Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Medelever avviser at det var antisemittisk motiv

Mynten som påførte gutten brannskadene ble varmet opp på en engangsgrill, forteller en kilde til Vårt Land. (Illustrasjonsfoto: Adam Holtrop, flickr.com)
Mynten som påførte gutten brannskadene ble varmet opp på en engangsgrill, forteller en kilde til Vårt Land. (Illustrasjonsfoto: Adam Holtrop, flickr.com)
Rektor på skolen hvor en tiendeklassing med israelsk far ble påført brannskader vil ikke uttale seg, melder Vårt Land. Medelever avviser bestemt at episoden hadde antisemittisk motiv, og mener moren blåser opp saken, som de beskriver som et "uhell".

Miff.no har skrevet to saker om episoden tidligere denne uken. Moren fortalte til NRK om antisemittisk trakassering allerede i 2010. Hun mener denne episoden var et nytt eksempel på slik mobbing. Onsdag kveld fortalte moren at hun hadde fått det hun oppfattet som en kjølig beklagelse i et møte med rektor.

 

Tar avstand fra morens versjon

Selv om Miff.no ikke har navngitt den aktuelle Oslo-skolen hvor episoden skjedde, har flere av elevene ved skolen lagt igjen kommentarer på vår nettside i løpet av det siste døgnet. Mange av dem opplever framstillingen som moren har gitt av episoden feilaktig og overdreven.

– Begge elevene går i parallellklassen min, og jeg kan med trygghet si at denne hendelsen ikke var antisemittisk, skriver en elev. «Voldsmannen» utførte det som er en idiotisk spøk på flere av elevene og den jødiske gutten var en av dem, fortsetter han.

– At denne gutten var jøde har ingenting med saken å gjøre, skriver en annen elev.

 

«Dum spøk»

To andre elever hevder den varme mynten falt ned i t-skjorten til gutten ved «et uhell». Det blir også påpekt at det ikke bare var den jødiske gutten som ble utsatt for «tull» med den varme mynten.

– Har ikke peiling på hvordan en dum spøk, som jo endte i et stygt uhell, kan bli oppfattet som et antisemittisk angrep, når guttens pappa jo er fra Israel, men gutten selv er kristelig konfirmert, skriver en elev på skolen som forteller at han kjenner både gjerningsmann og offer personlig. Ingen av kildene bestrider at guttens far er fra Israel.

– Hvorfor noen vil varme opp en mynt og tulle rundt med den skjønner ikke jeg heller, men jeg er sikker på at mobbing eller uthenging ikke var hensikten mot noen av de som ble «rammet», skriver han videre.

I minst to leserkommentarer blir det fortalt at moren til «offeret» skjelte ut «gjerningsmannen» foran et stort antall elever og foreldre tirsdag kveld.

– Selv om jeg skjønner at dette [jødehets] har vært et problem tidligere, kan du ikke alltid skylde på at det er religionen sin skyld, det kan også være gutten, skriver en kvinnelig leser, som tydeligvis har en tilknytning til skolen.

 

Rektor vil ikke uttale seg

Torsdag ettermiddag publiserte Vårt Land en sak hvor de har intervjuet en av guttene som tar avstand fra morens framstilling.

– Det var et rent uhell. En klassekamerat varmet en mynt på en engangsgrill. Han kødda med mynten mot flere elever. At mynten ramlet ned i nakken på han som blir kalt for «offeret» har ingenting med verken rase eller religion å gjøre, sier en av elevene til avisen.

Vårt Land har vært i kontakt med rektoren på den aktuelle skolen. Hun bekrefter at det var lærere til stede under arrangementet.

– Siden dette angår enkeltelever har jeg ikke mulighet til å uttale meg mer om hendelsen, sier rektoren.

– Moren til gutten som ble brannskadet sier at hun ble møtt med av avvisende og kald holdning da hun tok opp saken med deg. Hva er din kommentar til det?

– Jeg må bare beklage hvis hun følte at jeg møtte henne slik, sier rektoren.

Vårt Land spør eleven om han opplever antisemittiske holdninger blant elevene på skolen.

– For noen år siden var det litt ille. Da var «jøde» et skjellsord som spesielt muslimske elever brukte. Men etter at det ble tatt tak i dette, er det blitt nesten slutt på sånt, sier skoleeleven.

 

Tilrop om «jødesvin» hver dag

Inge Slettan Ulvund, som presenterer seg på Facebook som leder av Kristiansund og omegn Unge Høyre, skriver også en leserkommentar til gårsdagens artikkel. Vi siterer et utdrag:

Jeg får tilrop som «jævla jøde» og «jødesvin» hver dag på skolen, og det er ikke noe trivelig. Jeg har også blitt nektet servering på et utested fordi jeg er jødisk.

Mange undersøkelser og artikler av etnisk norske forteller også om jødehets, antisemittisme og generell kunnskapløshet om jøder.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart