Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iranske leiemordere ventet på hotellet til israelske turister i Tyrkia

Israelere advares mot å reise til Istanbul i Tyrkia etter flere iranske attentatforsøk på israelske turister. (Foto: Wikipedia)
Israelske myndigheter advarer israelere mot å reise til Tyrkia og ber alle forlate Istanbul umiddelbart.

Flere israelere som besøkte Tyrkia i forrige uke ble fraktet ut av landet av israelske myndigheter, etter at etterretning viste at turistene var i umiddelbar risiko for å bli drept av iranske leiemordere, skriver Times of Israel. Pansrede biler skal ha fraktet turistene tilbake til flyplassen.

Iran har lovet hevn etter at en iransk offiser ble drept i Teheran i forrige måned. Iran har flere ganger anklaget Israel for å stå bak attentater, selv om de ikke kan bevise det. Det har også vært flere mistenkelige dødsfall på personer tilknyttet Irans omstridte atomprogram og våpenprogram.

En israelsk kvinne som var ute på et marked i Istanbul fikk en telefon fra en israelsk tjenestemann som fortalte at hun ikke måtte returnere til hotellet, for der ventet iranske leiemordere på henne og ektemannen.

Ingen ytterligere detaljer om paret er kjent, om de var målrettet for en spesiell grunn eller om de ble truet bare på grunn av at de var israelere.

Som følge av truslene gikk den israelske regjeringen mandag 13. juni ut og advarte israelere mot å reise til Tyrkia. De ba alle israelere som befinner seg i Istanbul om å forlate byen øyeblikkelig. Utenriksminister Yair Lapid oppfordret israelerne til å holde seg helt borte fra Tyrkia.

Men til tross for advarselen gikk det mandag 21 fly fra Israel til Tyrkia med 3750 passasjerer. Hvor mange som skal fly videre og hvor mange som skal inn i Tyrkia er uklart. Israelske myndigheter sier det fortsatt er trygt å ha et opphold i Istanbul, så lenge det er på flyplassen.

Spenningen mellom Israel og Iran har økt de siste ukene, etter flere attentat, israelske luftangrep mot iranske mål i Syria, Irans brudd på atomavtaler og en stadig mer truende retorikk fra iranske ledere.

Ifølge den israelske avisen Yedioth Ahronot skal tyrkisk etterretning nylig ha arrestert flere iranske agenter, som hadde planer om å gjennomføre skyteangrep og kidnappinger av israelske turister i Tyrkia. Likevel tror man det fortsatt er flere iranske celler igjen i landet.

Israelske sikkerhetsmyndigheter har satt trusselnivået for Istanbul til nivå 4, det høyeste trusselvurderingen. Det er på nivå med land som Iran, Afghanistan, Jemen og Iran. Andre deler av Tyrkia er på nivå 3.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart