Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Får Biden til en avtale mellom Saudi-Arabia og Israel?

USAs president Joe Biden intervjues utenfor Det hvite hus 4. januar 2023. (Foto: Flash90)
- Det er kanskje en tilnærming på gang, sa USAs president Joe Biden fredag 28. juli.

Etter at USAs president Joe Biden før helgen kom med en kort og positiv uttalelse om en mulig normalisering mellom Saudi-Arabia og Israel, setter israelske medier nok en gang fokus på saken. Også i amerikanske medier virker det som om det er bevegelse i saken. «Biden vurderer en stor avtale i Midtøsten,» skriver Thomas L. Friedman i New York Times. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan var i Saudi-Arabia i mai, og nå har han dratt tilbake. At han drar tilbake etter så kort tid, kan være en indikasjon på at det er seriøse muligheter til å få i havn en avtale, skriver Peter Paker og Ronen Bergman i samme avis.

Israel er for øyeblikket ikke involvert i samtalene som pågår, men får løpende oppdateringer av Biden-administrasjonen, sier en israelsk kilde til Yedioth Aharonoth. Søndag ga statsminister Benjamin Netanyahu sitt bidrag til ryktebørsen, da han presenterte et togprosjekt og nevnte at den sørgående banen i framtiden vil kunne binde Israel sammen med Saudi-Arabia. Mossasd-sjef David Barnea skal ha vært i Det hvite hus tidligere denne måneden for «hemmelige» samtaler om kontakten med Riyadh.

I sine lekkasjer til mediene, gjør Biden-administrasjonen det klart at Israel må gjøre kompromisser overfor palestinerne for at en avtale skal komme på plass. Betydelige kompromisser vil være vanskelig for den nåværende høyreorienterte regjeringen, men det er mulig amerikanerne håper at sentrumspartiene i Israel vil inngå i en samlingsregjering dersom det skulle bli et gjennombrudd med Riyadh.

I 2020 hadde Israels daværende regjering planer om å annektere deler av Vestbredden, men la planene på vent da normalisering med De forente arabiske emirater ble aktuelt. Riyadh ønsker nå at Israel skal gjøre en minst like stor innrømmelse, skriver Jerusalem Post. Å utsette annektering i fire nye år kan være et alternativ, skriver Israel Hayom.

En saudi-israelsk normalisering vil etter alt å dømme bare bli del av en stor samarbeidsavtale mellom Washington og Riyadh. President Joe Biden har ikke mange måneder igjen på å bestemme seg for om han vil gå for en avtale. Neste år vil presidentvalgkampen ta det meste av oppmerksomheten, og en full traktatavtale med Saudi-Arabia vil kreve støtte fra to tredeler av Senatet. Administrasjonen er usikker på om Republikanerne vil gi Biden en slik diplomatisk seier.

Normaliseringstoget kan ha forlatt stasjonen, men det er nå på pause i Washington, konkluderer veteranjournalisten Ariel Kahana i Israel Hayom.

Oppdatering: Opplysning om Mossad-besøket i Washington lagt til kl. 14.37.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart