Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Saudi-Arabia har åpnet hele luftrommet for israelske flyvninger

Mandag 31. august 2020 fløy et israelsk fly for første gang gjennom saudiarabisk luftrom. Her flyr de over hovedstaden Riyadh. Nå åpnes luftrommet for alle flygninger til og fra Israel. Den historiske beslutningen ble kunngjort 2. september. (Foto: GPO)
Enda en historisk beslutning som baner vei for et nytt Midtøsten.

Saudi-Arabias General Authority of Civil Aviation meddelte tidlig fredag morgen at de har besluttet å tillate “alle flyselskaper som oppfyller myndighetenes krav” å fly inn i kongerikets luftrom. En beslutning som vil tillate israelske flyselskaper å fly over hele landet, skriver Jerusalem Post.

– Innenfor rammene av Kongeriket Saudi-Arabias ønske om å oppfylle sine i forpliktelser i henhold til Chicago-konvensjonen (1944), som fastsetter ikke-diskriminering mellom sivile fly som brukes i internasjonal luftnavigasjon, og for å utfylle innsatsen for å konsolidere Kongerikets posisjon som et globalt knutepunkt som forbinder tre kontinenter og for å forbedre internasjonal luftforbindelse, annonserer General Authority of Civil Aviation (GACA) beslutningen om å åpne kongeriktets luftrom for alle flyselskaper som oppfyller myndighetenes krav til overflyging, står det blant annet i uttalelsen.

Avgjørelsen, som ikke nevner Israel ved navn, kommer midt i USAs president Joe Bidens besøk i Israel og mindre enn 24 timer før presidenten foretar en historisk første direkteflyvning fra Israel til Saudi-Arabia.


Israels statsminister Yair Lapid tweetet:

– Etter et langvarig, intenst og skjult diplomati med Saudi-Arabia og USA, har vi i dag gode nyheter. De saudiarabiske luftfartsmyndighetene har meddelt at de vil åpne saudiarabisk luftrom for israelske flyselskaper.

– I forkant av beslutningen underskrev Israel og USA «Jerusalem-erklæringen» og fordypningen av den amerikanskje forpliktelsen til Israels sikkerhet, kampen mot Irans atomprogram og utbygging og prosessene i Abraham-avtalene og Negev-pakten.

– Jeg vil gjerne takke USAs president Joe Biden for et besøk som rørte ved et helt land. For hans engasjement for Israels millitære og politiske makt. Jeg ønsker ham suksess ved toppmøtet i Jeddah.

– Jeg gratulerer den den saudiarabiske ledelse med åpningen av luftrommet. Det er et første skritt. Vi vil fortsette arbeidet på det med den nødvendige forsiktighet, til fordel for israelsk økonomi, Israels sikkerhet og Israels innbyggere.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan kom med en erklæring hvor han hilste uttalelsen velkommen: – President Biden gleder seg over og roser den historiske beslutningen fra Saudi-Arabias ledelse om å åpne Saudi-Arabias luftrom for alle sivile flyselskaper uten forskjellsbehandling. En beslutning som inkluderer flyvninger til og fra Israel.

“Avgjørelsen er et resultat av presidentens vedvarende og prinsipielle diplomati med Saudi-Arabia over mange måneder, og ble nå fullbyrdet med hans besøk i dag. Avgjørelsen baner vei for en mer integrert, stabil og sikker region i Midtøsten, som er avgjørende for sikkerheten og velstanden til USA, det amerikanske folket og sikkerheten og velstanden til Israel.

Sullivan la til at president Biden vil ha «mer å si» om avgjørelsen senere i dag når han og hans stab reiser direkte fra Israel til Saudi-Arabia.

De siste ukene har media skrevet at Saudi-Arabia ville åpne sitt luftrom for israelske flyselskaper som en gest i forbindelse med USAs og Israels innsats for å fremme forholdet mellom kongeriket og den jødiske staten.

Ifølge rapportene vil Israel gå med på nye sikkerhetsordninger som vil tillate Egypt å overføre kontrollen over to øyer i Tiranstredet til Saudi-Arabia, i retur for å åpne kongerikets luftrom for israelske flyselskaper. Avtalen er ikke offentliggjort.

Allerede før vedtaket fikk israelske flyselskaper tillatelse til å fly til Emiratene og Bahrain gjennom en spesiell luftkorridor på tvers av saudiarabisk territorium, men den nye avgjørelsen åpner hele Saudi-Arabias luftrom for israelske flyselskaper, og sparer dermed flere timer med flyreiser til og fra Asia.

«På en måte er dette et absolutt minimum» av skritt som kan tas av saudierne, sa Amos Yadlin, tidligere sjef for IDFs militære etterretningsdirektorat og nåværende sjef for Institute for National Security Studies (INSS) til Israels militære radiostasjon (Galei Tzahal). Og legger til:

«Dette er en betydelig utvikling som fungerer som en del av kjeden av tining av [kalde] forhold mellom våre land, men det er fortsatt veldig langt unna normaliseringen og freden vi ønsker.»

Israels turistminister Yoel Razvozov twitret: – Flyreiser østover blir billigere.
Den historiske beslutningen om å la israelske fly reise over Saudi-Arabias luftrom er et resultat av mye politisk arbeid. En forkorting av flyreiser østover vil senke prisene betydelig og åpne for nye og mangfoldige destinasjoner for israelere.
Takk til kongeriket Saudi-Arabia, til president @POTUS og statsminister @yairlapid for å ha realisert visjonen om et nytt Midtøsten.

Det er foreløpig uklart om direktefly for israelsk-arabiske muslimske pilegrimer fra Israel blir tillatt.

Ifølge flere rapporter de siste ukene ville Saudi-Arabia også tillate charterfly for muslimske pilegrimer direkte fra Israel til Saudi-Arabia for å utføre hajj (obligatorisk pilegrimsreise til Mekka, som alle muslimer må foreta minst én gang i livet).

Dagens kunngjøring nevnte ikke en slik ordning.

Denne artikkelen ble skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og er bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart