De tre israelske tenåringene Naftali Frenkel, Gil-ad Shaar og Eyal Yifrach ble bortført og drept av Hamas-terrorister den 12. juni 2014. Når ICC skal etterforske angivelige krigsforbrytelser vil ikke drapet på tenåringene bli tatt med. (Foto: Privat)

Familiene til tre drepte tenåringer kaller ICCs beslutning ond og kynisk

ICC vil ikke etterforske kidnappingen og drapet på tre jødiske tenåringer.

Familiene til Naftali Frenkel, Gil-ad Shaer og Eyal Yifrach, tre jødiske tenåringsgutter som ble bortført og drept av Hamas-terrorister i Judea og Samaria i juni 2014 – en hendelse som skulle utløse Operation Protective Edge senere den sommeren – har publisert et brev hvor de kritiserer Den internasjonale straffedomstolens (ICC) beslutning om å etterforske Israel for angivelige krigsforbrytelser begått i Judea og Samaria og på Gazastripen.

De etterlatte kaller avgjørelsen til ICC for «ond og kynisk». De peker på at ICCs mandat til å etterforske hendelsene rundt Operation Protective Edge, Gaza-krigen i 2014, først starter 13. juni 2014. Det er én dag etter at de tre jødiske tenåringsguttene ble bortført. Dermed blir ikke deres kidnapping og drap en del av etterforskningen.

«Hadde Fatou Bensouda [ICCs sjefsaktor] virkelig og oppriktig ønsket å etterforske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, ville hun beordret en etterforskning av den største forbrytelsen som ble begått en dag tidligere den 12. juni 2014, da våre tre barn ble bortført – tre jødiske gutter som ønsket å komme hjem i god behold», skriver de etterlatte i brevet.

Det er de palestinske myndighetene som har bedt ICC om å etterforske påståtte krigsforbrytelser fra og med 13. juni 2014. Det er neppe tilfeldig at de har valgt akkurat den datoen, én dag etter bortføringen av tenåringene.

«IDF-soldater snudde hver eneste stein og risikerte sine egne liv for å finne våre barn i god behold og bringe dem hjem til oss, frem til de fant kroppene deres. Hadde vi møtt sjefsaktoren ansikt til ansikt som foreldre til foreldre, så ville vi fortalt henne om våre følelser den dagen, hvordan livene våre ble forandret for alltid i løpet av et øyeblikk – på den dagen som hun, som aktor, valgte å slette fra etterforskningen», skriver familiene og fortsetter:

«Vi ville spurt henne – hvordan kan du ignorere rettferdighet for oss, for soldatene som forsvarte vårt folk mot aggresjon fra våre fiender? Den fryktelige avgjørelsen om å iverksette etterforskningen vil definitivt ikke bringe Gil-ad, Eyal og Naftali tilbake, men tvert imot strø salt i de sårene vi alle deler», skriver familiene i brevet som er gjengitt i Israel Hayom.

16 år gamle Naftali, 16 år gamle Gilad og 19 år gamle Eyal ble kidnappet fra et busstopp før de ble funnet drept 18 dager senere. De etterlatte skriver at de tror ICCs etterforskning vil ende opp «svært urettferdig» mot sannheten.

«En slik beslutning ble tatt i synd og vil uungåelig ende i synd. En slik beslutning kan bare glorifisere de foraktelige terroristene som drepte våre sønner og oppmuntre til det neste drapet. Når ICC velger å sette startdato for granskningen av Gaza-krigen dagen etter drapene av våre barn, viser det tydelig hvilken vei denne saken er på vei», konkluderer familiene.

Daværende forsvarsminister Moshe Ya’alon trøster de etterlatte. Nå har familiene til de tre drepte guttene publisert et brev som kritiserer ICCs beslutning om å etterforske Israel for angivelige krigsforbrytelser, men ikke dem som drepte deres barn.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart