Joe Biden besøkte Israel for siste gang som visepresident i mars 2016. Da møtte han statsminister Benjamin Netanyahu. Nå har Biden valgt sin utenrikspolitiske ledelse, et valg som Israel trolig er komfortabel med. (Foto: US Embassy)

Israel kan sove trygt om natten med Bidens utenrikspolitiske ledelse

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Av de 20 kandidatene som i starten av Demokratenes primærvalg i 2019 kjempet for å bli partiets presidentkandidat, var valget av Joe Biden og Kamala Harris trolig det beste som Israel kunne håpet på, skriver den anerkjente journalisten og kommentatoren Herb Keinon i Jerusalem Post.

Han viser til at flere av kandidatene som kjempet for å bli Demokratenes presidentkandidat, som Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Beto O’Rourke, offentlig kritiserte den israelske ledelsen. Flere åpnet også opp for å holde tilbake den amerikanske militære bistanden til Israel for å presse dem til å endre politikken sin. Det var utspill som slo godt an i den progressive delen av det Demokratiske partiet.

«Da Biden vant nominasjonen, og senere presidentvalget, ble bekymringen til dem som følger nøye med på israelsk-amerikanske bånd flyttet. For selv om Biden og Harris kommer fra den moderate fløyen av partiet og deler partiets tradisjonelle støtte til Israel, fryktet mange at Biden ville gi de progressive og mer Israel-kritiske stemmene plass i utenrikspolitikken som en takk for at de hjalp ham å vinne valget», skriver Keinon.

Mange kommentatorer og eksperter mente Bidens valg av utenrikspolitisk ledelse ville vise hva slags politikk han vil komme til å føre overfor Israel.

«Vel, med Bidens utnevnelse mandag av Tony Blinken som utenriksminister og Jake Sullivan som nasjonal sikkerhetsrådgiver, så kjenner Israel noen av dem som skal bistå presidenten i saker som er viktig for Israel, og landets verste mareritt har definitivt ikke blitt realisert», skriver kommentatoren.

Dette er ikke et team som vil fremme de progressives plattform mot Israel. Snarere er de sentrister og moderate som, selv om de kanskje ønsker å gjenoppta atomavtalen med Iran og er imot Israels bosetningspolitikk, i det store og det hele fremdeles ser på Israel «som de snille» i regionen.

«I likhet med Biden og Harris var også Blinken sannsynligvis – sett fra et israelsk perspektiv – det beste valget av utenriksminister», skriver Keinon.

Blinken, som selv er jøde, hadde Samuel Pisar som stefar. Pisar overlevde konsentrasjonsleirene Auschwitz og Dachau og ble senere en svært anerkjent advokat og rådgiver for president John F. Kennedy. I et intervju med Washington Post fortalte Pisar om hvordan hans livshistorie hadde påvirket stesønnens liv og virke.

Tony Blinken blir Bidens utenriksminister. Her i et møte med Netanyahu i 2016 som viseutenriksminister.

Under valgkampen møtte Blinken ofte jødiske velgere. Da påpekte han at Biden aldri ville lufte uenigheter mellom USA og Israel i offentligheten – i sterk kontrast til situasjonen under Obama-administrasjonen – og at han heller aldri vil bruke amerikansk militærhjelp til å påvirke israelsk politikk.

Etter å ha jobbet som Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver mens Biden var visepresident, sikkerhetsrådgiver under president Barack Obama og senere viseutenriksminister fra 2015 til 2017, har Blinken blitt godt kjent med israelske tjenestemenn og jobbet konstruktivt med dem.

«Hans kandidatur som utenriksminister var helt klart favorisert foran Susan Rice, som Netanyahu-administrasjonen hadde et vanskelig forhold til, og senator Chris Murphy, som var favoritten til mange av de progressive», skriver Keinon.

Også den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Sullivan er en som israelerne kjenner og som de har jobbet tett med tidligere. Han blir også ansett som vennlig overfor Israel, selv om han var medvirkende til atomavtalen med Iran.

Michele Flournoy er aktuell som forsvarsminister. Det vil være et godt valg for Israel, mener Keinon. (Foto: Flickr)

Biden har enda ikke valg en forsvarsminister. En av de ledende kandidatene til jobben er Michèle Flournoy, som har lang erfaring i det amerikanske forsvarsdepartementet. Hun hadde tidligere den tredje øverste sivile stillingen i Pentagon. Hun er noen som Israel har hatt et veldig godt samarbeid med, men på grunn av hennes bånd til forsvarsindustrien er hun ikke like populær hos de progressive. De har ønsket en annen kandidat.

«Hvis de progressive skulle forhindre henne i å bli utnevnt til forsvarsminister, blir det ansett som et tap i Jerusalem», skriver Keinon.

En utnevnelse til det nasjonale sikkerhetsrådet som Israel kunne klart seg uten er tidligere utenriksminister John Kerry, som har fått den nyopprettede stillingen som presidenten spesialutsending for klima. Kerry var en av de fremste talspersonene for atomavtalen med Iran og var en hard kritiker av Israels politikk overfor palestinerne. Han la skylden på mangelen av en fredsavtale på israelske bosetninger snarere enn palestinsk politikk og terror.

«Men som klimasjef er det lite trolig at Kerrys portefølje berører mange spørsmål knyttet til Israel. Likevel vil han ha et sete i det nasjonale sikkerhetsrådet, hvor mange saker knyttet til Israel vil bli diskutert – og som medlem av sikkerhetsrådet vil han absolutt ha presidentens øre», skriver Keinon avslutningsvis.

Den tidligere utenriksministeren John Kerry er nok valget som Israel er minst fornøyd med, men han vil trolig ikke jobbe tett opp mot saker som omhandler Israel. Her er Kerry i et møte med Netanyahu i Berlin i oktober 2015. (Foto: Amos Ben Gershom)

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart