Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels første falne fallskjermjeger kom hjem etter 73 år

Kisten med levningene til Martin Davidovic drapert i det israelske flagget før avreise. (Foto: IDFs talsperson)
Holocaust-overlever Martin Davidowicz døde under trening i Tsjekkoslovakia.

Mer enn sju tiår etter at han døde i en treningsulykke i Tsjekkoslovakia ble Israels første falne fallskjermjeger begravet på Israels nasjonale gravplass Mount Herzl i Jerusalem torsdag 28. oktober, skriver Yedioth Ahronoth.

Martin Davidovic ble født i 1927 i daværende Tsjekkoslovakia. Under Andre verdenskrig overlevde han og tre av hans seks søsken konsentrasjonsleiren Auschwitz. Etter krigen slutten han seg til en tsjekkisk brigade som ga unge jødiske menn militær trening, før de etter planen skulle immigrere til Israel for å kjempe i Den arabisk-israelske krig (Uavhengighetskrigen) i 1948.

Tsjekkoslovakia ga på denne tiden mye hjelp til det nyopprettede israelske forsvaret og landet var vertskap for Israels første kurs for fallskjermjegere på en forlatt militærbase. Det var under denne øvelsen at Davidovic ved et uhell ble skutt og drept. Han ble dermed IDFs første falne fallskjermjeger.

Dagen etter den tragiske ulykken ble Davidovic begravet på en jødisk gravplass i Praha i en alder av 21. Han etterlot seg to brødre og en søster, som nå er bosatt i USA. Davidovics kom seg aldri til Israel. Ikke før nå.

Det israelske forsvaret anerkjente han som en fallen soldat i 2001 etter at det ble funnet dokumenter med hans navn i forsvarets arkiver, selv om han aldri offisielt hadde vervet seg til tjeneste i det israelske forsvaret.

20 år senere, og 73 år etter hans alt for tidlige død, dro en delegasjon fra det israelske forsvaret og forsvarsdepartementet til Tsjekkia og Praha for å bringe levningene til Israel for å begrave dem der. Titalls nåværende og tidligere fallskjermjegere var til stede på seremonien da kisten med levningene ble ført ombord flyet som skulle frakte dem videre til Israel.

Viseforsvarsminister Alon Schuster omtalte Davidovic som et bilde på de utallige jøder som har ofret så mye for Israels sikkerhet. Generalmajor Yaniv Assor hyllet også Davidovic for hans offer for den jødiske staten.

– Som Moses på toppen av Nebo-fjellet, som aldri fikk komme til Det lovede land, fikk heller aldri menig Martin Davidovic, må hans minne være en velsignelse, sette sine føtter i landet han drømte om og som han var villig til å kjempe for og ofre livet sitt for. Martin, din generasjon drømte om landet og kjempet for dets gjenfødelse. Vi lever i en generasjon hvor drømmen har blitt en realitet. I dag oppfyller staten Israel og det israelske forsvaret en moralsk gjeld til Martin og hans familie og må hans begravelse i staten Israel gi dem litt trøst, sa generalmajoren under begravelsen på Mount Herzl.

Generalmajor Yaniv Assor hyllet Davidovic under begravelsen på den nasjonale gravplassen Mount Herzl. (Foto: IDF)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart