Ekstreme israelske bosettere kaster stein etter palestinere under oliveninnhøstingen høsten 2020. Israels forsvarsminister Benny Gantz har sett seg lei av de ekstreme bosetterne og ber forsvaret om å slå ned på voldsbruken. (Foto: Flash90)

Forsvarsministeren vil ha slutt på bosettervold

Vil at forsvaret skal stoppe ekstreme bosettere fra å kaste stein og angripe palestinske bønder.

Israels forsvarsminister Benny Gantz innkalte torsdag 18. november landets sikkerhetstjenester til et møte. Målet med møtet var å diskutere den økende volden fra ekstreme israelske bosettere mot palestinere på Vestbredden. Gantz ber forsvaret gripe inn før noen blir drept, skriver Times of Israel.

– Dette er alvorlige hendelser både moralsk og sikkerhetsmessig. Det har også diplomatiske konsekvenser, sa Gantz etter at møtet var ferdig.

Det dreier seg om en marginal gruppe bosettere på Vestbredden, som på mange måter også er i krig med staten Israel. De siste månedene har de stått bak flere titalls angrep, langt flere enn tidligere år, mot palestinere i forbindelse med høstens oliveninnhøsting. Angrepene dreier seg blant annet om steinkasting, vandalisering av olivenlunder og brenning av oliventrær.

Angrepene fordømmes på det sterkeste av israelske myndigheter.

– Det som starter med et tre kan ende med vold, eller Gud forby, et dødsfall. Hatkriminalitet leder til terror og vi må rive den opp med roten, sier Gantz.

Menneskerettighetsorganisasjoner har publisert video og bilder hvor israelske soldater tilsynelatende står og ser på når bosetterne kaster stein mot palestinere. Det israelske forsvaret svarer at de bryter inn så fort forsterkninger kommer til stedet. De sier også at de observerer situasjonen og varsler det israelske politiet, som de mener har den rette jurisdiksjon.

Det er fordi det israelske forsvarets oppgave først og fremst er å beskytte livene til israelske borgere, mens politiet skal håndheve lov og orden.

Nå har forsvarsminister Gantz likevel gitt beskjed om at israelske soldater skal gripe øyeblikkelig inn når de er vitne til vold fra israelske bosettere. Han har også bedt om bedre koordinering mellom sikkerhetstjenesten Shin Bet, det israelske forsvaret og det israelske politiet, for å stanse bosettervolden.

Nesten alle av de rundt 500.000 israelske bosetterne på Vestbredden bor i godkjente bosetninger, men noen grupper med radikale bosettere har satt opp flere utposter ute på landsbygda. Disse er ulovlige etter israelsk lov og flere har blitt revet eller fjernet, men mange er blitt bygget opp igjen.

Disse tilhører en marginal og ekstrem gruppe med israelske bosettere.

Olivenproduksjon er viktig for den palestinske økonomien og det israelske forsvaret prøver derfor i de fleste tilfeller å legge til rette for palestinske bønder. Blant annet åpnes sikkerhetsbarrieren mellom Israel og Vestbredden opp for palestinske bønder, slik at de kan høste oliven på andre siden av gjerdet.

Nylig lot det israelske forsvaret også libanesiske bønder få lov til å krysse grensen for å høste fra oliventrær inne på den israelske siden, til tross for at Israel og Libanon teknisk sett er i krig, skriver Times of Israel.

Palestinske bønder slipper gjennom sikkerhetsgjerdet for å høste oliven på andre siden av barrieren den 10. november 2021. Photo by (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart