Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Avviser anklager i NRK Ekko-reportasje

Ilana Shimon
Ilana Shimon er talskvinne for bosetningen Havat Gilad. (Foto: Privat)

3. desember 2020 hadde NRK Ekko en radioreportasje fra Vestbredden. Ifølge reporter Ellen Wesche Guttormsen ble opptakene gjort «en novemberdag for noen år siden».

Hele reportasjen er, i kjent NRK-stil, fullstendig ensidig, uten at mainstream israelere, og enda mindre bosettere, kommer til orde. «Jeg har prøvd å få til et besøk i en av utpostene, men de sier nei,» sier Wesche Guttormsen. Det er uklart hvem som sier nei, hennes palestinske og pro-palestinske følgesvenner, eller utpostene selv.

Noen av de mest alvorlige anklagene i reportasjen blir rettet mot Havat Gilad, en utpost med omkring 60 israelske familier som ligger langs hovedvei 60 i nord-sør-aksen i Samaria.

«På åsen over oss ligger en ulovlig bosetning, utposten Havat Gilad. Det er settlere her fra som har hugget ned og brent de palestinske oliventrærne,» sier Wesche Guttormsen. Talspersoner for organisasjonen Yesh Din hevde de har navn og bilder av bosettere som har vært involvert. Den norske journalisten møter en eldre palestinsk mann som skal ha blitt banket opp av «unge menn fra Havat Gilad» slik at han havnet på sykehus.

Finn Austdal fra Hamar har hatt kontakt med innbyggerne i Havat Gilad gjennom en tid, og kjente seg på ingen måte igjen i NRKs beskrivelse av utposten.

– Havat Gilad ble grunnlagt i 2002 av Itai Zar, etter at hans far Moshe Zar hadde kjøpt opp grunnen. Etter at Moshes sønn Gilad ble drept av terrorister bestemte far og sønn seg for å etablere bosettingen, forteller Austdal.

Han har hentet inn kommentarer til NRK-reportasjen fra Ilana Shimon, en engelskspråklig talskvinne for Havat Gilad. MIFF har fått uttalelsene bekreftet og hentet inn utfyllende informasjon.

Ilana kjenner ikke til at noen ungdommer fra Havat Gilad har brent, hugget ned eller på annen måte ødelagt oliventrær til palestinere i området.

– Så vidt jeg kjenner til, har dette aldri skjedd her, sier Ilana. Hun avviser at beboere i området kaster stein mot palestinere som arbeider på sine jorder i nærområdet.

– Både jøder har og arabere i området har som mål å livberge våre familier, gi våre barn en god utdanning og sikre at de har nok mat på bordet, sier Ilana. Hun beskriver en hverdag hvor det er lite eller ingen kontakt med palestinerne i de omkringliggende landsbyene.

Men hun forteller at utposten har blitt utsatt for angrep flere ganger.

– Jeg mener det er vi som bør være redde for dem. De har brent ned hus tre ganger i Havat Gilad, sier Ilana.

– Vi er enkle mennesker som elsker andre og elsker landet. Vi elsker Gud og han har befalt oss å hedre hvert menneske, samme hvilken religion, rase eller nasjonalitet de tilhører. I vår hellige Bibel står det at vi skal elske vår neste som oss selv. Hvis det er terrorister som kommer, vil vi selvfølgelig stole på at hæren kommer for å jage dem og arrestere dem. Vi bor i et land hvor det er forsvars- og politstyrker. Vi tar ikke loven i våre egne hender, sier Ilana.

Israel anser bosetningene på Vestbredden som lovlige etter folkeretten. Les mer i artikkelen: Samme år som folkeretten ga Norge suverenitet på Svalbard, fikk det jødiske folket rettigheter som gjør både kontroll og bosetning på Vestbredden lovlig.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart