Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bak gardinene til Israels fiender

Journalist Åshild Eidem har skrevet boken Spillet om Gaza.
Journalist Åshild Eidem har skrevet boken Spillet om Gaza.
Spillet om Gaza er en sjelden bok. Journalist Åshild Eidem behandler palestinerne på Gaza-stripen som voksne folk og ser dem ikke utelukkende ut fra offer-perspektivet.

I januar utga Cappelen Damm boken Spillet om Gaza av den unge journalisten Åshild Eidem (30). Eidem har bodd både i Jerusalem og Teheran, og skrevet for blant annet Aftenposten og Morgenbladet.

Eidems første bok bygger på reportasjeskildringer fra hennes tre besøk i Gaza i 2011, til sammen opphold på to og en halv måned. Samtalene og opplevelsene sammen med bokens fire palestinske hovedpersoner blander forfatteren på en god måte med mye interessant og aktuell informasjon fra et rikt tilfang av skriftlige kilder.

Det er ikke hvert år det kommer ut en bok om Gaza på norsk hvor det fortelles allerede på første side at Israel er angrepet med over 12.800 raketter og granater fra området.

«Palestinerne fremstilles ofte med to konkurrerende fortellinger,» skriver Eidem, «som ansvarsløse ofre eller terrorister.» Hennes uttrykte mål er å nyansere begge. Hun gjør det med å presentere oss for en ung kvinnelig feminist og politisk aktivist, en fremstående kvinnelig Hamas-politiker, en forretningsmann som har tjent seg rik på smugleraktivitet i Rafah-området og en militær leder i Qassam-brigadene (de væpnede styrkene til Hamas).

«Når det gjelder konflikten, har også palestinerne ansvar,» skriver Eidem i forordet. Selv om hun lar intervjuobjektene komme til orde med sterke anklager mot Israel, gjengir hun også israelske argumenter og hun gir et mye mer usminket bilde av hva som skjer på Gaza-stripen enn det vi pleier å lese fra norske journalister. Dette er en bok som vi kan anbefale varmt for alle som ønsker kunnskap om hva som foregår i Israels nabolag.

Boken er spekket med opplysninger som nok ofte er dårlig kjent i Norge. Her gjengir vi bare et lite utvalg i kortform.

 • Siden Hamas tok makten fra Fatah-lojale sikkerhetsstyrker på Gaza-stripen i 2007 har titusenvis av ansatte i de palestinske selvstyremyndighetene streiket mot Hamas-myndighetene. Disse får fremdeles lønninger fra Fatah-kontrollerte PA i Ramallah, noe som blir finansiert av internasjonal bistand.
 • «Hamas står for en moderat linje i islamiseringsspørsmål, sammenlignet med for eksempel Taliban: Den ønsker å islamisere samfunnet gradvis, i hovedsak uten bruk av tvang.»
 • I 2011 var det stor frykt blant utlendinger i Gaza for å bli kidnappet av salafi-jihadister. «Selv har jeg ikke sett en eneste annen utlending gå på gaten, bortsett fra i hotellområdet. De som jobber i de største organisasjonene kjører rundt i pansrede biler, og har portforbud om kveldene. Mange har knapt lov til å bevege seg til fots,» skriver Eidem.
 • Abu Hamid, offiseren i Qassam-brigadene, viser den norske journalisten at han skjuler en 20 kilos rakett under sofaen.
 • Over halvparten av befolkningen på Gaza-stripen er under 18 år.
 • Da tunnelindustrien i Rafah-området var på sitt høyeste, sysselsatte den opptil 20.000 menn. For å ikke miste markedsandeler for leveranser til Gaza, har tunneleiere flere ganger iverksatt rakettangrep mot Israel for å framprovosere stenging av de israelske grensestasjonene. Tunneleieren Abu Abdallah forteller at han kjente andre tunneleiere som hadde betalt 200-300 dollar for å avfyre raketter når israelerne åpnet grensene. Var grensestasjonene stengt, ble det høyere priser på varene som gikk gjennom tunnelene.
 • I mars 2011, da det var spede demonstrasjoner for «arabisk vår» på Gaza-stripen, arresterte Hamas-myndighetene hundrevis av demonstranter og banket dem opp med køller. «Politi og etterretning fengslet og angrep også en rekke journalister, og konfiskerte eller ødela utstyret deres,» forteller Eidem. Feministen Ebaa forteller hvordan Hamas-politiet splitter opp og sprer mistro i aktivistmiljøet.
 • I 1995 utviste Libya 30.000 palestinere i protest mot at PLO inngikk avtaler med Israel [Oslo-prosessen].
 • Familievold er ikke straffbart på Gaza-stripen. Les mer om hvordan Eidem beskriver situasjonen for palestinske kvinner i artikkelen River sine israelske søstre i håret på kvinnedagen. Nesten halvparten av kvinnene som giftet seg i 2011 var under 19 år.
 • Den kvinnelige Hamas-politikeren Umm Nidal gråt da hennes yngste sønn skulle ut på terroroppdrag. I mars 2002 skjøt og drepte han fem tenåringer i den daværende israelske bosetningen Atzmona på Gaza-stripen. «Ikke feiltolk tårene mine. De er tårene til en mor som er i ferd med å gi bort sønnen sin i giftemål til de vakre huriene [jomfruer som venter islamske martyrer drept i jihad] i paradis,» sa Nidal til sin sønn.
 • Nidal har også noen ord å si om klesdrakt. «Jeg tror at dersom en kvinne viser mer enn hendene og ansiktet, vil hun motta en svært hard tortur fra Gud på dommedag.» De som bruker hijab «på en usann måte, vil bli hengt etter håret i helvete».  Å  ikke bruke hijab sammenligner hun med  narkotika, tyveri og drap.
 • Palestinere på Gaza-stripen feirer ofte med å skyte kraftige skuddsalver opp i luften. Det er ikke uvanlig at folk i Gaza blir skadet eller drept når tyngdekraften får kulene til å returnere til bakken.
 • «Vi forsyner grupper som PFLP og al-Ahrar med våpen,» forteller Qassam-offiseren Abu Hamid. Han mener ingen jøder kan bo i framtidens Palestina, som ifølge ham også skal inkludere dagens Israel.
 • Eidem nevner Fafo-undersøkelsen fra 2005 som viste at 79 prosent av Gazas befolkning støttet al-Qaida-bombinger i USA og Europa.
 • Det blir ofte hevdet at ingen vestlige journalister var på Gaza-stripen under krigen i 2008/2009. Den italienske journalisten Vittorio Arrigoni var på plass. I april 2011 ble han drept med hengning av en salafist-jihad gruppe på Gaza-stripen. «Hendelsen rystet hele Gazastripen,» skriver Eidem.

Hvordan Abu Hamid lærer sine egne småbarn opp til å drepe jøder, gjengir vi ikke i detaljer, av hensyn til sarte lesere.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

 1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart