet også opp for å holde tilbake den amerikanske militære bistanden til Israel for å presse dem til å endre politikken sin. Det var utspill som slo godt an i den progressive delen av det Demokratiske partiet.

«Da Biden vant nominasjonen, og senere presidentvalget, ble bekymringen til dem som følger nøye med på israelsk-amerikanske bånd flyttet. For selv om Biden og Harris kommer fra den moderate fløyen av partiet og deler partiets tradisjonelle støtte til Israel, fryktet mange at Biden ville gi de progressive og mer Israel-kritiske stemmene plass i utenrikspolitikken som en takk for at de hjalp ham å vinne valget», skriver Keinon.

Mange kommentatorer og eksperter mente Bidens valg av utenrikspolitisk ledelse ville vise hva slags politikk han vil komme til å føre overfor Israel.

«Vel, med Bidens utnevnelse mandag av Tony Blinken som utenriksminister og Jake Sullivan som nasjonal sikkerhetsrådgiver, så kjenner Israel noen av dem som skal bistå presidenten i saker som er viktig for Israel, og landets verste mareritt har definitivt ikke blitt realisert», skriver kommentatoren.

Dette er ikke et team som vil fremme de progressives plattform mot Israel. Snarere er de sentrister og moderate som, selv om de kanskje ønsker å gjenoppta atomavtalen med Iran og er imot Israels bosetningspolitikk, i det store og det hele fremdeles ser på Israel «som de snille» i regionen.

«I likhet med Biden og Harris var også Blinken sannsynligvis – sett fra et israelsk perspektiv – det beste valget av utenriksminister», skriver Keinon.

Blinken, som selv er jøde, hadde Samuel Pisar som stefar. Pisar overlevde konsentrasjonsleirene Auschwitz og Dachau og ble senere en svært anerkjent advokat og rådgiver for president John F. Kennedy. I et intervju med Washington Post fortalte Pisar om hvordan hans livshistorie hadde påvirket stesønnens liv og virke.

Tony Blinken blir Bidens utenriksminister. Her i et møte med Netanyahu i 2016 som viseutenriksminister.

Under valgkampen møtte Blinken ofte jødiske velgere. Da påpekte han at Biden aldri ville lufte uenigheter mellom USA og Israel i offentligheten – i sterk kontrast til situasjonen under Obama-administrasjonen – og at han heller aldri vil bruke amerikansk militærhjelp til å påvirke israelsk politikk.

Etter å ha jobbet som Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver mens Biden var visepresident, sikkerhetsrådgiver under president Barack Obama og senere viseutenriksminister fra 2015 til 2017, har Blinken blitt godt kjent med israelske tjenestemenn og jobbet konstruktivt med dem.

«Hans kandidatur som utenriksminister var helt klart favorisert foran Susan Rice, som Netanyahu-administrasjonen hadde et vanskelig forhold til, og senator Chris Murphy, som var favoritten til mange av de progressive», skriver Keinon.

Også den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Sullivan er en som israelerne kjenner og som de har jobbet tett med tidligere. Han blir også ansett som vennlig overfor Israel, selv om han var medvirkende til atomavtalen med Iran.

Michele Flournoy er aktuell som forsvarsminister. Det vil være et godt valg for Israel, mener Keinon. (Foto: Flickr)

Biden har enda ikke valg en forsvarsminister. En av de ledende kandidatene til jobben er Michèle Flournoy, som har lang erfaring i det amerikanske forsvarsdepartementet. Hun hadde tidligere den tredje øverste sivile stillingen i Pentagon. Hun er noen som Israel har hatt et veldig godt samarbeid med, men på grunn av hennes bånd til forsvarsindustrien er hun ikke like populær hos de progressive. De har ønsket en annen kandidat.

«Hvis de progressive skulle forhindre henne i å bli utnevnt til forsvarsminister, blir det ansett som et tap i Jerusalem», skriver Keinon.

En utnevnelse til det nasjonale sikkerhetsrådet som Israel kunne klart seg uten er tidligere utenriksminister John Kerry, som har fått den nyopprettede stillingen som presidenten spesialutsending for klima. Kerry var en av de fremste talspersonene for atomavtalen med Iran og var en hard kritiker av Israels politikk overfor palestinerne. Han la skylden på mangelen av en fredsavtale på israelske bosetninger snarere enn palestinsk politikk og terror.

«Men som klimasjef er det lite trolig at Kerrys portefølje berører mange spørsmål knyttet til Israel. Likevel vil han ha et sete i det nasjonale sikkerhetsrådet, hvor mange saker knyttet til Israel vil bli diskutert – og som medlem av sikkerhetsrådet vil han absolutt ha presidentens øre», skriver Keinon avslutningsvis.

Den tidligere utenriksministeren John Kerry er nok valget som Israel er minst fornøyd med, men han vil trolig ikke jobbe tett opp mot saker som omhandler Israel. Her er Kerry i et møte med Netanyahu i Berlin i oktober 2015. (Foto: Amos Ben Gershom)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart