En israelsk drone ved kysten av Israel. Nå kan droner for første gang bli brukt til angrep på Vestbredden. (Foto: IDF)

Åpner for kampdroner på Vestbredden

Det israelske forsvaret har gitt grønt lys til å bruke væpnede droner mot militante palestinere etter omfattende skyting mot israelske soldater.

IDF-ledere på Vestbredden har fått grønt lys til å bruke væpnede droner til målrettede angrep på palestinske terrorister. IDF-sjef Aviv Kohavi har gitt tillatelse til den nye praksisen, skriver avisen Jerusalem Post.

Ifølge avisen kan befalet nå bruke droner ikke bare til etterretning og overvåking, men også til å utføre angrep hvis væpnede militante blir identifisert som en akutt trussel mot soldatene deres ute i feltet.

Onsdag 28. september ble fire palestinere drept og flere skadet under en anti-terror operasjon i byen Jenin på Vestbredden. Israelske soldater skulle pågripe to mistenkte terrorister, men ble møtt med kraftig beskytning fra væpnede palestinere. Ingen israelere ble skadet.

Dette er bare en av mange hendelser de siste månedene hvor israelske soldater har havnet i kraftige skuddvekslinger med tungt bevæpnede palestinere. I mai ble en israelsk offiser drept i kamper i Jenin. Militante palestinere skjøt «flere tusen skudd» mot de israelske soldatene.

I september ble en annen israelsk offiser drept i en skuddveksling med palestinske terrorister ved sikkerhetsbarrieren på Vestbredden.

Israel har i mange år brukt droner mot terrorister på Gazastripen. (Foto: IDF)

Det er spesielt i den nordlige delen av Vestbredden at det har vært store skuddvekslinger mellom israelske sikkerhetsstyrker og væpnede palestinere. I store byer som Jenin og Nablus har de palestinske myndighetene mer eller mindre mistet kontrollen. Lovløshet preger byene, som har gitt palestinske terrorgrupper stort spillerom.

Den omfattende voldsbruken fra militante palestinere øker faren for at Israel blir trukket inn i en mer omfattende operasjon i det nordlige Vestbredden, som de hadde med Operation Defensive Shield i 2002. Det er bakgrunnen for at forsvaret nå åpner opp for bruk av kampdroner.

Innenriksminister Omer Bar-Lev sier at ingen har interesse av å starte en stortstilt operasjon på Vestbredden, men at det kan skje dersom «situasjonen fortsetter å forverres». Han legger til at Israel «gjør målrettede tiltak» i håp om å forhindre et slikt scenario.

Det israelske flyvåpenet har brukt væpnede droner siden 2008 til målrettede angrep mot terrorister fra Hamas og Islamsk Jihad på Gazastripen, men de har ikke brukt droner til dette på Vestbredden.

Det kan det bli en endring på nå.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart