Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel bør beholde Jordan-dalen og Golan

Det er fremdeles sterke sikkerhetsgrunner til at Israel beholder kontrollen over Jordan-dalen og Golan, selv om det trekker seg ut av mye av Vestbredden ellers.

Det er fremdeles sterke sikkerhetsgrunner til at Israel beholder kontrollen over Jordan-dalen og Golan, selv om det trekker seg ut av mye av Vestbreddenellers.

Yosef Goell er mangeårig kommentator i israelske medier. Han tilhører Arbeiderpartiet. Det følgende bygger på en artikkel han hadde i Jerusalem Post 24. februar 2006.

Goell berømmer daværende statsminister Ariel Sharon fordi han var villig til å endre syn på jødiske bosetninger på Vestbredden og i Gaza. Tidligere har Sharon stått bak mange av bosetnngene, også i Gaza, og arbeidet sterkt for å fremme dem. Nå har han justert synet etter hva utviklingen har vist.

Goell støttet tilbaketrekningen fra Gaza, og han går inn for at Israel skal trekke seg ut av store deler av Vestbredden også. Men ikke alt. Det finnes jødiske bosetninger som Israel absolutt må beholde.

Goell mener for det første at Israel må beholde de bydelen i Jerusalem hvor det bor mange jøder, selv om de ligger utenfor det som var Israel førseksdagerskrigen i 1967.

Jordan-dalen
Men Israel bør også beholde Jordan-dalen. Der bor det i dag svært få palestinere. Goell mener at ikke bare bør palestinerne hindres i å flytte inn der. Men det bør også skje en stor bosetting av jøder i dette området. Det burde vært gjort for lenge siden, i stedet for at man har prioritert jøder i Gaza og i kjernen av Vestbredden.

Jordan-dalen er nemlig meget viktig for Israels sikkerhet. Det er blitt enda klarere i lys av at Hamas vant det palestinske valget. Ingen vet hvordan Irak er om noen år. Når de palestinske områdene er radikalisert og det lett kan bli et islamistisk styre i Irak, er det også en dødelig trussel mot staten Jordan og den – fremdeles – skjøre freden med dette landet.

At fiendtlige irakiske tropper kan delta i et stort angrep fra øst, i samarbeid med palestinerne, er ikke lenger så utenkelig som det har virket i det senere. [Goell nevner ikke at et shia-dominert Irak også rimeligvis vil ha et godt samarbeid med Iran.] Israel må fremdeles være forberedt på et storangrep fra øst.

Golan kommer i samme kategori. Av sikkerhetsgrunner må Israel heller ikke gi dette området tilbake til araberne (i dette tilfellet Syria), mener Goell.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart