Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Rex Tillerson sammen med Igor Sechin, en av Putins næreste allierte. (Foto: Kremlin, Wikimedia Commons)
Rex Tillerson sammen med Igor Sechin, en av Putins næreste allierte. (Foto: Kremlin, Wikimedia Commons)

Trump bekrefter at Rex Tillerson blir utenriksminister

Rex Tillerson har nære bånd til både Russland og gulf-landene på grunn av hans karriere i oljebransjen. Båndene til Israel er mer sparsomme.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Det er nå bekreftet at USAs nyvalgte president Donald Trump har utnevnt som Rex Tillerson som utenriksminister i sin nye administrasjon. Tillerson kommer fra jobben som administrerende direktør for firmaet ExxonMobil, verdens største oljeselskap.

– Tillersons brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk gjør at han er den perfekte kandidaten som utenriksminister for USA. Han kommer til å fremme stabilitet i regionen og å fokusere på USAs hovedområder innenfor nasjonale interesser, sa Trump i en uttalelse.

Tillerson har sagt at han deler Trumps «visjon om å gjenopprette USAs troverdighet i utenrikssaker, og å fremme landets nasjonale sikkerhet».

Trump valgte Tillerson, 64 år gammel, etter at han fikk støtte av flere republikanere, deriblant tidligere utenriksministere som James Baker og Condoleezza Rice, samt tidligere forsvarsminister Robert Gates.

Deres støtte blir sett på som svært viktig når det gjelder å få bekreftelse fra senatet, som sannsynligvis kommer til å fokusere mye på Tillersons forhold til Russlands president Vladimir Putin.

Lovgivere fra de to store partiene har stilt spørsmål ved både Tillerson og tidligere FN-ambassadør John Bolton, som også var en kandidat til stillingen som utenriksminister, på grunn av deres syn på Irak og Iran.

Senator John McCain, som har spilt en viktig rolle innenfor landets utenrikspolitikk, fortalte nyhetsbyrået Reuters at han er bekymret på grunn av Tillersons nære forhold til Putin.

Trump, derimot, kalte Tillerson en «spiller i verdensklasse» da han ble intervjuet av Fox News på søndag. USAs neste president mente at Tillersons bånd til Russland er en fordel. Som ExxonMobils administrerende direktør hadde Tillerson nære bånd til Russland, og mottok en vennskapspris av president Putin i 2013.

Hvis Tillerson blir godkjent av senatet, kommer hans evner til å få i stand avtaler til å bli satt på prøve i internasjonal diplomati. Han kommer til å møte umiddelbare utfordringer i Syria og Kina. Trump har også vurdert tidligere guvernør for Massachusetts Mitt Romney og senator Bob Corker fra Tennessee.

Eric Cortellessa, skribent for Times of Israel, er bekymret over at Tillerson har for nære bånd til gulf-landene.

– Tillerson har fått mange venner i land som Saudi Arabia, Yemen og Qatar i løpet av sin karriere i oljebransjen, forklarer Cortellessa. Dermed har Tillerson hatt lite interesse i å bruke mye tid å etablere et forhold til Israel.

Ron Halber, leder for Jewish Community Relations Council, fortalte til Times of Israel at det ser ut som Tillerson avviser bruk av sanksjoner som et diplomatisk verktøy. Økonomiske sanksjoner har spilt en viktig rolle i å få iranerne til å forhandle.

Nå stiller Cortellessa spørsmål om hva som vil skje med atomavtalen med Iran, særlig fordi Trump har vist sterk misnøye og motstand til denne avtalen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart