Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bruker 13 milliarder kroner på å forberede et angrep på Iran

IAF-jagerfly av typen F-15 Strike Eagle. (Illustrasjon: Magic Aviation)
Israelske jagerfly av typen F-15 vil kunne bli brukt i et eventuelt angrep på Iran. (Illustrasjon: Magic Aviation)
Blant annet trengs det «bunker buster»-bomber som kan nå Irans underjordiske anlegg.

Israel har godkjent et budsjett på rundt 13 milliarder kroner som skal brukes til å forberede militæret på et potensielt angrep på iranske atomanlegg. Det melder den israelske TV-kanalen Channel 12 mandag 18. oktober.

Budsjettet består av sju milliarder kroner fra det forrige budsjettet og fem milliarder kroner fra det kommende budsjettet, som etter planen skal godkjennes i november. De 13 milliardene skal brukes på ulike typer fly, etterretningsdroner og våpen som er nødvendig for et slikt angrep, for eksempel bomber som kan ødelegge beskyttede underjordiske anlegg.

Meldingen fra Israel kommer bare dager etter at det amerikanske forsvaret kunngjorde at de hadde gjennomført en vellykket test av sin nye «bunker buster», GBU-72 Advanced 5K Penetrator. Dette er våpen som kan trenge seg gjennom flere titalls meter med jord, også betong, før de eksploderer. Den 2,5 tonn tunge bomben kan ramme underjordiske iranske atomanlegg.

Den nye bomben er mindre versjon av USAs 14 tonn tunge GBU-57-bombe, som kan trenge gjennom 60 meter med betong, men som bare kan fraktes av avanserte bombefly. Det er fly som Israel i dag ikke har i sitt arsenal. Den nye bomben derimot kan bli fraktet og sluppet av jagerflyet F-15, som Israel har tilgang på. Dermed kan Israel bruke den nye «bunker buster»-bomben.

En mindre «bunker buster»-bombe, GBU-28, ble i hemmelighet solgt til Israel i 2009, men den har ikke kapasitet til å trenge inn til Irans kjernefysiske anlegg i Fordo, som ligger skjult dypt under fjellet.

Nyheten om den nye amerikanske bomben kommer neppe på et tilfeldig tidspunkt. USA ønsker at Iran skal returnere til forhandlingsbordet og håper nyheten om bomben skal fungere som en advarsel til Iran om å ikke boikotte forhandlinger. Hvis Iran ikke returnerer til forhandlinger har USAs utenriksminister Antony Blinken sagt at «da er alle muligheter på bordet».

I august sa sjefen for det israelske forsvaret, Aviv Kohavi, at fremdriften i det iranske atomprogrammet hadde gjort at det israelske forsvaret hadde fremskyndet sine operative planer for et mulig angrep på Iran. Det bekreftet også forsvarsminister Benny Gantz, som sa at Iran bare er måneder unna å kunne utvikle en atombombe.

Fremgangen til det iranske atomprogrammet gjør at israelske ledere om kort tid vil stå overfor et tøft valg, skriver historiker Benny Morris. Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe dem i tide til å få stanset det.

Den nye bomben GBU-72 er dårlig nytt for Iran. Den gjør at deres atomanlegg ikke er trygge – selv under bakken. (Foto: US Air Force)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart