President Joe Biden i historisk første intervju til utenlandsk medie, den israelske nyhetskanalen N-12, med den israelske journalisten Yonit Levi. (Skjermdump fra N-12): https://www.mako.co.il/news-politics/2022_q3/Article-1c38cb84aa8f181027.htm??utm_source=Twitter&utm_medium=NewsChannelPost&partne=rNewsChannelTwitter)

President Biden i eksklusivt intervju til israelsk media: – Israel er vår demokratiske venn i Midtøsten

President Biden i sitt første TV-intervju til et utenlandsk medie: - Iran blir ikke atommakt på min vakt.

Like før USAs president Joe Biden dro på sitt første offisielle besøk til Israel som president 13. juli 2022, ga han den israelske journalisten Yonit Levi (N-12) et eksklusivt og historisk første intervju til et utenlandsk mediehus. Artikkelen er oversatt fra hebraisk. Les intervjuet på engelsk her.

Under intervjuet lovet presidenten blant annet at Iran ikke skal få lov til å bli en atommakt på hans vakt. Presidenten forklarte også at en avtale med Iran er nødvendig, til tross for israelsk motstand. Dessuten snakket han om fremtiden til forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia.


Her er intervjuet i sin helhet:

Yonit Levi: – President Joe Biden, mange takk for at du tar deg tid til å snakke med oss. Om få timer reiser du til Israel og Saudi-Arabia. Du har gjennom flere årtier hatt et meget varmt forhold til Israel. Du har besøkt landet 9 ganger og kommer nå på ditt tiende besøk – og første besøk som USAs president. Er det annerledes å besøke landet som president?President Joe Biden: – Det er omtrent som å reise hjem. Jeg kan forstå at det høres merkelig ut, men sånn er det. Jeg vokste opp med en troende kristen far, som mine jødiske venner kaller ham. Han kom alltid hjem til middag før han stengte butikken, slik at vi kunne snakke sammen. Han pleide å snakke om hvor forferdelig det var: «Det som hendte med jødene i Europa, hvorfor bombet vi ikke jernbaneskinnene og hvorfor ikke…. til konsenstrasjonleirene osv. Jeg har også et forhold til de jødiske samfunnene i mitt land, et meget nært forhold siden jeg var 20 år gammel.

Presidenten fortsetter:

– Jeg hadde muligheten til å møte alle statsministrene siden Golda Meir. Golda sa en fantastisk ting en gang – vi møttes etter krigen (Yom Kippur). Hun satt ved bordet og ved siden av henne satt assistenten hennes, en fyr ved navn Rabin… En sann historie! Hun satt ved bordet og la ut alle kartene og snakket om alle skadene (ved fronten) og plutselig spurte hun: ‘Vil du ha et bilde?’ Jeg sa: ‘Ja, Fru statsminister.’ Hun kikket på meg og sa: ‘se ikke så trist ut’. Jeg sa: ‘Fru statsminister, du beskrev en vanskelig situasjon.’ Vi kikket utover rommet. Og hun sa: ‘vi har et hemmelig våpen’. Jeg trodde hun ville fortelle meg det, så jeg jeg snudde meg og så sa hun: ‘vi har ingen andre steder å dra’. Det stemmer og derfor synes jeg det er så viktig å bevare kontakten med jødene.


Yonit Levi: – Så i forlengelsen av det du nettopp sa, herr president, så vil jeg spørre deg om Iran. Du vet jo at de fleste israelere er motstandere av å gå tilbake til en atomavtale med Iran og USAs partnere i regionen er i tvil. Så i likhet med mange andre israelere vil jeg derfor gjerne spørre deg om hvorfor du er så fast bestemt på å gjenoppta denne avtalen?


President Joe Biden: – Fordi det eneste som er verre enn nåtidens Iran, er et Iran med atomvåpen. Hvis vi kan vende tilbake til avtalen og «holde dem i kort bånd» (keep them on a short leash)… Jeg mener at den forrige presidenten gjorde en stor feil da han forlot avtalen. Iran er nå nærmere å utvikle atomvåpen enn de var tidligere. Det har ikke noe å gjøre med om Quds-styrkene fortsetter å operere i regionen eller ei. Vi kan handle mot dem og like fullt oppnå en avtale som bremser atomprogrammet. Jeg synes fortsatt at det gir mening.

Yonit Levi: – Og du forplikter deg til å beholde Irans revolusjonsgarde på terrorlisten, selv om det vil skje på bekostning av atomavtalen?

President Joe Biden: – Ja.

Yonit Levi: – Du har ved flere anledninger sagt at du vil gjøre alt for å hindre at Iran får atomvåpen. Betyr det også at du vil bruke makt mot Iran, hvis det blir nødvendig? Er det meningen?

President Joe Biden: – Som en siste utvei – ja.

Yonit Levi: – Vil du samarbeide med Israel om det? Mottok du et løfte fra Israel?

President Joe Biden: – Jeg vil ikke spekulere i spørsmålet, men Iran kan ikke få atomvåpen.

Yonit Levi: – Fikk du et løfte fra den israelske regjeringen, fra Bennett eller Lapid, om at de ikke vil handle uten din viten?

President Joe Biden: – Det ønsker jeg ikke å snakke om.

Yonit Levi: – OK, man kan i alle fall ikke si at jeg ikke forsøkte, herr president.

President Joe Biden: – Absolutt ikke.

Yonit Levi: – Hvis det lar seg gjøre, så vil jeg spørre om Saudi-Arabia. Etter besøket i Israel reiser du videre på en historisk første direkteflyvning til Saudi-Arabia. Kan du fortelle oss om bakgrunnen for besøket? Er det relatert til oljeprisene? Er det en slags reaksjon på Iran? Hva er formålet med besøket, etter din formening?

President Joe Biden: – Målet er stabilitet i Midtøsten. Stabilitet i Midtøsten er av høy interesse for USA. Israel har en klar interesse og USA har etter min mening interesse i å sikre at Israel integreres i regionen og aksepteres som likeverdig.

Prsidenten fortsetter:

– Her er det store bildet: noen mente på grunn av den forrige administrasjonen, at vi hadde forlatt Midtøsten og skapte et tomrom som Kina og/eller Russland ville fylle og at det ikke måtte skje. For det andre, jo mer Israel er integrert og akseptert i regionen, jo mer sannsynlig er det vil finnes en måte nå å oppnå avtaler med palestinerne i fremtiden.

Yonit Levi: – Kanskje vi kan be deg om en «forsmak» – hva ventes det å komme ut av et besøk i området når det gjelder normalisering av forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia?

President Joe Biden: – Det (normalisering) kan ta lang tid. Men å utdype forholdet når det gjelder gjensidig aksept og samarbeide på flere områder, gir mening for meg.

Yonit Levi: – Du kjemper for at Israel skal få millitær- og sikkerhetshjelp. Det må også nevnes at Obama-Biden-administrasjonen godkjente (finansierte) Iron Dome. Men det er andre stemmer i Det demokratiske partiet som påstår at Israel er en apartheidstat og oppfordrer til å stanse «ubetinget bistand». Det er ingen tvil om at det er langt mellom deg og disse stemmene.

President Joe Biden: – Det finnes slike stemmer, men jeg mener at det er feil og at de tar feil. Israel en demokratisk stat, Israel er vår allierte og Israel er vår venn. Og jeg unnskylder ikke. Min adminstrasjon har satt av 4 milliarder dollar og ytterligere en milliard til Iron Dome og vi arbeider på et laserprosjekt som kan erstatte Iron Dome. Vi har en klar interesse av at Israel er stabilt.

Yonit Levi: – Men hvis spørsmål om (finansiering) å gjenoppfylle Iron Dome er et kontroversielt spørsmål, er det da grunnlag for å frykte for fremtiden til Israels forhold til Det demokratiske parti?

President Joe Biden: – Nei. Nei. Det kommer ikke til å skje, hverken Det demokratiske parti eller hoveddelen av Det republikanske parti vil svikte Israel.

Yonit Levi: – Du skal møte statsminister Yair Lapid og du skal også møte opposisjonsleder Benjamin Netanyahu. Dere har kjent hverandre i mange år. Forholdet mellom Obama og Netanyahu… Du var visepresident og noen av årene var ganske turbulente. Det er som kjent mange valg nå for tiden. Hvis han blir valgt og vender tilbake til statsministerens kontor, vil vi da se et så anstrengt forhold igjen?

President Joe Biden: – Nei, det dere vil se er…, se, Israel er en demokratisk stat. Vi er forpliktet til en stat, ikke en bestemt leder. Slik som Israel er vår allierte og ikke er forpliktet til en bestemt president. Men til en stat, til USA. Bibi og jeg har kjent hverandre i nesten 40 år. Og vi vet hva vi er enige om og hva vi ikke er enige om, det legger vi ikke skjul på. Men jeg arbeider med en demokratisk stat som er i gang med å velge en leder og uansett hvem det blir vil jeg samarbeide med den lederen.

Yonit Levi: – Du skal også møte Mahmoud Abbas. Yair Lapid er den første statsministeren som har ringt til ham de siste fem årene. Forventer du fremskritt på det området under det nåværende politiske klimaet?

President Joe Biden: – Du husker kanskje at jeg tror på ​​personlig diplomati og dets innflytelse. Som under den siste Gaza-krigen (‘Guardian of the Walls’), som holdt på i dager og ikke måneder fordi jeg grep dypt inn og snakket med alle lederne. Israel, Abbas og egypterne. Jeg mener det alltid er viktig å ville snakke. For å se om det kan oppnås en avtale, selv om små ting, for å minimere risikoen for en langvarig konflikt.

Yonit Levi: – Apropos det – du leder den internasjonale støtten til Ukraina og det internasjonale presset på Putin. Dette har pågått i nesten fem måneder og prisene på bensin, naturgass og matvarer stiger. Er du bekymret for alliansens robusthet når det gjelder det økonomiske presset?

President Joe Biden: – Som du sa, da vi så – jeg så – at han (Putin) ville angripe, sa andre: ‘Nei, han vil ikke invadere’. Vi kunne ikke se på fra sidelinjen i Vesten og i NATO i særdeleshet mens den største invasjonen av styrker siden andre verdenskrig fant sted i et annet land. Det var slettes ikke en mulighet. Alt han forsøkte å gjøre slo ham tilbake. For det andre har vi klart å opprettholde samling og stabilitet i Europa sammen med NATO-landene. Og som jeg sa den gang: så lenge vi pålegger Russland sanksjoner vil alle ta skade av dem. Men det er prisen vi må betale for å forhindre at denne mannen lykkes og jeg mener det er viktig.

Yonit Levi: – Hvor lenge vil situasjonen vedvare?

President Joe Biden: – Fra vår side – så lenge det er nødvendig. Det vil ta så lang tid som nødvendig. Vi kan ikke la ham vinne.

Yonit Levi: – Kan det fortsette i flere måneder? I flere år?

President Joe Biden: – Det er en mulighet.

Yonit Levi: – Tro du at det vil ta år å avslutte krigen?

President Joe Biden: – Det var det du som sa. Jeg sier bare at det er en mulighet for det. Det er en mulighet, men jeg tror ​​at presset på Putin i særdeleshet og på Russland generelt er enormt. De forsøker ikke bare å beseire Ukraina, de forsøker å eliminere Ukraina. Og det kan vi ikke la skje.

Yonit Levi: – Hr. president, jeg må spørre deg, om åtte dager har du vært USAs president i 18 måneder. Jeg mener å huske at det er en berømt historie i din biografi, skrevet av Owen Osnos, at du i en alder av 18 sa at du ønsket å bli president…

President Joe Biden: – Alle sier det. Jeg kan ikke engang huske å ha sagt det.

Yonit Levi: – Så hvor gammel var du da du ønsket å bli president?

President Joe Biden: – I alle mine biografier står det: ‘Biden visste at han ville være president’.

Yonit Levi: – Det ville du virkelig.

President Joe Biden: – Nei, men det er ikke sant. Hva jeg ville… La meg fortelle deg. Jeg trådte inn i offentligheten etter den afroamerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Jeg snakket ikke om å være president, ikke engang om et offentlige embete. For eksempel sa alle jeg visste om at jeg ville bli senator før jeg fylte 30. Vet du hva som skjedde? Jeg forsøkte å forene Det demokratiske parti som en ung mann, som forsøkte å passe inn blant gamle partimedlemmer og lede dem til idéene fra demokrater i det nordøstlige USA.

Presidenten fortsetter:

– Jeg sluttet meg til og en gruppe mennesker kom til meg og sa: ‘Du kan stille til valg om et lokalt verv.’ Jeg var 26 på det tidspunktet. Jeg sa: ‘Nei, det kan jeg ikke.’ Jeg holdt på å starte et advokatfirma. De sa: ‘Du kan forsøke å bli talsmann (i Delaware).’ Så kom en gruppe lokale fra der bodde til meg og sa: ”Hva med å stille til regionrådet?” Og jeg kiket på dem og sa: ”Det har jeg ikke tid til.” Men jeg ville gjerne være en god soldat og komme inn på arenaen. Jeg ble valgt til en fireårsperiode. Det neste jeg husker er at jeg forsøker at få noen til å stille til Senatsvalget sammen med et par andre personer og de kom til meg og sa: ‘Hvorfor stiller du ikke opp?’. Er jeg gammel nok til å stille? Det ene førte til det andre og her er jeg nå.

Yonit Levi: – Jeg må nesten spørre. Israel har er meget opptatt av amerikansk politikk. Det gir oss et “pusterom” fra vår skjøre politikk. Du er den personen med størst politisk erfaring – kanskje i hele landet. Forventer du en reprise av “Biden-Trump” i 2024?

President Joe Biden: – Jeg forutser det ikke, men jeg blir ikke skuffet.”

Yonit Levi: – At du ikke blir skuffet, vil det si at du ser frem til å stille opp igjen?

President Joe Biden: – Nei. Det eneste jeg vet om politikk, især amerikansk politikk, er at det ikke finnes en måte for å forutse hva som vil skje. Jeg har ikke engang gjennomført halvparten av min presidentperiode. Det er fortsatt rikelig med tid til avgjørelser om fremtiden. Men jeg håper at Det republikanske parti vender tilbake til en normal posisjon og ikke forblir et «MAGA-parti», som det på mange måter er nå.

Presidenten fortsetter:

– Jeg vil oppsummere med å si at jeg i sin tid stilte av tre grunner. Jeg hadde virkelig ikke ikke planer om å stille før jeg så folk marsjere i Virginia, Charlottesville med fakler, nazistiske flagg og synge den samme antisemittiske gift som ble sunget i Tyskland på 30-tallet. Jeg satt sammen med min familie og de syntes at jeg burde stille til valget.

Presidenten fortsetter:

– Jeg tok en sjanse og sa: ‘Jeg stiller opp av tre grunner.’ Ingen i min kampanjestab hadde akseptert ennå… Nummer en – gjenopprette Amerikas sjel og vende tilbake til det vi er som nasjon, måten vi snakker til hverandre på, måter vi behandler hverandre. Den andre grunnen var gjenoppbygging av landets ryggrad, middelklassen. Når middelklassen lykkes, lykkes det for alle. De fattige har utsikter for å komme videre og de rike forblir rike. Den tredje grunnen er å forene landet. Jeg har ennå ikke avsluttet tredje del. Det er det jeg forsøker å gjøre nå.

Yonit Levi: – For meg høres det ut som en skikkelig valgkamp.

President Joe Biden: – Nei, det var min opprinnelige valgkampanje. Så… vi får se.

Yonit Levi: – Mange takk for at du tok deg tid til å snakke med oss og jeg ønsker deg en sikker og vellykket reise. Takk.

President Joe Biden: – Takk, og si ifra hvis du trenger en flytur hjem.

Yonit Levi: – Mange takk, det vil jeg absolutt vurdere.

Denne artikkelen ble skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart