Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Opptøyer etter drap på to israelere

Flere titalls ytterliggående bosettere gikk til angrep på palestinere i byen Huwara etter et terrorangrep. (Foto: Privat)
Ytterliggående bosettere angrep palestinere i Huwara etter at to israelere ble drept i byen.

Søndag kveld brøt det ut store opptøyer i den palestinske byen Huwara nord på Vestbredden etter et terrorangrep i byen tidligere på dagen. Flere titalls ytterliggående bosettere angrep boliger, forretninger og biler i byen som hevn for drapene på Hillel (21) og Yagel Yaniv (19).

De to israelske brødrene ble skutt og drept i sin egen bil da de stod fast i trafikken i Huwara noen timer tidligere. Den palestinske terroristen som skjøt og drepte de to brødrene er fortsatt på frifot. Store styrker leter etter gjerningsmannen.

En sikkerhetskilde sier til kringkasteren Kan at opptøyene til bosetterne har gjort det vanskeligere å finne den ettersøkte terroristen. Mange av soldatene som måtte rykke ut til opptøyene deltok i letingen etter terroristen.

Etter terrorangrepet gikk statsminister Benjamin Netanyahu ut og sa at ingen måtte ta loven i egne hender og at forsvaret måtte få lov til å gjøre jobben sin. Ikke alle hørte på oppfordringen hans. Utover søndagskvelden gikk de ytterliggående bosetterne til angrep på palestinerne i byen.

Det israelske forsvaret, grensepolitiet, brannvesenet og politiet kom til stedet for å stanse opptøyene og slukke flammene. Flere palestinske familier skal ha blitt reddet ut av brennende boliger av det israelske forsvaret.

Men flere titalls palestinere ble også skadet i opptøyene, flere alvorlig. Ifølge palestinske helsemyndigheter ble også en 37 år gammel mann skutt og drept. Det israelske forsvaret sier de ikke var involvert i skytingen. Det er uklart om han ble skutt av en bosetter.

I tillegg ble en person knivstukket og en person ble angrepet med en jernstang. Mange måtte ha også medisinsk hjelp etter å ha inhalert tåregassen som de israelske soldatene brukte for å spre folkemengden som gjorde opprør.

Seks personer er foreløpig arrestert etter opptøyene. Identiteten til dem som er pågrepet er foreløpig ikke kjent.

Det voldelige angrepet fra bosetterne er blitt fordømt av USA, EU, de palestinske myndighetene og mange israelere. Den israelske presidenten Isaac Herzog fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Å ta loven i egne hender, gjøre opprør og begå vold mot uskyldige mennesker – det er ikke vår måte å gjøre ting på – og jeg vil uttrykke min kraftigste fordømmelse, sier presidenten i en uttalelse.

Det israelske forsvaret har mandag kunngjort at de vil styrke sikkerheten på Vestbredden med ytterligere soldater.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart