Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Teppebombe-løgnen

Løgn eller inkompetanse? Uansett - det pisker opp hat mot Israel og mot jøder. (Foto: Wikimedia Commons)
Løgn eller inkompetanse? Uansett - det pisker opp hat mot Israel og mot jøder. (Foto: Wikimedia Commons)
Kanskje er det journalister som ikke kjenner militærfaglige begrep, men effekten av teppebombe-anklagen mot Israel kjenner vi godt. Slikt er egnet til å piske opp hat mot Israel og jøder. Anklagen har selvsagt ikke rot i virkeligheten.

Verbet teppebombe betyr massiv, systematisk bombing over et større område, ofte i flere omganger, for å fullstendig legge et område i ruiner. Substantivet teppebombing indikerer at bombers eksplosjoner og ødeleggelse dekker et større område som et teppe dekker et gulv. I teppebombing brukes vanligvis bomber som ikke er målstyrte, i kontrast med presisjonsbomber som er siktet inn mot et spesifikt militært mål.

Slik så det ut etter at tyske bombefly hadde teppebomet i Rotterdam i 1940.

Etter teppebombing i Rotterdam 1940.
Etter teppebombing i Rotterdam 1940.

Slik så det ut da allierte styrker hadde teppebombet den tyske byen Wesel i 1945.

Etter teppebombing i Wesel i 1945.
Etter teppebombing i Wesel i 1945.

Les mer om teppebombingens historie på engelske Wikipedia.

 

Stikk motsatt av teppebombing

Israels bombing på Gaza-stripen er det stikk motsatte av teppebombing. Det er heller ikke et «bombardement av Gazas 1,7 millioner innbyggere«, slik NRKs Odd Karsten Tveit så propagandistisk hevder.

Likevel ser vi teppebombe-løgnenen komme i norske medier.

 

Teppebombe-anklagen 1

I dag skriver Dagbladets journalist Torgeir P. Krokfjord en artikkel med overskriften Israel med massiv bombing av Gaza – bombet 100 mål bare i natt. I brødteksten gjengir han en uttalelse fra USAs utenriksminister Hillary Clinton slik:

– USA vil i løpet av de nærmeste dagene jobbe sammen med våre partnere her i Israel og i de nærliggende områdene, for å komme fram til en løsning som sikrer det israelske folk, forbedrer levekårene til folk i Gaza og gjør at vi kan nærme oss fred i hele regionen, sa Hillary Clinton – før Israel igjen begynte teppebombingen av Gaza [min uthevning].

Skjermdump fra Dagbladet.no onsdag 21. november 2012.
Skjermdump fra Dagbladet.no onsdag 21. november 2012.

Opprinnelig hadde Dagbladet også brukt «Israel teppebomber Gaza» i overskriften. Denne gamle overskriften er fortsatt synlig hvis noen velger å dele saken på Facebook. Se skjermdump:

"Israel teppebomber Gaza," skrev Dagbladet.no onsdag 21. november 2012. Siden ble overskriften endret, men teppebombe-anklagen stod igjen i brødteksten.
  • Oppdatering kl. 15.20: Etter at lesere av Miff.no gjorde Dagbladets journalist oppmerksom på denne artikkelen, ble uttrykket «teppebombingen av Gaza» erstattet med «bombingen av Gaza».

Teppebombe-anklagen 2

Onsdag 14. november gjenga Nettavisen en uttalelse fra professor Hilde Henriksen Waage, hvor hun er sitert på å ha sagt at Israel «teppebombet Gaza» i januar 2009.

MIFF utfordret Waage på Facebook til å komme med eksempel på tid og sted.

Professor Hilde Henriksen Waage kom med en grov anklage mot Israel i Nettavisen. Men kan hun bevise det? Vet hun hva teppebombing betyr?
Professor Hilde Henriksen Waage kom med en grov anklage mot Israel i Nettavisen. Men kan hun bevise det? Vet hun hva teppebombing betyr?

Da et MIFF-medlem videreformidlet denne utfordringen til professoren, svarte hun:

«Hvis det står at jeg har sagt det, så er jeg nok feilsitert eller misforstått.»

Mye kan tyde på at professoren ikke har gjort noe alvorlig forsøk på å rette opp hva hun er sitert på, for sitatet ligger fortsatt i Nettavisens artikkel én uke senere.

 

Ingen teppebombing

Norske journalister bør lære seg forskjell på teppebombing og målrettede aksjoner mot militære mål. Selv en Israel-kritisk professor som Hilde Henriksen Waage må ro seg bort når noen krever eksempler som skal bevise en teppebombe-anklage. Det er fordi slik teppebombing ikke har funnet sted.

Ifølge de israelske forsvarsstyrkene var 80 prosent av bombene som ble brukt under Gaza-krigen i 2008/2009 målstyrte bomber. IDF mener 99 prosent av luftangrepene traff sine mål.

Forholdstallet mellom antallet israelske luftangrep og antallet drepte palestinere i løpet av den siste uken – omkring 1 sivil og 1 militær palestiner drept per 20 luftangrep – taler også sitt tydelige språk om at bombingen ikke er i nærheten av å kunne betegnes som teppebombing.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart