Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Denne ble utviklet etter en tragisk hendelse under Gaza-krigen i 2014

Det nye pansrede israelske personellkjøretøyet av typen Eitan er klar til bruk. Det skal gi soldater bedre beskyttelse. (Foto: IDF)
Da sju soldater mistet livet i et gammelt pansret kjøretøy fikk mange nok. Det resulterte i Eitan.

Det første pansrede personellkjøretøyet av typen Eitan vil snart bli tatt i bruk av det israelske forsvarets Nahal-brigade, ifølge en uttalelse fra det israelske forsvarsdepartementet. Produksjonen av det nye kjøretøyet ble nylig fullført og det vil blir satt i operasjonell bruk så fort som mulig.

Arbeidet med Eitan begynte i år 2016 og det nye israelske pansrede personellkjøretøyet er bygget på erfaringene fra krigen mot Hamas på Gazastripen i 2014. Hamas drepte den gangen sju israelske soldater ved å avfyre et missil mot et pansret personellkjøretøy av typen M113 APC.

Etter dette fatale angrepet ga 30 reservister beskjed til sine ledere at de ikke ville entre Gaza i en M113 igjen, et pansret personellkjøretøy som ble utviklet av den amerikanske hæren helt tilbake på 1950-tallet. En rekke land, inkludert Norge, bruker fortsatt dette kjøretøyet i dag.

Med det helt nye pansrede kjøretøyet vil israelske soldater få bedre beskyttelse, fart og mobilitet. Mens M113 har belter som drivverk har Eitan åtte hjul. Det gjør den mer manøvrerbar. Med 750 hestekrefter kan den nå hastigheter opp mot 90 km/t og manøvrere i forskjellig terreng.

Dette er det israelske forsvarets første pansrede personellkjøretøy på hjul, som gir den flere fordeler. Den trenger ikke å fraktes med lastebil til målet sitt og hjul gjør kjøretøyet også mer manøvrerbart i tette byområder som for eksempel på Gazastripen.

Eitan bruker det israelske systemet Iron Fist, som beskytter soldatene i kjøretøyet mot panservernmissiler ved å skyte dem ned. Iron Fist gir 360-graders beskyttelse i både åpne og urbane omgivelser. Systemet bruker optiske sensorer og radarer for å eliminere truslene på en trygg avstand fra kjøretøyet.

Personellkjøretøyet har et ubemannet tårn med en FN MAG og et 0.50-kaliber maskingevær, som vil gi kjøretøyet rikelig med ildkraft. I tillegg har Eitan en 30 mm kanon med en rekkevidde på 2,5 kilometer. Det har også 360 graders kameraer, berøringsskjermer og annet utstyr utviklet av den israelske forsvarsindustrien. Kjøretøyet har også aircondition for å kjøle ned soldatene ombord.

Eitan er åtte meter lang og tre meter bred og veier mellom 30 og 35 tonn. Det har gått med én million deler, 30 kilometer med sveisetråd, 6 kilometer med strøm- og kommunikasjonskabler og 70 liter med maling til å lage kjøretøyet. Det har tre besetningsmedlemmer, en operativ leder, en skytter og en sjåfør, og kan frakte ni soldater om gangen.

På sikt vil det nye kjøretøyet bli implementert i alle enhetene i det israelske forsvaret og erstatte de gamle og utdaterte M113.

– Utviklingen av nye våpen lar oss erstatte gamle og mindre avanserte teknologier. Det gjør at vi kan utstyre soldatene våre med det beste, mest avanserte forsvarssystemet for alle kampscenarier, sier brigadegeneral Guy Paglin.

Denne videoen viser hvordan Iron Fist beskytter mot panservernmissiler:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart