Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu bygger nye relasjoner i Afrika

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammen med Kenyas president Uhuru Kenyatta tirsdag 5. juli 2016 i Nairobi. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammen med Kenyas president Uhuru Kenyatta tirsdag 5. juli 2016 i Nairobi. (Foto: GPO)
- Afrika trenger Israel, sa Kenyas president da Israels statsminister var på besøk i landet denne uken. Netanyahu besøkte også Uganda, Rwanda og Etiopia.

Benjamin Netanyahu er den første israelske statsministeren som har besøkt Afrika sør for Sahara siden Yitzhak Shamirs besøk til de vest-afrikanske landene Togo, Kamerun, Liberia og Elfenbenskysten i 1987. Netanyahu vender hjem til Israel fredag etter å ha vært på reise siden søndag.

– Reisen har stor betydning både diplomatisk, økonomisk og sikkerhetsmessig. Jeg er glad for at Israel nå vender tilbake til Afrika på en så omfattende måte, sa statsministeren da han påbegynte reisen, ifølge Times of Israel.

– Israel vender tilbake til Afrika, og Afrika vender tilbake til Israel, er et slagord han har gjentatt flere ganger både før og under reisen.

40 år siden Entebbe

Mandag var Netanyahu i Ugandas hovedstad Entebbe, hvor 40-årsdagen for Entebbe-aksjonen i 1976 ble markert. Israelske elitestyrker løste den gangen et gisseldrama på flyplassen i Entebbe. Benjamin Netanyahus bror Yoni ble drept i operasjonen.

– Under Holocaust ble millioner av jøder drept, statsløse. Staten Israel har forandret saken. Det var antakelig i Entebbe at verden først fikk se forvandlingen som hadde skjedd – at jødene ikke lenger var maktesløse, sa Netanyahu under minneseremonien.

Ugandas president Yoweri Museveni uttalte at han mente Israel hadde gjort rett under operasjonen. Musevenis tale vakte for øvrig oppsikt ved at han gjentatte ganger blandet ordene ”Israel” og ”Palestina”, uten at noen har kunnet forklare hva han egentlig mente med dette. Kanskje har han rett og slett vært president så lenge at han er vant til å kunne tillate seg slikt, foreslår Jerusalem Post.

Tanzania åpner ambassade

En av de viktigste hensiktene med reisen er å styrke de diplomatiske relasjonene mellom Israel og en rekke afrikanske land. Mandag kveld i Entebbe var Netanyahu i møte med presidentene i Uganda, Kenya, Sør-Sudan og Zambia, den etiopiske statsministeren og Tanzanias utenriksminister.

Utenriksminister Augustine Mahiga fra Tanzania hadde med seg et brev til Netanyahu fra landets president, John Magufuli. I brevet meddelte presidenten at Tanzania nå vil åpne ambassade i Israel for første gang.

Relasjonen mellom Israel og Tanzania ble langt på vei brutt etter Yom Kippur-krigen i 1973, men kontakten ble gjenopptatt i 1995. Likevel har ikke landet åpnet ambassade i Israel ennå.

Vil ha Israel tilbake i African Union

Tirsdag var Netanyahu i Kenyas hovedstad Nairobi. Der ga president Uhuru Kenyatta løfte om å arbeide for at Israel skal få tilbake sin tidligere observatørstatus i African Union. Dette er svært viktig, sa han, ikke bare for Israel, men for ”alle som ser den felles utfordringen vi har fra terrorismen”.

Israel mistet observatørstatusen i African Union i 2002 da flere nord-afrikanske land gikk inn for dette. Sør-Afrika har de senere årene stanset flere forsøk på å få Israel gjenopptatt. De palestinske selvstyremyndighetene har hatt observatørstatus siden 2013. 54 nasjoner er med i unionen.

Netanyahu sier at han har et strategisk mål om å styrke Israels posisjon i internasjonale fora slik at landet ikke lenger automatisk må forvente å være blant mindretallet. Det å få tilbake observatørstatusen i African Union vil være et viktig skritt mot dette målet, mener han.

President Kenyatta sa at Afrika trenger Israel, særlig deres ekspertise og erfaring med å bekjempe terror.

– Kenya ser på Israel som en avgjørende viktig partner, venn og alliert, sa Kenyatta.

Mintes folkemordet i Rwanda

I Rwanda besøkte Netanyahu blant annet et museum i hovedstaden Kigali til minne om det grusomme folkemordet landet har vært gjennom. I en tale trakk han fram flere likhetstrekk mellom folkemordet på det jødiske folket under andre verdenskrig og folkemordet i Rwanda. I begge tilfeller pågikk det en betydelig kampanje for å dehumanisere ofrene, og i begge tilfeller var ofrene ute av stand til å forsvare seg selv, påpekte han. Han forklarte hva han mener er løsningen for å beskytte en nasjon mot å oppleve folkemord i framtiden: Oppfordringer til vold må konfronteres før det utarter til noe som kan føre til massemord, og landet må kunne forsvare seg selv på egen hånd uten å være avhengig av hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Ber om hjelp til å få satt fri Hamas-fange

I Etiopia på torsdag møtte Netanyahu den etiopiske statsministeren Hailemariam Desalegn. Netanyahu ba om Etiopias assistanse i å presse Hamas til å frigi en israeler av etiopisk bakgrunn som har vært i Hamas’ hender i Gaza siden september 2014. Avraham Mengistu er en av to sivile fanger hos Hamas, i tillegg til at terrororganisasjonen er i besittelse av kroppene til to israelske soldater som ble drept under krigen sommeren 2014.

Netanyahu meddelte også at Israel nå er klare til å kunne ta imot de siste 9.000 etiopiske jødene som ikke har gjort aliyah (innvandret til Israel), dersom disse ønsker å emigrere fra Etiopia.

Desalegn støttet den kenyanske presidentens initiativ til å få Israel tilbake i African Union.

– Israel arbeider svært hardt i mange afrikanske land. Det er ingen grunn til å nekte Israel denne observatørstatusen, sa han.

Les også:

– Afrika ser mot Israel

Israel knytter nye bånd til Afrika


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart