Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Jeg vil annektere bosetningene og Jordandalen hvis jeg blir gjenvalgt

Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Men Netanyahu vil ikke gjøre det før etter at han eventuelt er gjenvalgt.

I en direktesendt TV-tale tirsdag 10. september sa statsminister Benjamin Netanyahu at han vil legge de israelske bosetningene på Vestbredden under israelsk suverenitet – i realiteten en annektering – hvis han blir gjenvalgt den 17. september. Men han understreket at det først vil skje etter valget, av respekt for Trump-adminstrasjonen og den kommende fredsplanen.

– Jeg ønsker et klart mandat fra dere til å legge alle bosetningene under israelsk suverenitet, sa Netanyahu i den 10 minutter lange direktesendingen.

Han sa også at han vil annektere den strategisk viktige Jordandalen. Mens han ikke ville sette noen tidsfrist for annektering av bosetningene, sa han at Jordandalen kunne bli annektert med en gang etter valget.

– Jordandalen kan få israelsk suverenitet umiddelbart etter valget. Den neste regjeringen vil innføre israelsk suverenitet over Jordandalen.

Videre ba han om folkets stemmer til å gjennomføre valgløftene.

– Vi er demokratisk land. Jeg vil ikke gjøre noe uten et klart mandat. Derfor ber jeg dere om et mandat til å gjennomføre dette som det er bred enighet om, til endelig å kunne definere Israels permanente grenser, sikre at Judea og Samaria ikke ender opp som Gaza. Dette kartet definerer vår østlige front. Vi har ikke hatt en slik mulighet siden Seksdagerskrigen i 1967, og vi vil kanskje ikke få den igjen på ytterligere 50 år, fortalte statsministeren.

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter utspillet. Flere av hans politiske rivaler kritiserer Netanyahu for utspillet. Redaktør i avisen Jerusalem Post, Yaakov Katz, skriver på Twitter at Netanyahu har vært statsminister i 13 år uten å ha annektert Jordandalen. Hva har endret seg, spør han retorisk.

«Kanskje det har noe med det som skjer neste tirsdag og at Likud er i ferd med å miste terreng til Blue and White på meningsmålingene», skriver han.

Tirsdag 17. september er det nyvalg i Israel og de siste meningsmålingene har vist at Benny Gantz sentrum-venstre parti Blue and White ligger foran Netanyahus sentrum-høyre parti Likud. Netanyahu er derfor avhengig av å mobilisere velgere hvis han skal sikre seg en ny periode som statsminister.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart