Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)

Mindre byggeaktivitet i bosetninger med Donald Trump som president

Nybyggingen i israelske bosetninger på Vestbredden er den laveste på seks år.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Byggeaktiviteten i israelske bosetninger på Vestbredden falt i løpet av første kvartal 2018 til den laveste på seks år, selv om Trump-administrasjonen mer eller mindre ser gjennom fingrene på byggingen, skriver Jerusalem Post.

Fra januar til mars i år er det bare startet bygging av 250 nye boliger i bosetninger, ifølge tall som er publisert av det statistiske sentralbyrået i Israel. Det har ikke vært registrert så lite byggeaktivitet i løpet av et kvartal siden 2012. Da ble det bygget 284 boliger i andre og 273 i fjerde kvartal.

Helt siden USAs president Donald Trump inntok Det hvite hus i januar 2017, har byggeaktiviteten i Israelske bosetninger på Vestbredden gått nedover.

I løpet av Trumps første år som president var det en nedgang i nybyggingen på 49 prosent. I løpet av 2016, under Obama-administrasjonens misbilligende blikk, ble det registrert byggestart av 3066 nye boliger. Dette tallet falt til 1643 i 2017. De siste seks månedene er det heller ikke godkjent eller lagt ut på anbud nye boliger i Øst-Jerusalem.

Israel har lenge hevdet at jødisk nybygging i Judea og Samaria ikke påvirker fredsprosessen med palestinerne. Samtidig har politikere på høyresiden sagt at de kan bruke Trump-æraen til å presse fram nye byggeprosjekter. Likevel er byggeaktiviteten så langt begrenset til tegnebrettet, til tross for at andelen nybygg ute på anbud er den høyeste på minst 15 år.

Israelske myndigheter har godkjent flere tusen nye boliger i bosetninger, men likevel er altså byggeaktiviteten svært lav. Hagit Ofran i den venstre-orienterte organisasjonen Peace Now sier de ikke har noen forklaringen på nedgangen, annet enn boligbyggingen også går ned på landsbasis.

Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for jødiske bosetninger på Vestbredden, sier de ønsker å studere tallene nærmere før de kommer med en uttalelse.

Israel har tidligere lovet Trump å begrense byggingen i bosetninger for å gi den amerikanske presidenten spillerom til å jobbe med en fredsavtale.

Det er ventet at Trump-administrasjonen snart vil presentere sin fredsplan.

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart