Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Produktmerking møter motstand

Den greske statsministeren Alexis Tsipras møtte Netanyahu da han besøkte Israel 25. november. (Foto: GPO)
Den greske statsministeren Alexis Tsipras møtte Netanyahu da han besøkte Israel 25. november. (Foto: GPO)
EU-direktiv om spesialmerking av israelske produkter fra omstridte områder møter motstand. Flere av medlemslandene er innstilt på å nekte å følge ordren.

Et nytt EU-direktiv pålegger at israelske varer som er produsert i Golan-høydene, Øst-Jerusalem eller de jødiske bosetningene på Vestbredden ikke skal angi Israel som opphavsland. Israel har reagert sterkt mot vedtaket, som oppfattes som en støtte til boikottbevegelsen. Som konsekvens har israelske myndigheter midlertidig avbrutt all dialog med EUs offisielle organer om fredsprosessen med palestinerne.

 

– Tyskland avviser direktivet

Men direktivet vinner slett ikke støtte overalt i EU. Det tyske parlamentets president Norbert Lammert kaller direktivet ”uklokt og unødvendig”. Han sier at Tyskland var uenige i avgjørelsen og at de avviser den. Lammert uttalte dette da han holdt pressekonferanse sammen med sin gjest Knesset-ordfører Yuli Edelstein.

Ifølge Jerusalem Post var det Edelstein som brakte temaet på banen. Lammert var ikke enig med Edelstein i at direktivet hadde sitt grunnlag i antisemittisme.

– Vi må forstå at situasjonen i de okkuperte områdene er komplisert på grunn av internasjonal lov, mente Lammert.

Samtidig sa han at han ”forstår Israels sinne”, da han ble konfrontert med at EU ikke stiller de samme kravene til steder som Tibet, Krim eller Vest-Sahara.

– Tyskland kan se for seg en bedre lov som kunne ha gjeldt alle land og stilt alle okkuperte områder likt. Fordi denne bare gjelder Israel, gjentar jeg at den er unødvendig og ikke særlig smart, sa den tyske parlamentslederen.

Han poengterte at da en dagligvarekjede i Berlin besluttet å fjerne vin fra Golan-høydene på grunn av direktivet, vakte det så sterk motstand fra kundene at kjeden måtte gjøre om på bestemmelsen og ta vinen inn igjen i hyllene. Lammert sa at han håper dette har hatt en avskrekkende effekt på andre forretninger som måtte ha vurdert å gjøre det samme.

Rikskansler Angela Merkel har tidligere uttalt at hun mener direktivet er galt, at det vil bli misbrukt av Israels fiender og at det ikke fremmer fredsprosessen.

 

Hellas anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Tidligere i uken ble det kjent at Hellas’ regjering ikke vil følge EU-ordren. Den greske utenriksministeren Nikos Kotzias har sendt et brev til Netanyahu, der han informerer om standpunktet deres, ifølge Times of Israel.

Brevet ble sendt dagen etter at den greske statsministeren Alexis Tsipras besøkte Jerusalem. Tsipras ble valgt til statsminister i januar 2015, og dette var hans første besøk i landet. I møte med israelske ledere løftet han fram hvor viktig han mener samarbeidet mellom Israel og Hellas er. Ifølge i24news.tv kom han også med en anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Da Tsipras skrev i gjesteboken til Israels president Reuven Rivlin, skrev han nemlig: ”Det er en stor ære å være i deres historiske hovedstad og møte Deres Eksellense.”

 

Ungarn var først ute

Det første landet som tok avstand fra EU-direktivet var Ungarn.

– Vi støtter ikke denne avgjørelsen, sa den ungarske utenriksministeren Péter Szijjártó da han besøkte Israel Council on Foreign Relations tidligere i november.

– Det er et ineffektivt tiltak. Det er irrasjonelt og bidrar ikke til en løsning [på den israelsk-palestinske konflikten], men gjør skade, sa han.

 

Oppdatering:

Tysklands regjering ga 7. desember likevel støtte til EU-direktivet om produktmerking, ifølge Jerusalem Post.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart