Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Sterke reaksjoner mot EUs produktmerking

Europaparlamentets plenumsal i Brussel. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Europaparlamentets plenumsal i Brussel. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israelske myndigheter erklærte onsdag et midlertidig brudd i all dialog med EU om konflikten med palestinerne. Netanyahu sier EU bør ”skamme seg” etter innføringen av ”hyklersk” direktiv, som først og fremst vil kunne ramme palestinsk økonomi.

Europakommisjonen vedtok onsdag 11. november et direktiv for spesiell merking av israelske produkter som er produsert utenfor 1967-linjene. Direktivet forbyr at varer som er produsert på Golan-høydene, i Øst-Jerusalem eller i jødiske bosetninger på Vestbredden skal kunne merkes med teksten ”laget i Israel”. Forklaringen i direktivteksten er at EU ikke anerkjenner noen territorier utenfor 1967-linjene som israelske. I stedet skal slike produkter merkes på en måte som gjør kjøperne tydelig oppmerksomme på at de er i ferd med å anskaffe et produkt fra ”israelsk-okkupert område”. Det vil heller ikke være lov å bare merke produkter med ”laget i Golan” eller ”laget på Vestbredden”. I så fall må produktmerkingen lyde for eksempel ”laget i Golan (israelsk bosetning)” eller ”laget på Vestbredden (israelsk bosetning)”, forklarer direktivteksten.

Når det gjelder palestinske produkter fra Gaza og Vestbredden er saken annerledes. Disse skal kunne merkes med ”laget i Palestina”, til tross for at EU ikke anerkjenner eksistensen av en palestinsk stat per i dag. Slike produkter skal også kunne merkes ”laget i Gaza” eller ”laget på Vestbredden” uten nærmere utdypning, for de fabrikkene som ønsker det.

”Forbrukere, økonomiske aktører og nasjonale myndigheter har etterspurt klarhet om unionens lovverk for angivelse av opphavsland for produkter fra israelsk-okkuperte områder”,  står det i direktivet.

Her kan du lese hele teksten i EU-direktivet (på engelsk)

 

Avlyser dialog med EU

Direktivet har vakt sterke reaksjoner i Israel, og onsdag kveld kom meldingene om at israelske myndigheter trekker seg ut av samtaler med EU-representanter om diplomatiske spørsmål, menneskerettigheter og internasjonale organisasjoner.

– Det er viktig for europeerne å være involvert i den israelsk-palestinske konflikten, og å føre dialog med oss om den. Men i lys av oppførselen deres har det blitt bestemt at alle samtaler med dem om dette temaet nå avlyses, opplyste viseutenriksminister Tzipi Hotovely ifølge Times of Israel.

– Produktmerking er boikott. Europa har i dag tatt et diskriminerende og graverende skritt, uttalte hun.

Det israelske utenriksdepartementet fordømmer EU-avgjørelsen i en pressemelding.

”Vi beklager at EU av politiske grunner har valgt å ta et uvanlig og diskriminerende skritt, som har sitt utspring fra boikott-tanken, akkurat når Israel står oppe i en bølge av terror rettet mot alle våre innbyggere. Påstanden om at dette bare er et teknisk tiltak, er kynisk og grunnløst”, skriver UD.

President Reuven Rivlin har avlyst et planlagt besøk i Europaparlamentet i desember. Presidentens kontor bekrefter at reisen til EU-hovedkvarteret er utsatt på ubestemt tid, men gir ikke noen ytterligere kommentar, ifølge Ynetnews.com.

 

EU-ambassadør: – Bare teknisk tiltak

EUs ambassadør til Israel, Lars Faaborg-Anderson, mottok meldingen i det israelske utenriksdepartementet onsdag kveld. Utenriksdepartementets politiske direktør, Alon Ushpiz, sa til Faaborg-Anderson at det er beklagelig at EU har tatt dette skrittet i en tid der Israel står oppe i en bølge av palestinske terrorangrep.

Israels utsending til EU, David Walzer, informerte samtidig politikere fra Europaparlamentet om den israelske beslutningen.

– Dette kan gjøre fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne enda vanskeligere, uttalte Walzer ifølge Israel Hayom.

Faaborg-Anderson hevdet at det nye direktivet bare er en teknisk videreføring av EUs allerede innarbeidede praksis med å skille mellom produkter produsert i Israel innenfor 1967-linjene, og produkter produsert på den andre siden av disse linjene, som var våpenhvilelinjer fra 1949 til 1967, og som gjerne omtales som ”den grønne linje”. Faaborg-Anderson hevder bestemt at det ”ikke dreier seg om noen boikott fra EUs side”.

 

Netanyahu: – Hyklersk dobbelstandard

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener EU-direktivet er hyklersk og at Europa anvender dobbelstandard ved å kun rette kravet mot Israel, når det finnes mer enn 200 andre uavklarte konflikter om landområder i verden, der ingen krever noen spesiell produktmerking.

– EU har bestemt seg for å bare merke Israel, og vi kommer ikke til å akseptere at Europa merker produkter fra den siden som er under angrep fra terrorisme, sier Netanyahu.

– Den israelske økonomien er sterk og vil tåle dette. De som vil bli skadelidende er faktisk de palestinske arbeiderne i israelske fabrikker. EU skulle skamme seg, fortsetter han.

  • Se video der Netanyahu kommenterer EU-direktivet under artikkelteksten.

 

Kan ramme 15.000 palestinere

Israel eksporterer varer til Europa fra fabrikker i bosetningene for 2,6 milliarder kroner i året, og ifølge Ynetnews.com viser økonomiske anslag at det nye direktivet vil kunne medføre en nedgang på beskjedne 87 millioner kroner i året. Israel Hayom viser til et anslag som økonomidepartementet har regnet ut, som kalkulerer med et noe høyere potensielt tap på inntil 435 millioner kroner. 15.000 palestinere har arbeid i israelske fabrikker på Vestbredden. Ifølge Yesha-rådet finnes det om lag 890 israelske fabrikker i de 14 industrifeltene i Judea og Samaria. Disse har til sammen 24.000 arbeidere. Palestinerne utgjør altså mer enn 60 prosent av arbeidsstyrken. Hvis disse fabrikkene taper penger på grunn av det europeiske vedtaket, er en realistisk konsekvens at noen av disse arbeiderne vil kunne bli stående uten jobb.

Ordføreren i byen Ariel på Vestbredden, Eliyahu Shaviro, sier at ”EUs avgjørelse er et direkte resultat av oppvigleri fra antisemitter og fundamentalister som gjør alt de kan for å ødelegge den jødiske staten”.

– Hver dag har vi sameksistens i fabrikkene i Samaria, der tusenvis av palestinere er ansatt. Å stenge disse fabrikkene og flytte dem ville være et fatalt slag mot de tusenvis av palestinske familier som ville blitt etterlatt uten økonomisk stabilitet, sier Shaviro.

Den israelske industrien på Vestbredden innbefatter blant annet ferskvarer som druer og dadler, vin, fjærfe, honning, olivenolje og kosmetikk laget av dødehavsmineraler.

 

Massiv kritikk fra israelske politikere

Israelske politikere på både høyre- og venstresiden har kritisert EU-direktivet.

Forsvarsminister Moshe Ya’alon (Likud) sier det var ”et skammelig tiltak å gi en belønning til terrorisme og til de som står bak den.”

Justisminister Ayelet Shaked (Bayit Yehudi) sier vedtaket er ”anti-israelsk og anti-jødisk”.

– Europeisk hykleri og Israel-hat har gått over alle grenser, sier hun.

Tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) omtaler vedtaket som antisemittisk.

– Hver gang Europa vil merke jøder, er det et tegn på at antisemittisme, galskap og hykleri har tatt over og leder den frie verden mot en katastrofe, sier Lieberman.

Yair Lapid (Yesh Atid) skriver i et brev til EU-landenes ambassadører i Israel: ”Dette steget, som er foreslått av BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel) kan til slutt føre til en full boikott av staten Israel. Dette er en beslutning som bare vil sementere palestinernes innstillinger, og ødelegge mulighetene for en politisk løsning.”

På Twitter skriver Lapid: ”Jøder blir knivstukket på gatene og EU har gitt etter for BDS. Denne avgjørelsen er diskriminerende mot Israel og oppmuntrer til terrorisme.”

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra Zionist Union kaller avgjørelsen ”farlig og skadelig”, og sier at den vil komme til å skade fredsarbeidet. Herzog mener tiltaket stiller i samme klasse som da FN for 40 år siden vedtok å likestille rasisme med zionisme. Han siterer sin far Chaim Herzog som den gangen var Israels ambassadør til FN, og gjør disse ordene fra Chaim Herzog til sine egne i møte med EU-vedtaket:

– Denne avgjørelsen er basert på hat, falskhet og uvitenhet, blottet for alle moralske verdier. For oss, det jødiske folk, er dette ikke noe mer enn et stykke papir, og det er slik vi må forholde oss til det.

PLO har på sin side ønsket EU-vedtaket velkommen, men mener direktivet ”ikke går langt nok”.

 

Se Benjamin Netanyahus reaksjon på EU-direktivet:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart