Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hindringer på Vestbredden

Verdensbanken har kommet med sterk kritikk av Israel for begrensninger i bevegelsesfriheten på Vestbredden. De gjør det umulig for palestinerne å overvinne den økonomiske krisen, påpekes det i en rapport. Men disse tiltakene har sine grunner.

Verdensbanken har kommet med sterk kritikk av Israel for begrensninger i bevegelsesfriheten på Vestbredden. De gjør det umulig for palestinerne å overvinne den økonomiske krisen, påpekes det i en rapport. Men disse tiltakene har sine grunner. I mars 2007 var det 546 fysiske barrierer på Vestbredden, bl. a. kontrollposter, veiblokker og porter. Det var 44 % flere enn i november 2005, og antallet øker

Vestbredden er delt i tre hoved-deler (nord, sentral, sør). Men disse hoveddelene er igjen delt i ti enklaver. Palestinere som skal bevege seg mellom delene og enklavene, må gjennom bemannede kontrollposter. Dette betyr i praksis at hver dag er det usikkert når folk kan komme til arbeid, skole, butikker, lege, til jorda de dyrker osv. Det avhenger av [tilsynelatende] tilfeldige restriksjoner og forsinkelser. Det skaper en usikkerhet og ineffektivitet som gjør det meget vanskelig for palestinerne å drive økonomisk virksomhet. Alle forsinkelsene er tungvinte og forhøyer kostnaden.

Palestinerne er utestengt fra store deler av Vestbredden: Alle bosetningene og til dels områder rundt, Jordan-dalen, Øst-Jerusalem, veier med restriksjoner og andre "lukkede" område.

Israelerne har bygd 41 veistubber, til sammen ca. 700 km, som er stengt for palestinere. De kan brukes av israelske statsborgere [inkludert israelske arabere] og utlendinger. Palestinere kan søke om spesiell tillatelse til å bruke dem. Men det blir opprettet midlertidige kontrollposter på disse veiene

Hvorfor? Så langt vår frie og forkortede gjengivelse av den gjengivelsen Ha’aretz gir av rapporten fra Verdensbanken. Artikkelen nevner ikke hvorfor Israel har iverksatt de nevnte tiltakene. Vi skal derfor kort si noe om de.

Bakgrunnen for veiene som er stengt for palestinerne, er et stort antall terror-handlinger. Disse angrepene har vært rettet spesielt mot israelske jøder. Det var og er derfor de som først og fremst har behov for å kunne kjøre på veier som er mindre utsatt for terror. Avstengningene er tiltak mot terror, og de er helt nødvendige for Israel. Derfor støtter det store flertallet i Israel tiltakene. Alternativet er en flom av terror. En rekke væpnede palestinske grupper, med regjerende Hamas i spissen, forsøker stadig å gjennomføre terrorangrep på israelere. Det er utelukkende takket være tiltakene at det ikke hele tiden er skyting, bomber og raketter mot hele Israel, at det ikke er helt ulevelig i Israe.

Nå er terroren, særlig i form av raketter, stort sett begrenset til et område rundt Gaza. Håpet er å få løst dette problemet ved hjelp av et anti-rakett-system. Men det vil nok ta noen år. Kilde: En artikkel av Avi Issacharoff på Haaretz.com 12. mai 2007.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart