Maccabi Haifa-supportere fyrer av bluss under hjemmekampen mot PSG den 14. september 2022. (Foto: Flash90)

Gode tider for israelsk herrefotball

Med seier i Nations League og deltakelse i U21-EM ser det lysere ut for israelsk fotball enn på lenge.

Tirsdag 27. september kvalifiserte Israel seg til U21-EM i fotball for menn etter å ha slått Irland i straffesparkkonkurranse. Israels keeper Daniel Peretz reddet tre av straffene til Irland, i tillegg til at han scorte på en straffe selv. Kampen ble spilt på Bloomfield-stadion i Tel Aviv.

Det er tredje gang i historien at Israel skal delta i U21-EM. Landet kvalifiserte seg også i 2007. I tillegg deltok de i 2013, da de var vertskap for mesterskapet. Leder av israelsk fotball, Erez Kalfon, gratulerer laget for deres innsats i den «spennende og tette kampen».

– Dere har nok en gang bevist at innsats, mot og tro på det man driver med vil ta israelsk fotball videre, sier han.

Mesterskapet arrangeres neste sommer i Georgia og Romania. Ledende israelske politikere som statsminister Yair Lapid, forsvarsminister Benny Gantz og opposisjonsleder Benjamin Netanyahu har gratulert U21-laget.

Her kan du se høydepunktene fra seieren som tok dem til EM:

I sommer gjorde også det israelske U19-landslaget det bra, da de gikk helt til finalen i U19-EM. Det var første gang et israelsk lag gikk til en europeisk finale. Israelerne slo ut storlag som Frankrike på veien, men tapte 3-1 i ekstraomganger i finalen mot England.

Men det er ikke bare de israelske ungdomslagene som gjør det bra om dagen. 24. september vant det israelske herrelandslaget i fotball sin gruppe i UEFA Nations League etter å ha slått Albania på overtid foran en fullsatt Bloomfield-stadion.

Seieren i gruppa betyr at Israel havner i en bedre seedingruppe i kvalifiseringen til fotball-EM. Det vil potensielt gjøre veien til et sluttspill i EM mye enklere. Israel har aldri tidligere kvalifisert seg til Europamesterskapet i fotball.

Seieren betyr også at Israel får en ekstramulighet til å kvalifisere seg til EM, hvis de ikke klarer det direkte. Israel fikk en noe enklere vei til gruppeseier enn normalt, da Russland opprinnelig skulle vært i gruppen. De ble utestengt på grunn av krigen i Ukraina. Dermed måtte Israel kjempe om å vinne gruppen bare mot Albania og Island.

At Israel nå er i seedingruppe 2 betyr også at Norge kan møte Israel i EM-kvalifiseringen. Israel er nå seedet høyere enn Norge. Tidligere lå Israel og Norge i samme seedinggruppe, som gjorde at de ikke kunne møtes.

Ikke bare landslagene gjør det bra. Det israelske fotballaget Maccabi Haifa spiller i den prestisjetunge turneringen Champions League for første gang på lenge.

PS: Årsaken til at Israel spiller i EM-kvalifiseringen, når landet ligger i Asia, er at mange muslimske og arabiske land i Asia boikotter Israel og nekter å møte dem til kamp. Det er også av sikkerhetsmessige årsaker. Israel spilte tidligere i den asiatiske fotballkonføderasjonen, men har siden 1980-tallet spilt kampene sine mot europeisk motstand. Israel ble fullverdig medlem av UEFA i 1994.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart