Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Det ville endt opp som i Afghanistan hvis vi trakk oss ut av Vestbredden

John Kerry i Jerusalem sammen med Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, i november 2016. (Foto: Flickr/CC)
Benjamin Netanyahu takket nei til USAs ønske om kopiere den afghanske-modellen.

Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu skriver på Facebook at han i 2013 avviste et tilbud fra daværende amerikansk utenriksminister John Kerry om å besøke Afghanistan for å se på hvordan landet kunne være en modell for løsningen på konflikten med palestinerne, skriver Jerusalem Post.

«I 2013 ble jeg invitert av Kerry på et hemmelig besøk til Afghanistan for å se, med hans ord, hvordan USA hadde etablert en lokal militær styrke som kunne stå opp mot terrorisme på egen hånd, skriver Netanyahu i innlegget.

En høytstående tjenestemann i Netanyahus regjering på den tiden bekrefter historien og sier Kerry ønsket at Netanyahu skulle reise i forkledning. Ifølge Netanyahu var budskapet fra Kerry og Obama-administrasjonen klar:

USA ønsket å implementere den afghanske-modellen også på Vestbredden. Det vil si at de skulle bevæpne og trene opp en stor sikkerhetsstyrke, som de gjorde i Afghanistan, slik at israelske styrker skulle kunne trekke seg ut.

Netanyahu skriver at han takket høflig nei til forslaget og at han på den tiden var overbevist om at Afghanistan ville falle fra hverandre med en gang USA trakk seg ut. Som kjent tok Taliban raskt over makten i Afghanistan etter at de møtte lite motstand fra de USA-trente sikkerhetsstyrkene.

«Et ekstremistisk islamsk regime har erobret Afghanistan og vil gjøre landet til en terrorstat som vil true hele verden», skriver Netanyahu, som tror det samme ville skjedd på Vestbredden hvis Israel hadde gått med på USAs planer om å la andre ta seg av sikkerheten. Mange frykter Hamas eller andre islamistiske terrorgrupper ville fylt maktvakuumet hvis Israel trakk seg ut.

«Vi vil få det samme resultatet hvis vi, Gud forby, gir fra oss deler av vårt hjemland til palestinerne. Palestinerne vil ikke etablere et Singapore, de vil etablere en terrorstat i Judea og Samaria, et kort stykke fra Ben-Gurion lufthavn, Tel Aviv, Kfar Saba og Netanya», skriver opposisjonslederen.

Dore Gold, som i dag leder Jerusalem Center for Public Affairs, var leder av utenriksdepartementet under Netanyahu. Han sier det er viktig å studere den amerikanske tilbaketrekkingen fra Afghanistan og resultatet det fikk.

– Israel har hele tiden forstått at vår forsvarsdoktrine ikke kan være basert på fremmede styrker, men på vår egen evne til å forsvare oss selv. Dette har blitt mantraet til de som forsvarer Israels rett til forsvarsbare grenser, som hovedsaklig har vært basert på Jordandalen. Tanken om at Israel skulle stole på utenlandske styrker har kontant blitt avvist av statsministere fra [Yitzhak] Rabin til Netanyahu, sier Gold.

Amerikanske diplomater har i årevis forsøkt å overtale Israel om å tillate en internasjonal styrke på Vestbredden for å stoppe terrortrusselen fra palestinerne. Israels tidligere ambassadør Arthur Lenk mener i likhet med Gold og flere andre at det som har skjedd i Afghanistan viser at Israel ikke kan stole på andre enn seg selv når det kommer til forsvar og sikkerhet:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart