Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Dheisheh flyktningleir i Betlehem, på Vestbredden. (Foto: Reham Alhelsi)
Dheisheh flyktningleir i Betlehem, på Vestbredden. (Foto: Reham Alhelsi)

– Ny amerikansk flyktninglov kan forsinke fredsprosessen

USAs myndigheter må skille mellom faktiske 1948-flyktninger og deres etterkommere. Det liker palestineren Ghait Al-Omari og Obama-administrasjonen dårlig.

En ny lov ble nylig godkjent i Senatets bevilgningskomité. Den krever at det amerikanske utenriksdepartementet må rapportere hvor mange av de over 5 millioner palestinerne som mottar flyktninghjelp fra UNRWA som faktisk er flyktninger fra 1948 og hvor mange som bare er deres etterkommere.

Tidligere politisk rådgiver for PA-president Mahmoud Abbas, Ghaith Al-Omari, har lite sans for det amerikanske vedtaket, som han mener kan skade hele fredsprosessen med Israel.

– Dette er veldig farlig. Det kan ha veldig dårlig innflytelse på bakken. Det vil gjøre ethvert amerikansk forsøk på å presse på for en fredelig løsning mistenkelig i palestinske øyne, da særlig for flyktningene, hevder Al-Omari.

Forhåndsdømmer eller ikke?
Også Barack Obamas administrasjon liker Senatets vedtak dårlig. De mener amerikanerne med dette forhåndsbestemmer resultatet i en sak som bør bli avgjort i forhandlinger med Israel. De har derfor presset fram en mindre endring i lovforslaget. Utenriksdepartementet vil ikke lenger, dersom Representantenes hus godkjenner loven, bli tvunget til å kategorisere «flyktningene» som oppholder seg utenfor Gaza-stripen og Vestbredden.

De amerikanske senatorene som støtter forslaget, mener det er nettopp deres lovendring som ikke forhåndsdømmer statusen til palestinske flyktninger og deres etterkommere.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart