Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bar antisemittisk plakat kamuflert med smilefjes

Skjermdump fra Adressa.no.
NTNU-amanuensis Trond Andresens antisemittiske 1. mai-budskap var så drøyt at selv toppledelsen i LO ba ham legge det bort. Det gjorde han ikke. I stedet klistret han et smilefjes over parolen som skapte intens debatt i Trondheim i uken som gikk – og bar plakaten sin i toget åkkesom.

Ifølge ham selv har Andresen de siste tre årene båret parolen ”Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporings-taktikk” i 1. mai-toget i Trondheim. Selv om det var en lettere kamuflert utgave folk fikk se den lokale universitetslæreren bære denne gangen, var jødehat-plakaten hans allerede godt kjent for tilskuerne og de andre deltakerne i toget – ikke minst fra den lokale mediedebatten de siste tre dagene før arrangementet.

 

SV-politiker: – Klassisk antisemittisk retorikk

Den første som stilte spørsmål ved Andresens plakat, og som forklarte hvorfor den bygger på velkjente tradisjonelle antisemittiske forestillinger, var kunsthistoriker, samfunnsdebattant og vararepresentant for SV i Trondheim bystyre, Daniel Johansen. Han skrev en kronikk med tittelen ”Rasisme i 1. mai-toget” i Adresseavisen. Der åpnet han med spørsmålet: ”Skal vi nok et år tillate jødehat i venstresidens hovedmarkering i Trondheim?” Han skrev:

”Det ble nylig kunngjort av en deltaker på Facebook-siden ”Trondheims venstreside” at det i år som tidligere skal bæres en parole i 1. mai-togets palestinablokk lydende: ”Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporings-taktikk”. Meldingen skapte så kraftige reaksjoner fra mange av deltakerne i Facebook-gruppen at tråden etter kort tid ble stengt. Naturlig nok. Tygg litt på dette: Palestinablokkens kjernebudskap er kampen mot Israelsk apartheidpolitikk og okkupasjon. På tross av dette har noen fått lov til å gå under de samme fanene og sådd antisemittiske frø i flere år. Vil arrangørene tillate dette også i 2015? Det er ikke vanskelig å argumentere for at den nevnte parolen kan defineres som klassisk jødehat. Påstander om økende antisemittisme er i henhold til parolen et taktisk spill ment for å flytte fokuset bort fra israelske overgrep mot palestinerne. Logikken er som følger: Siden de som hevder å oppleve den økende antisemittismen er de norske jødene, står disse i ledtog med Israel og bruker påstander om antisemittisme som våpen. Parolen har en klassisk retorikk som har til hensikt å mistenkeliggjøre jøder og nøre opp under den gamle antisemittiske påstanden om at alle jøder er femtekolonnister som egentlig tjener en annen makt enn den staten de bor i. Det er ikke et ukjent fenomen at ekstremister sniker seg med eller presser seg inn i solidaritetsmarkeringer. Det er heller ikke nødvendigvis arrangørenes skyld at de prøver seg. Arrangørene har derimot det hele og fulle ansvaret dersom de lar slikt passere og tillater at hatytringer får gå side om side med paroler som fremmer det motsatte.”

Resten av kronikken kan leses her (bak betalingsmur).

 

Andresen ble først forsvart av arrangørene og LO

Tirsdag ettermiddag publiserte nettutgaven av Adresseavisen en artikkel der lederen for både 1. mai-komiteen og LO i Trondheim, John-Peder Denstad, sa at den aktuelle plakaten ikke bryter med parolegrunnlaget for dagen, og at komiteen vil tillate den. Adresseavisen skrev også: ”Det er Trond Andresen, NTNU-amanuensis og samfunnsdebattant, som er mannen som de siste årene har gått i toget med den nevnte plakaten.”

– Jeg er enig i at Andresens plakat er tvetydig og kan tolkes ulikt. Men vi har vurdert den slik at vi ikke vil gripe inn dersom denne personen stiller med plakaten i toget, sier John-Peder Denstad.

Daniel Johansen blir også intervjuet og svarer slik på Denstads avgjørelse:

– Jeg synes arrangørene av 1. mai i Trondheim er feige når de lar en tulling få lov til å komme dragende med dette grumset på en plakat. Det bidrar til å ødelegge for seriøsiteten på arrangementet, og bidrar til å fremme jødehat på et arrangement som burde står for helt andre verdier, sier Johansen.

Journalistene kontaktet også Trond Andresen og fikk følgende svar på e-post:

– Plakaten sier noe som mange er klar over, men som få tør å uttrykke tydelig: ”Antisemittisme” misbrukes og overdrives for å skremme folk fra å kritisere Israels framferd. Men den sier ikke noe mer enn det. Plakaten uttrykker ikke – som Danielsen prøver å vri det til – ”jødehat”. Den påstår heller ikke at motvilje og hat mot jøder ikke forekommer. Ved sine overdrivelser og skremsler demonstrerer Danielsen i sin artikkel det poeng som plakaten peker på – antagelig uten at han innser det sjøl. Jeg har vært LO-medlem i 40 år, og gått i Palestina-seksjonen de tre siste år med akkurat denne plakaten, uten det minste problem og uten noen mishagsytringer fra andre deltakere. Noen har nikket og smilt og sagt seg enig.

 

Krass plakat-kritikk fra SVs Snorre Valen

Onsdag 29. april slo Adresseavisen saken opp over det meste av forsiden i papirutgaven med bilder av Trond Andresen, plakaten hans og stortingsrepresentant for SV Snorre Valen. Under bildene sto følgende tekst:

”NTNU-forsker beskyldes for å drive jødehat. Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener 1. mai-komiteen i Trondheim skal nekte den profilerte NTNU-amanuensisen Trond Andresen å bære en plakat med teksten ”Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporingstaktikk som begynner å bli oppbrukt” i 1. mai-toget. Andresen sier det er frekt og helt urimelig å bli beskyldt for jødehat.”

SVs Snorre Valen blir på side 14 i papiravisen sitert slik:

– Det er oppsiktsvekkende at LO i Trondheim ikke griper inn. Hadde de ikke grepet inn hvis Fjordmann hadde gått med plakat der det sto ”det stadige gnålet om muslimhets er en avsporingstaktikk for…”? Selvfølgelig hadde de det! Jeg forstår ikke hvorfor de tillater dette. LO i Trondheim er jo veldig tydelige på hva de selv mener, med en hovedparole mot antisemittisme. Jøder i Trondheim føler seg utrygge og utsatte, det burde vi Palestina-aktivister ta på alvor. Jeg oppfordrer Denstad til å ta denne saken opp med sine medlemmer og gjøre ny vurdering.

Les artikkelen ”Oppsiktsvekkende at LO i Trondheim ikke griper inn”.

På side 44 trykker papiravisen samme dag et leserinnlegg skrevet av Trond Andresen, der han i overskriften stiller spørsmålet: – Forbudt å si at ”antisemtittisme” misbrukes til Israel-forsvar?

I innlegget skriver han at plakaten har vært brukt de tre siste årene uten at han har fått noen negative reaksjoner. Det meste av innholdet er likt e-posten han sendte kvelden før til journalistene i Adresseavisen.

 

LO snudde etter press fra Palestinakomiteen og venstresiden

Onsdag ettermiddag legger Adresseavisen ut på Internett en sak med tittel: – LO ber Andresen droppe «gnål-plakaten». Artikkelen forteller at nå har andre, som er lenger ute på den politiske venstresiden enn Snorre Valen, engasjert seg. Styremedlem i – og en av grunnleggerne av – Palestinakomiteen, Peder Martin Lysestøl, sier at plakaten skader og sårer folk og krever at LO i Trondheim griper inn dersom Andresen ikke dropper å ta den med i toget. Artikkelen siterer også fra en e-post avisen har fått fra fylkespolitiker for partiet Rødt i Sør-Trøndelag, Ronny Kjeldsberg. Han skriver:

”Når man har en vedtatt parole som betoner kamp mot antisemittisme, må man ha en merkelig forståelse dersom en tekst som avfeier det som ”gnål” ikke skal anses å være mot parolegrunnlaget. LO har, klokelig nok, hatt en inkluderende strategi under 1. mai-markeringene. I dette tilfellet er den misforstått. Det er åpenbart at uttrykk som avfeier antisemittisme som problem vil gjøre at færre føler seg hjemme i 1. mai-toget, og det er synd. At antisemittisme er et problem, også blant vanlige nordmenn i Norge, trenger vi ikke gå lenger enn til HL-senterets rapport fra mai 2012 for å se. Å avvise disse bekymringene som ”gnål”, er i beste fall misforstått, i verste fall bevisst manipulasjon.”

Andresen blir også intervjuet:

– Jeg og Peder Martin er enige i nesten alt, men i denne saken er vi uenige og det går helt fint. Plakaten har skapt en viktig debatt, men jeg kommer ikke til å droppe den. Teksten på plakaten beskriver et faktum, nemlig at beskyldninger om antisemittisme rettes mot dem som kritiserer Israel. Dette er en ren hersketeknikk for å unngå kritikk, sier Andresen.

LO-leder Denstad forteller:

– 1. mai er en dag hvor vi søker enhet. Denne saken har skapt splittelse. Det ønsker vi ikke. Derfor har jeg ringt og bedt Trond Andresen om å ikke bære den plakaten i 1. mai-toget.

 

Mer kritikk, men Andresen står fast

Senere samme ettermiddag deltar Andresen og Lysestøl i en radiodebatt hos NRK Trøndelag.

Debatten ender med at Andresen står på sitt og opprettholder beslutningen om at plakaten skal brukes i 1. mai-toget.

Også Universitetsavisa, som utgis av Andresens arbeidsgiver NTNU, skriver om saken onsdag 29. april. Redaktør Tore Oksholen gir sin lederartikkel samme dag tittelen ”Å ta seg friheter med ytringsfriheten”. Han skriver at han finner det usmakelig av Trond Andresen å karakterisere europeiske jøders redsel for dette hatet som ”avsporingstaktikk”.

Onsdag kveld skriver Adresseavisen en ny artikkel med tittel: ”Andresen i tenkeboksen”. Journalisten spør Andresen: – Hvordan reagerer du på at LO har snudd i saken?

– Det var nytt for meg, det har ikke jeg hørt.

Journalisten fortsetter: – LO-leder Denstad har tatt kontakt med deg og bedt deg la være å gå med plakaten?

Andresen: – Å ja, det ja. De hadde et ønske om det, ja. De har ikke snudd, de har ikke sagt at det ikke var lov. De har ytret ønske om at jeg ikke skal bære den, og jeg har sagt at det må jeg tenke på ett døgn. Jeg er i tenkeboksen.

Torsdag 30. april har samme journalist i Adresseavisen skrevet saken ”LO snur; men forbyr ikke plakat” på side 6 i papirutgaven. Mye av innholdet er likt nettartikkelen ”LO ber Andresen droppe ”gnål-plakaten”” fra kvelden før.

Papirutgaven 30. april inneholder også et leserinnlegg undertegnet LO-leder John-Peder Denstad og leder av internasjonalt utvalg i LO i Trondheim, Karim Essahli. De skriver at Daniel Johansens antydninger i kronikken om at LO tolererer antisemittisk grums ikke har hold i virkeligheten, og at hans påstander inneholder flere selvmotsigelser. Det er uforståelig for dem at jødehat kobles til 1. mai-arrangementet og LOs rolle. De skriver at de ikke – i motsetning til Johansen – kan se at teksten er en klar og tydelig oppfordring eller hyllest til antisemittisme. De avslutter med: ”Vi vil derimot oppfordre til en konstruktiv og respektfull bruk av ytringsfriheten.”

 

Kritiker påpekte Andresens lange historie med jødehat-uttalelser

Kronikkforfatter Daniel Johansen har også et leserinnlegg i papirutgaven torsdag 30. april. Det har overskriften ”Du kan ikke misforstås, Andresen”. Han skriver:

”Andresens forklaringsproblemer er mange. For det første er det ingen nyanser i den plakaten han tenker å bære på 1. mai som gir rom for misforståelser. Han skriver nemlig ingenting om Israel eller eventuelle sionisters misbruk av antisemittisme. Han skriver kun om antisemittisme og hevder at det ”stadige gnålet” om jødehat som sådan er å betrakte som en avsporingstaktikk. Med dette er det ikke mulig å forstå Andresen i noen annen retning enn at han ønsker å bagatellisere jødehat som fenomen og beskylder alle som føler seg utsatt for det for å ha vikarierende motiver. Så kommer i tillegg det faktum at ord vektes forskjellig avhengig av politiske omstendigheter. Andresen har valgt å formulere seg slik at han ikke kan tolkes i noen annen retning enn å latterliggjøre påstander om økende jødehat. Da må han også leve med at hans tydelige ord leses av publikum med briller preget av de siste månedenes terroraksjoner i Paris og København og anslagene mot synagogen og den jødiske kirkegården i Trondheim. Det at Andresen, på tross av alle disse omstendighetene, fortsatt mener at det ikke er nødvendig å nyansere sitt budskap, levner ingen tvil om hans motivasjon for å målbære sin mening. Det må også nevnes at Andresen mange ganger tidligere har frontet jødehat. I 2010 hevdet Andresen at jøder som etnisk grupper mangler empati. ”Nå bør alle jøder bli gjort klar over at et overveldende flertall i deres egen etniske gruppe har en meget alvorlig empati-svikt…” (Universitetsavisa 21.10.10). I intervjuet understreket Andresen at dette gjaldt jøder over hele verden. I 2013 oppfordret Andresen til boikott av Krystallnatt-markeringen med den begrunnelse at dette arrangementet har blitt et instrument for Israel. I den samme saken avviste Andresen at jødehat fortjener en egen betegnelse, og hevdet at Holocaust har blitt en religion hvis minne kun holdes i hevd for å gi kraft og støtte til Israel. (Under Dusken 13.11.13). Dette er noen få av Andresens mange utspill om jøder og ”jødemakt” fra de siste årene. Legg også det til grunn når dere ser han bærende sitt, ifølge ham selv, uskyldige budskap i 1. mai-toget på fredag.»

 

LO trodde plakaten var borte

Torsdag ettermiddag 30. april publiserer Adresseavisen på nett artikkelen ”Nå endrer han den omstridte plakaten”.

Der sier Andresen blant annet følgende:

– Den eneste grunnen til at jeg har revidert plakaten, er at jeg ønsker å hjelpe LO i Trondheim ut av knipa. De har vært utsatt for enormt press. Jeg står fortsatt 100 prosent inne for innholdet i den originale formuleringen, sier Andresen.

Samme kveld publiserer Andresseavisen på nett artikkelen ”LO-lederen: – Glad plakaten er borte”. ”Den omstridte ”gnål”-plakaten til NTNU-forsker Trond Andresen nådde høyeste nivå i LO”, skriver de. Artikkelen forteller at den lokale LO-lederen John-Peder Denstad først snudde etter å ha hatt en samtale med LO-leder Gerd Kristiansen. Hun bekrefter å ha hatt en samtale med Denstad og svarer på direkte spørsmål om hennes syn på plakaten følgende:

– Jeg er veldig godt fornøyd med at den er borte.

Papirutgaven av Adresseavisen (og på nett bak betalingsmur) har på torsdag 30. april en kommentar skrevet av Harry B. Strand med tittel ”LO-lederen ble satt i forlegenhet”. Der skriver han:

”Tolket i beste mening kan kanskje parolen oppfattes som en hjertelig støtte til palestinerne og en skarp kritikk av Israel. Men appellen er en total mangel for forståelse for det problem antisemittisme fortsatt er. Budskapet forsterkes av en arrogant, nedlatende og avvisende holdning, formulert som ”det stadige gnålet”. Dersom LO-leder Gerd Kristiansen – med alle sine 830 000 medlemmer i ryggen – hadde godtatt dette, ville det vært en skandale.

Til slutt presterer Strand å skrive noe som er definert som antisemittisme av EU og USA, nemlig å sammenligne aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk:

”Det er nødvendig å ha to tanker i hodet samtidig; støtte palestinerne og jødene, uten dermed å støtte staten Israels politiske linje. Det blir som å like tyskere og Tyskland, men avsky naziregimet, eller ha sympati for russere uten å støtte Stalin og Putin.”

Torsdag morgen 30. april publiserer Dagbladet debattinnlegget ”Når jødehat blir arbeidernes kamp” skrevet av jødiske Suzanne Aabel. Dette innlegget har tre dager etterpå fått over 1100 kommentarer og ligger på topp over mest kommentert hos Dagbladet. Det er nå stengt for flere kommentarer.

Samme ettermiddag publiserer Dagbladet et svar til Aabel fra Rødts partisekretær Mari Eifring med tittelen ”Rødt avskyr antisemittisme”. Hun innleder slik: ”Om vi ikke er Israels venner, så er vi jødenes venner. Forstår man ikke dette skillet, er man ikke velkommen i Rødt.”

 

Gikk i tog med plakaten likevel

Fredag ettermiddag 1. mai kunne til slutt Adresseavisen melde at Andresen hadde stilt opp i 1. mai-toget med den samme plakaten, men med et ark som viser et såkalt ”smilefjes” klistret over første del av den opprinnelige parolen.

Andresen har imidlertig ikke endret mening. Han sier:

– Jeg mener det samme som før. Det er ingen endring. Skal du rydde forsida på lørdag, spør Andresen Adresseavisens reporter, før han legger til:

– Det neste blir vel at smilefjeset også oppfattes som jødehat av folk som er så ivrige til å tolke. Alt skal misforstås.

Søndag kom det fram at Trond Andresen har blitt kastet ut av Facebook-forumet ”Trondheims venstreside” i etterkant av plakat-stuntet. En av administratorene av gruppa forklarte i en FB-tråd at Andresen ble kastet ut fordi han ”hadde som prosjekt å ødelegge Facebook-gruppa for alle andre, oppførte seg som om det var hans egen private Facebook-vegg og nektet å forholde seg til diskusjonsregler”. Andresen svarer med å anklage den 280 personer store gruppen for ”manglende intellektuell nysgjerrighet, snever intoleranse, politisk angsbiteri og nedlatende personkarakteristikker fra den lille og anonyme yngre vennegjengen som styrer dette forumet. Og en skuffende taushet fra gamle venner der fra min egen generasjon”.

 

Litt mer om Trond Andresen

Trond Andresen er en svært kontroversiell person som har vært involvert i mange konflikter opp gjennom årene, både lokalt og nasjonalt.

Den norske versjonen av Wikipedia skriver følgende om ham:

”Andresen har vært aktiv i politikk for SUFRød FrontAKP(m-l)RV og Rødt siden 1960-tallet, og hatt en rekke verv. Han var med å grunnlegge Rød Valgallianse i 1973. Etter opphevelsen av kringkastingsmonopolet etablerte Andresen i 1982 en radiokanal i Trondheim, Radio RV, hvor han var journalist og redaktør frem til 1996. Han har også frilanset som reporter for NRK. Videre er han en aktiv samfunnsdebattant, og har særlig markert seg som kritiker av Israel, som han anklager for manglende empati med palestinerne. Han har vært en regelmessig skribent i avisen Klassekampen så lenge den har eksistert, og var en periode moderator for avisens diskusjonsforum da det ble lansert i 2008.

I mars 1996 etablerte han epostlisten KK-forum, som spilte en sentral rolle i AKPs avsettelse av Paul Bjerke og innsettelse av Jon Michelet som redaktør for Klassekampen i 1997. KK-forum fungerte som et halvoffisielt nettforum for Klassekampen frem til 2002, da Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen avsluttet samarbeidet.

Andresen var på grunn av sitt engasjement i kommunistiske organisasjoner og partier overvåket av Politiets overvåkningstjeneste fra 1970 til begynnelsen av 1990-tallet, og har publisert sin omfattende mappe fra POT på internett.

I februar 2009 meldte Andresen seg ut av Rødt etter 35 års medlemskap i partiet han var med på å stifte. Han kritiserte partiet for manglende evne til å tenke nytt og for å vokte over ”vedtatte sannheter”. Han nevnte debatten om Israel og jødene spesielt, men skrev også at dette gjorde seg gjeldende i andre saker.

I september 2011 skrev Andresen en kronikk i Klassekampen der han gjorde rede for sitt syn at Israel visste om terrorangrepene 11. september 2001 på forhånd, men at de unnlot å melde fra om dette.”

Vi vil også nevne at Trond Andresen er nær venn med den anti-zionistiske aktivisten Gilad Atzmon.

Han blir av mange ansett for å være en ekstrem antisemitt som selv palestina-aktivister ikke vil ha noen kontakt med. Ved to anledninger har Andresen invitert Atzmon til Trondheim, og hatt ham boende hjemme hos seg, første gang i oktober 2011 og siste gang i april 2015.

Da Atzmon var i Trondheim i oktober 2011 presterte han å si følgende på et møte arrangert av Palestinakomiteen:

«It is not fair for the sea to have Jews thrown into it».

Det er slike venner Trond Andresen menger seg med.

Hvis han virkelig tror at antisemittisme ikke eksisterer som et reelt problem, kan han jo ta seg en tur ut i gatene i vårt nabolands storby Malmø med kippa på hodet, og se om det kanskje innbyr til å forandre oppfatning.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart