Den rød knappen på denne kontrollstikken bidro til å redde Israel i 1983, sier selskapet som auksjonen den bort.

Har du mye penger kan denne bli din

Kontrollstikken til et av jagerflyene som bombet det irakiske atomprogrammet i 1981 er til salgs.

Kontrollstikken til et av F16-jagerflyene som det israelske forsvaret brukte i angrepet på den irakiske atomreaktoren i 1981 skal nå auksjoneres bort. Budene vil starte på i underkant av 500.000 kroner, skriver Yedioth Ahronot.

Det er i år 40 år siden operasjon Opera, som var navnet på den dristige operasjonen hvor åtte israelske F-16 bombet atomreaktoren Osirak i Irak den 7. juni 1981. Angrepet skulle hindre Irak i å produsere atomvåpen.

Den nå pensjonerte obersten Hagai Katz var pilot på jagerflyet under operasjonen i 1981. Selve eieren av kontrollstikken vil være anonym.

Det er uklart hvordan eieren, som var pilot, fikk tak i stikken. Det er vanlig at piloter får beholde en suvenir når de pensjonerer seg seg, som en hjelm, men ikke en kontrollstikke – og i alle fall ikke en som har en så innholdsrik historie som denne. Kontrollstikkens knapper er fortsatt funksjonelle.

Nederst på kontrollstikken er datoen 6.6.81, dagen før angrepet, inngravert.

– Slike gjenstander er veldig etterspurt i verden, spesielt blant samlere i USA og blant fly-entusiaster. Denne gjenstanden har også stor verdi på grunn av sin historiske betydning, sier selskapet som styrer auksjonen.

De er sikre på at de vil få langt mer enn startprisen på 50.000 dollar, litt under 500.000 kroner. Ifølge auksjonsselskapet skal noen før auksjonen allerede ha tilbudt 100.000 dollar, 900.000 kroner, men tilbudet ble avslått.

– Den rød knappen på kontrollstikken er en av få knapper som har reddet Israel, sier de om angrepet som kan ha forhindret Irak i å få atomvåpen.

Her kan du se en video fra angrepet og hvordan det israelske flyet måtte gjøre flere manøvrer for å ikke bli skutt ned av det irakiske luftvernet:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart