Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mindre byggeaktivitet i bosetninger med Donald Trump som president

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Nybyggingen i israelske bosetninger på Vestbredden er den laveste på seks år.

Byggeaktiviteten i israelske bosetninger på Vestbredden falt i løpet av første kvartal 2018 til den laveste på seks år, selv om Trump-administrasjonen mer eller mindre ser gjennom fingrene på byggingen, skriver Jerusalem Post.

Fra januar til mars i år er det bare startet bygging av 250 nye boliger i bosetninger, ifølge tall som er publisert av det statistiske sentralbyrået i Israel. Det har ikke vært registrert så lite byggeaktivitet i løpet av et kvartal siden 2012. Da ble det bygget 284 boliger i andre og 273 i fjerde kvartal.

Helt siden USAs president Donald Trump inntok Det hvite hus i januar 2017, har byggeaktiviteten i Israelske bosetninger på Vestbredden gått nedover.

I løpet av Trumps første år som president var det en nedgang i nybyggingen på 49 prosent. I løpet av 2016, under Obama-administrasjonens misbilligende blikk, ble det registrert byggestart av 3066 nye boliger. Dette tallet falt til 1643 i 2017. De siste seks månedene er det heller ikke godkjent eller lagt ut på anbud nye boliger i Øst-Jerusalem.

Israel har lenge hevdet at jødisk nybygging i Judea og Samaria ikke påvirker fredsprosessen med palestinerne. Samtidig har politikere på høyresiden sagt at de kan bruke Trump-æraen til å presse fram nye byggeprosjekter. Likevel er byggeaktiviteten så langt begrenset til tegnebrettet, til tross for at andelen nybygg ute på anbud er den høyeste på minst 15 år.

Israelske myndigheter har godkjent flere tusen nye boliger i bosetninger, men likevel er altså byggeaktiviteten svært lav. Hagit Ofran i den venstre-orienterte organisasjonen Peace Now sier de ikke har noen forklaringen på nedgangen, annet enn boligbyggingen også går ned på landsbasis.

Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for jødiske bosetninger på Vestbredden, sier de ønsker å studere tallene nærmere før de kommer med en uttalelse.

Israel har tidligere lovet Trump å begrense byggingen i bosetninger for å gi den amerikanske presidenten spillerom til å jobbe med en fredsavtale.

Det er ventet at Trump-administrasjonen snart vil presentere sin fredsplan.

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart