Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Gode tider for israelsk herrefotball

Maccabi Haifa-supportere fyrer av bluss under hjemmekampen mot PSG den 14. september 2022. (Foto: Flash90)
Med seier i Nations League og deltakelse i U21-EM ser det lysere ut for israelsk fotball enn på lenge.

Tirsdag 27. september kvalifiserte Israel seg til U21-EM i fotball for menn etter å ha slått Irland i straffesparkkonkurranse. Israels keeper Daniel Peretz reddet tre av straffene til Irland, i tillegg til at han scorte på en straffe selv. Kampen ble spilt på Bloomfield-stadion i Tel Aviv.

Det er tredje gang i historien at Israel skal delta i U21-EM. Landet kvalifiserte seg også i 2007. I tillegg deltok de i 2013, da de var vertskap for mesterskapet. Leder av israelsk fotball, Erez Kalfon, gratulerer laget for deres innsats i den «spennende og tette kampen».

– Dere har nok en gang bevist at innsats, mot og tro på det man driver med vil ta israelsk fotball videre, sier han.

Mesterskapet arrangeres neste sommer i Georgia og Romania. Ledende israelske politikere som statsminister Yair Lapid, forsvarsminister Benny Gantz og opposisjonsleder Benjamin Netanyahu har gratulert U21-laget.

Her kan du se høydepunktene fra seieren som tok dem til EM:

I sommer gjorde også det israelske U19-landslaget det bra, da de gikk helt til finalen i U19-EM. Det var første gang et israelsk lag gikk til en europeisk finale. Israelerne slo ut storlag som Frankrike på veien, men tapte 3-1 i ekstraomganger i finalen mot England.

Men det er ikke bare de israelske ungdomslagene som gjør det bra om dagen. 24. september vant det israelske herrelandslaget i fotball sin gruppe i UEFA Nations League etter å ha slått Albania på overtid foran en fullsatt Bloomfield-stadion.

Seieren i gruppa betyr at Israel havner i en bedre seedingruppe i kvalifiseringen til fotball-EM. Det vil potensielt gjøre veien til et sluttspill i EM mye enklere. Israel har aldri tidligere kvalifisert seg til Europamesterskapet i fotball.

Seieren betyr også at Israel får en ekstramulighet til å kvalifisere seg til EM, hvis de ikke klarer det direkte. Israel fikk en noe enklere vei til gruppeseier enn normalt, da Russland opprinnelig skulle vært i gruppen. De ble utestengt på grunn av krigen i Ukraina. Dermed måtte Israel kjempe om å vinne gruppen bare mot Albania og Island.

At Israel nå er i seedingruppe 2 betyr også at Norge kan møte Israel i EM-kvalifiseringen. Israel er nå seedet høyere enn Norge. Tidligere lå Israel og Norge i samme seedinggruppe, som gjorde at de ikke kunne møtes.

Ikke bare landslagene gjør det bra. Det israelske fotballaget Maccabi Haifa spiller i den prestisjetunge turneringen Champions League for første gang på lenge.

PS: Årsaken til at Israel spiller i EM-kvalifiseringen, når landet ligger i Asia, er at mange muslimske og arabiske land i Asia boikotter Israel og nekter å møte dem til kamp. Det er også av sikkerhetsmessige årsaker. Israel spilte tidligere i den asiatiske fotballkonføderasjonen, men har siden 1980-tallet spilt kampene sine mot europeisk motstand. Israel ble fullverdig medlem av UEFA i 1994.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart