Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

For første gang krysset et fly saudiarabisk luftrom på vei til Israel

Et fly fra Cathay Pacific ble det første til å bruke saudiarabisk luftrom etter at det ble åpnet for fly til Israel. (Foto: Wikipedia)
Omsider har Saudi-Arabia gitt tillatelse til at fly til og fra Israel kan bruke deres luftrom. Tidligere måtte flyselskapet fly en flere timer lang omvei.

Et kommersielt fly på vei til Israel brukte torsdag 4. august for første gang saudiarabisk luftrom. Det var i forrige måned, da USAs president Joe Biden besøkte landet, at Saudi-Arabia kunngjorde at de åpnet luftrommet for alle flyselskaper som flyr til og fra Israel, også israelske.

Tidligere har det saudiarabiske luftrommet vært stengt for fly til og fra Israel, noe som har ført til lange og kostbare omveier.

Flyet som opereres av Hong Kongs Cathay Pacific tok av fra Hong Kong og landet på Ben Gurion-lufthavn i Tel Aviv torsdag morgen. Ingen israelske flyselskap har foreløpig flydd over Saudi-Arabia, men det israelske flyselskapet El Al skal ha fått tillatelse, ifølge israelske medier.

Både Israel og USA har takket for Saudi-Arabias beslutning, som blir sett på som en viktig utvikling i forholdet mellom Jerusalem og Riyadh. Etter Bidens besøk til landet utrykte israelske tjenestemenn forhåpninger om fremgang i normaliseringsprosessen mellom Israel og Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia har derimot uttalt at beslutningen om å tillate flygninger over sitt luftrom ikke har noe med normalisering med Israel å gjøre.

I forbindelse med Abraham-avtalene fra 2020 tillot Saudi-Arabia at fly til og fra Israel fikk bruke en spesiell luftkorridor til og fra De forente arabiske emirater og Bahrain, men tillot ikke flygninger til andre destinasjoner – før nå.

Det betyr at tiden det tar å fly til land som India, Thailand, Kina og andre destinasjoner i Asia nå vil kuttes med flere timer.

Israel og Saudi-Arabia har ingen offisielle diplomatiske relasjoner, men de «hemmelige» båndene har blitt tettere de siste årene. Landets de facto hersker, kronprins Mohammed bin Salman, ser angivelig på Israel som en strategisk partner i kampen mot iransk innflytelse i regionen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart