Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Byggestans, samtaler og Kongressvalg

Israelsk byggeaktivitet på Vestbredden og fredssamtalene mellom Jerusalem og Ramallah er blitt en sentral del av den amerikanske valgkampen før Kongressvalget i november.

President Barack Obama har investert mye energi på å få israelere og palestinere til forhandlingsbordet. Først 2. september, omlag 20 måneder etter at han inntok Det hvite hus, klarte han å få partene til å møtes i direkte forhandlinger. PA-president Mahmoud Abbas nektet å starte forhandlinger med Netanyahu-regjeringen gjennom hele våren og sommeren 2009, og nektet fortsatt da den israelske regjering, etter press fra Obama, innførte midlertidig byggestans i bosetningene fra november 2009.

Først 2. september ble Abbas presset til forhandlingsbordet. Etter noen få uker er det nå helt uklart hva som skjer videre med samtalene.

For å få Abbas med på videre forhandlinger, prøver Obama-administrasjonen å få Israels regjering til å videreføre byggestansen med to måneder. Obama skal, ifølge ubekreftede meldinger, ha lovet økt militær støtte, ingen krav om ny byggestans, veto mot alle resolusjoner mot Israel i FNs sikkerhetsråd det neste året og støtte til IDF-posisjoner i Jordan-dalen etter en israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden. Disse detaljene er imidlertid blitt benektet av Det hvite hus.

Barry Rubin, som er direktør for Global Research in International Affairs Center, mener tilbudet fra Obama handler mest om den amerikanske valgkampen. Obama kjemper fortvilet for å ikke lide et prestisjenederlag i Midtøsten før valget. Presidenten forstår også at han ikke er i noen posisjon til å tvinge Israel til avgjørende kompromiss i sluttstatus-forhandlingene på det nåværende tidspunkt.

– Israel vet at palestinerne aldri vil godta en militær tilstedeværelse i Jordan-dalen. Dersom IDF forblir i området, vil den isolerte israelske styrken bli utsatt for angrep fra terrorister, og internasjonal fordømmelse vil følge når IDF slår tilbake mot dem, påpeker Rubin. Han argumenterer dermed for at løftet fra amerikanerne er lite verdt.

Midtøsten-eksperten er heller ikke imponert over løftet om å blokkere anti-israelske resolusjoner i FN. USA har alltid tonet ned, blokkert eller lagt ned veto mot slike resolusjoner uansett. At Obama-administrasjonen nå bruker det som et forhandlingskort, får den ikke til å framstå særlig troverdig for lederne i Jerusalem.

Israel har bygget i bosetningene i hele perioden under Oslo-prosessen, påpeker Rubin. En videreføring av en to måneders byggestans nå vil ikke endre på noe, kanskje bortsett fra Demokratenes sjanser ved valget, mener han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart