Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas bruker årlig over 800 millioner kroner på opprustning til krig mot Israel

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)
Terrorister fra Hamas viser frem noen av gruppens raketter. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)
Mens mange av innbyggerne på Gaza-stripen ikke har arbeid og lever i fattigdom, prioriterer deres ledere å bruke store summer på krigsforberedelser mot nabolandet Israel.

Terrorgruppen Hamas, som har makten på Gazastripen, bruker hvert år rundt 20 prosent av budsjettet, det vil si over 800 millioner kroner (100 millioner US dollar) på avanserte våpen, graving av tuneller, militær trening og lønninger til medlemmene i dens såkalte militære fløy, Izz ad-Din al-Qassam-brigaden.  Det totale årlige budsjettet skal være på rundt 4,3 milliarder kroner (530 millioner US dollar).

Det er Midtøsten-ekspert Avi Issacharoff som skriver dette i en artikkel publisert i Times of Israel 8. september. Han har hentet tallene fra beregninger gjort både av israelske og palestinske kilder.

Hamas har som mål å ødelegge Israel, og bruker store ressurser blant annet på å utvikle raketter som er mer presise enn rakettene de skjøt mot den israelske sivilbefolkningen under krigen i 2014. Hamas forsøker også å lage eller importere våpen som kan unnslippe det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome.

Kostnadene for graving av tuneller utgjør årlig rundt 320 millioner kroner (40 millioner US dollar). 1500 Hamas-medlemmer skal for tiden være ansatt for å gjøre dette arbeidet. I gjennomsnitt tjener graverne mellom 2000 og 3200 kroner (250-400 US dollar) per måned. Det er en relativt god månedslønn for en innbygger bosatt på Gazastripen. Dersom tunellgraverne klarer å overholde tidsfrister satt av ledelsen, får de også bonus.

Smuglertunell fra Egypt Til Gaza. (Illustrasjonsfoto: Marius Arnesen / Flickr.com / CC)
Smuglertunell fra Egypt Til Gaza. (Illustrasjonsfoto: Marius Arnesen / Flickr.com / CC)

Hamas bruker også store ressurser på å smugle materiell som kan brukes for å lage våpen. Hovedsakelig kommer dette materiellet landeveien gjennom grensestasjonene mellom Israel og Gaza, men mye blir også smuglet sjøveien, og gjennom tuneller mellom Sinai i Egypt og Gazastripen. Nylig oppdaget det egyptiske militæret en slik smuglertunell som var 2,5 kilometer lang.

Hamas skal ha ansatt et stort antall arbeidere, utstyrt med bulldosere og traktorer, for å grave tuneller mellom Egypt og Gaza. Ofte foregår gravingen like i nærheten av de egyptiske soldatene som vokter grensen.

Issacharoff skriver at militære ledere i Hamas også har et nært samarbeid med ledere i Sinai-avdelingen av den såkalte Islamske staten (IS). IS-lederen Abd al-Rahman Barhame, som er ansvarlig for koordinering mellom IS og Hamas, skal nå befinne seg i Gaza som gjest hos Hamas’ militære fløy. Flere andre IS-medlemmer skal være bosatt på Gazastripen, der de bidrar til å opprettholde kontakten mellom de to terrorgruppene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart