Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tidenes beste olympiske leker for Israel

Gullmedaljevinner Artium Dolgopyat og bronsevinner Peter Paltchik ble tatt imot som helter i hjembyen Rishon Lezion, da de kom hjem fra OL i Tokyo 3. august 2021. Mesterskapet i Japan ble Israels beste noensinne. (Foto: Flash90)
Aldri tidligere har den jødiske staten tatt så mange medaljer.

De olympiske leker i Tokyo i Japan ble avsluttet søndag 8. august og vil av mange huskes for korona, utsettelse og tomme tribuner. Men i Israel vil OL også bli husket som det beste olympiske mesterskapet noensinne for landet.

I løpet av de 17 dagene mesterskapet varte tok Israel historisk mange OL-medaljer. Fra før hadde den jødiske staten bare sju OL-medaljer totalt å vise til i historien. I Tokyo ble det fire nye medaljer, inkludert to gullmedaljer.

Før mesterskapet i Tokyo hadde Israel kun én gullmedalje i OL-historien, den gullmedaljen ble tatt av Gal Fridman i øvelsen seiling i OL i Athen i 2004.

Allerede i mesterskapets første dag tok Avishag Semberg en overraskende bronsemedalje i taekwondo, og satt dermed standarden for resten av den israelske OL-delegasjonen. Og selv om ingen av de israelske favorittene gikk til topps individuelt i judo, så tok de bronsjemedalje i øvelsen blandet lag.

Men det var gymnastikk som ble den store medaljegrossisten for Israel og som gjorde at nasjonalsangen Hatikvah ble spilt to ganger i Tokyo. Turneren Artem Dolgopyat gikk først til topps i grenen frittstående og sikret Israels første OL-gull i Tokyo, landets første i turn, og andre OL-gull i historien.

Noen dager senere vant 22 år gamle Linoy Ashram gull i rytmisk gymnastikk og brøt dermed den langvarige russiske dominansen i øvelsen. De siste fem mesterskapene har nemlig Russland tatt gull i øvelsen og bare en gang tidligere er den vunnet av en utøver som ikke er fra Sovjetunionen eller en tidligere sovjetrepublikk. Det var i 1984, da Sovjetunionen boikottet OL.

Israel hadde en rekordstor delegasjon til mesterskapet i Tokyo med hele 90 utøvere. Det var nesten dobbelt så mange som deltok i OL i Rio i 2016. I tillegg til rekordmange medaljer var det mange av de israelske utøverne som slo en rekke nye personlige og israelske rekorder. Det lover godt for det nye olympiske mesterskapet i Paris om bare tre år.

Her spilles den israelske nasjonalsangen Hatikva etter Ashrams gull:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart