Gullmedaljevinner Artium Dolgopyat og bronsevinner Peter Paltchik ble tatt imot som helter i hjembyen Rishon Lezion, da de kom hjem fra OL i Tokyo 3. august 2021. Mesterskapet i Japan ble Israels beste noensinne. (Foto: Flash90)

Tidenes beste olympiske leker for Israel

Aldri tidligere har den jødiske staten tatt så mange medaljer.

De olympiske leker i Tokyo i Japan ble avsluttet søndag 8. august og vil av mange huskes for korona, utsettelse og tomme tribuner. Men i Israel vil OL også bli husket som det beste olympiske mesterskapet noensinne for landet.

I løpet av de 17 dagene mesterskapet varte tok Israel historisk mange OL-medaljer. Fra før hadde den jødiske staten bare sju OL-medaljer totalt å vise til i historien. I Tokyo ble det fire nye medaljer, inkludert to gullmedaljer.

Før mesterskapet i Tokyo hadde Israel kun én gullmedalje i OL-historien, den gullmedaljen ble tatt av Gal Fridman i øvelsen seiling i OL i Athen i 2004.

Allerede i mesterskapets første dag tok Avishag Semberg en overraskende bronsemedalje i taekwondo, og satt dermed standarden for resten av den israelske OL-delegasjonen. Og selv om ingen av de israelske favorittene gikk til topps individuelt i judo, så tok de bronsjemedalje i øvelsen blandet lag.

Men det var gymnastikk som ble den store medaljegrossisten for Israel og som gjorde at nasjonalsangen Hatikvah ble spilt to ganger i Tokyo. Turneren Artem Dolgopyat gikk først til topps i grenen frittstående og sikret Israels første OL-gull i Tokyo, landets første i turn, og andre OL-gull i historien.

Noen dager senere vant 22 år gamle Linoy Ashram gull i rytmisk gymnastikk og brøt dermed den langvarige russiske dominansen i øvelsen. De siste fem mesterskapene har nemlig Russland tatt gull i øvelsen og bare en gang tidligere er den vunnet av en utøver som ikke er fra Sovjetunionen eller en tidligere sovjetrepublikk. Det var i 1984, da Sovjetunionen boikottet OL.

Israel hadde en rekordstor delegasjon til mesterskapet i Tokyo med hele 90 utøvere. Det var nesten dobbelt så mange som deltok i OL i Rio i 2016. I tillegg til rekordmange medaljer var det mange av de israelske utøverne som slo en rekke nye personlige og israelske rekorder. Det lover godt for det nye olympiske mesterskapet i Paris om bare tre år.

Her spilles den israelske nasjonalsangen Hatikva etter Ashrams gull:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart