Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Arabiske land har stilt seg på Israels side

Saudi Arabias kong Abdullah. (Foto: iEARN-USA, flickr.com)
Saudi Arabias kong Abdullah. (Foto: iEARN-USA, flickr.com)
Hva får norske medier og politikere til å legge seg tettere opp mot agendaen til Hamas enn arabiske stater som Jordan, Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabisk emirater?

Da Israel kjempet mot militante palestinere på Gaza-stripen i november 2012, ble landet presset fra alle kanter i den arabiske verden til å stanse kamphandlingene. Slik har det også vært mange ganger før.

– Slik er det ikke denne gang, påpeker journalist David D. Kirkpatrick i New York Times 31. juli. Han lister opp flere land som «i realiteten har stilt seg på linje med Israel i deres kamp mot Hamas» – Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan.

– De arabiske statenes forakt og frykt for politisk islam er så sterk at den overgår deres allergi mot [Israels statsminister] Benjamin Netanyahu, sier Aaron David Miller, en tidligere amerikansk Midtøsten-forhandler og forsker ved Wilson Center i Washington.

– Jeg har aldri sett en situasjon som denne, hvor du har så mange arabiske stater som stilltiende ser på død og ødeleggelse i Gaza og bankingen av Hamas. Stillheten er øredøvende, sier Miller.

 

Egypts forslag ble avvist av Hamas

Relativt tidlig i den pågående konflikten la Egypt fram et våpenhvileforslag som møtte de fleste av Israels krav, men ingen av kravene til Hamas. Regjeringen i Kairo insisterer fortsatt  på at deres forslag må være startpunktet for framtidige diskusjoner, skriver Kirkpatrick. Saudi Arabias kong Abdullah har gitt klar støtte til Egypts våpenhvileforslag. Arabisk støtte til våpenhvileforslaget som Israel aksepterte ble påpekt av Terje Rød-Larsen i NRKs Dagsnytt Atten allerede 16. juli. Det virker ikke som alle norske kommentatorer har fått det med seg.

Når Israel angriper terrorister som skjuler seg blant sivilbefolkningen, og sivile blir drept, kommer det et ramaskrik i Norge, ensidig rettet mot Israel, ikke mot terrorgruppen som bevisst skjuler seg blant sivile. I Egypt er det annerledes. Egyptiske tjenestemenn har direkte og indirekte lagt skylden på Hamas, i stedet for Israel, for palestinske drepte i kamp, til og med, for eksempel, når FN-skoler er blitt truffet av israelsk beskytning, skriver New York Times.

I Egypt er Hamas tiltalt for å oppvigle til vold, drap på soldater og politioffiserer og for å ha brutt opp fengselet for å slippe ut ledere i Det muslimske brorskapet av fangenskap under revolusjonen i 2011.

Under den pågående konflikten har Egypt fortsatt med å avdekke og stenge smuglertunneler på grensen til Gaza. De holder også grenseovergangen i Rafah stengt.

– Sissi [den egyptiske presidenten] er verre enn Netanyahu, og egypterne konspirerer mot oss mer enn jødene, sier Salhan al-Hirish, en butikkeier i byen Beit Lahiya nord på Gaza-stripen.

 

Hamas må ikke få lov til å seire

Etter at Egypts våpenhvileforslag ble avvist av Hamas, prøvde USAs utenriksminister John Kerry å bruke Tyrkia og Qatar som alternative meklere.  Det fikk Kerry, i noen analytikeres øyne, til å se ut som mindre fiendtlig til Hamas, og dermed mindre støttende til Israel, enn Egypt og dets arabiske allierte.

I tidligere runder av konflikt mellom Israel og Hamas har blant annet Saudi Arabia lagt sterkt press på USA for å få Israel til å stanse angrepene. «Nå er det ingen i den arabiske verden som går til amerikanerne og krever en stans,» sier Martin Kramer, president for Shalem College i Jerusalem. Han tror arabiske ledere mener «det palestinske folk må bære smerten av at Hamas blir nedkjempet fordi Hamas kan ikke få lov til å seire, og kan ikke få komme fra det som den mest sterke palestinske spilleren».

Det er nok mye av samme grunn at også den israelske venstre- og sentrumssiden støtter så klart opp om regjeringen under krigen. De håper at et klart nederlag for Hamas skal føre til nye fredsmuligheter med en annen palestinsk ledelse, påpekte Haviv Rettig Gur i Times of Israel 30. juli.

En egyptisk diplomat vil ikke uten videre gå med på at regimet i Kairo har beveget seg nærmere Israels posisjon. Han påpeker at regjeringen støtter det palestinske folk, selv om forholdet til Hamas er dårlig. «Hamas er ikke Gaza og Gaza er ikke Palestina,» sier talsmannen. Det er tydeligvis ikke alle i Norge som har fått med seg dette.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart